subota, 13. studenoga 2021.

Novi coworking prostor ekskluzivno otvoren u centru Zagreba

 






Novi coworking prostor ekskluzivno otvoren u centru Zagreba

Prvi coworking prostor s naglaskom na žensko poduzetništvo


Centar Zagreba bogatiji je za još jedno mjesto za coworking, evente i druženja. Square One Coworking smjestio se na Trgu žrtava fašizma 1, a njegova posebnost je izraziti fokus na žensko poduzetništvo. Jedan cijeli kat posebno je rezerviran za žene i sadržajima prilagođen potrebama poduzetnica. Usto je pokrenut i program subvencioniranja samohranih majki i majki djece s teškoćama u razvoju, radi dugoročnog osiguravanja besplatnog radnog prostora.

Zgrada obuhvaća 1.200 m2 uredskih prostora, a koncipirana je u formatu privatnih ureda za od jedne do osam osoba, dijeljenog radnog prostora te prostorija za sastanke, opuštanje i događanja raznih oblika.

Vjerujemo da coworking prostori nisu trend, već dugoročno rješenje za sve vrste profesionalaca jer omogućuju hibridne koncepte rada. Naš je primarni fokus, uz osiguravanje kvalitetnog radnog mjesta, pružiti korisnicima kvalitetnu mrežu kontakata i potaknuti ih na međusobnu suradnju. Ponosni smo i na činjenicu da dajemo poticaj razvoju ženskog poduzetništva i pomažemo osnaživanju poduzetnica samohranih majki.”, istaknula je Klara Rajnović, menadžerica poslovnog razvoja.

Projekt je pokrenut na temelju globalnog iskustva Rent24 zajednice, jednog od vodećih svjetskih coworking operatera. Vlasništvo je Roberta Bukvića, a investicija je tri milijuna eura. Projektni dio za prostor napravio je Studio 3P predvođen arhitektom Janom Pivcem.

Osim klasičnog najma ureda ili stola, u prostoru će se redovito održavati konferencije i predavanja, subvencionirati start-upovi i studentski projekti, a svaki četvrtak organizirani su after work eventi, od panel rasprava o poslovanju do popularnih pub kvizova.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić




četvrtak, 11. studenoga 2021.

Dm dvadeset pet godina u Hrvatskoj

 



Dm dvadeset pet godina u Hrvatskoj



Članovi Uprave dm-a predstavili su četvrtak, 11. studenog, rezultate poslovne godine 2020./2021. u kojoj je promet dosegnuo 2,36 milijardi kuna i time nadmašio prošlogodišnji za 4,47 %. Pozitivan razvoj poslovanja nastavljen je i u segmentu bezreceptnih medicinskih proizvoda u kojem je ostvaren rast od 19,18 %.

U godini u kojoj smo obilježili 25. obljetnicu poslovanja u Hrvatskoj na hrvatskom drogerijskom tržištu uložili smo 67,5 milijuna kuna u modernizaciju 14 prodavaonica, otvorenje 5 prodavaonica i 7 specijaliziranih odjela bezreceptnih medicinskih proizvoda te u širenje ponude i razvoj usluga u dm online shopu. Posebno nam je drago što se dm u rujnu ove godine vratio u Petrinju u sklopu modularnog poduzetničkog dijela Centra novog života u naselju Sajmište“, izjavio je Mirko Mrakužić, direktor dm-a

U prvoj godini poslovanja, dm online shop svaki je mjesec posjetilo više od pola milijuna posjetitelja, a od rujna im je dostupna nova usluga ekspresnog preuzimanja online narudžbi u prodavaonici dm-a po izboru. Među najprodavanijim proizvodima, kako u dm online shopu tako i u dm prodavaonicama, su proizvodi dm marke koja je u protekloj poslovnoj godini ostvarila 32,2 % udjela u ukupnom prometu dm-a.

Istraživanje Ipsosa potvrdilo je kako se dm u odnosu na druge trgovačke lance najviše ističe u brizi za djelatnike. Uz prosječnu neto plaću u prodavaonicama od 10.787,52 kuna, tijekom protekle poslovne godine dm je svojim djelatnicima omogućio sudjelovanje u 128 dana edukacija. Posebna pozornost posvećena je mentalnom zdravlju, o čemu su kolegice i kolege savjetovali i educirali Ambasadori zdravlja.

Dvadeset i pet godina nakon otvorenja prve prodavaonice, kupci u dm-u najčešće i najradije kupuju proizvode za osobnu njegu i higijenu, dekorativnu kozmetiku te proizvode za brigu o kućanstvu. U osvrtu na 25 godina poslovanja, članovi Uprave istaknuli su da je dm u tomrazdoblju u razvoj poslovanja investirao više od milijardu kuna, a sponzorstvima i donacijama u zajednicu uložio više od 62,5 milijuna kuna.



Proslavu 25. obljetnice zamišljali smo drukčije, no razoran potres koji je promijenio živote naših sugrađana potaknuo nas je da se usmjerimo prema onima kojima je naša pomoć najpotrebnija. U sklopu natječaja {ZAJEDNO} za Petrinju, Glinu i Sisak odabrali smo 32 projekta u čiju ćemo realizaciju uložiti više od 4 milijuna kuna. Tijekom protekle poslovne godine, zahvaljujući natječaju, uređeno je dječje igralište u Sisku te je obnovljena školska kuhinja Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji. Održane su edukativne predstave i radionice u vrtićima u Sisku, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Dubici te poduzetničke radionice u Glini. Uz to, u ponudi dm-a danas možete pronaći i proizvode Lavander, OPG-a Čorić iz Petrinje“, istaknula je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

Danas dm posluje u 164 prodavaonice u 61 gradu, zapošljava 1.677 djelatnica i djelatnika te je prva i jedina drogerija u Hrvatskoj s online shopom. U poslovnoj godini 2021./2022., dm planira uložiti 73 milijuna kuna u razvoj prodajne mreže, asortimana i dm online shopa.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić









utorak, 2. studenoga 2021.

DRAŽEN OREŠČANIN OTVORIO TREĆU SEZONU ADRIA BUSINESS NETWORKA



DRAŽEN OREŠČANIN OTVORIO TREĆU SEZONU ADRIA BUSINESS NETWORKA


Treća sezona Adria Business Networka otvorena je predavanjem Dražena Oreščanina, partnera u tvrtki Poslovna inteligencija te Izvršnog direktora Udruge Glas poduzetnika ( UGP). Cilj predavanja bio je poslovno umrežavanje u Hrvatskoj i drugim zemljama, stvaranje poslovnih prilika te poticanje kontinuirane edukacije.

Dražen Oreščanin je nakon događaja rekao : „Bilo je opušteno i inspirativno, zanimljiva publika, razgovarali smo o brojnim temama iz spektra poduzetništva. “

Naš se gost osvrnuo na svoj poslovni put, dao je važne poduzetničke pouke, govorio o planovima UGP-a te o svojoj kandidaturi za predsjednika Hrvatske gospodarske komore( HGK)."- rekla je Željka Barišić, vlasnica tvrtke Forca Digital Agency i jedna od osnivačica Adria Business Networka.

Lea Kosović, vlasnica LOL Event Managementa te također osnivačica Adria Business Networka rekla je - „Dražen Oreščanin je bio potpuno osvježenje za početak treće sezone. Jako me veseli sljedeće izdanje. “

Događaj je održan u Visokoj školi Aspira u Zagrebu.

Pripremio: Tomislav Radić


utorak, 26. listopada 2021.

Lider invest 2021.: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

 



Lider invest 2021.: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj



Lider invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj u organizaciji poslovnog tjednika Lider provodi se šestu godinu zaredom, a nastavlja se i 2022.


Nominacije investicija trajale su do početka rujna i tijekom tog razdoblja održali su se investicijski forumi u Splitu, Varaždinu, Rijeci i Osijeku.

Cilj projekta jest prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače.

Stručni odbor odabrao je dobitnike nagrada i priznanja „Lider invest“. Dobitnici su investicijski pothvati devet tvrtki.

Nagradu za najbolje proizvodne investicije Lider invest 2021. dobile su tvrtke LNG Hrvatska, PRESS GLASS, RASCO tvornica komunalne opreme i Oprema.

Unatoč pandemiji, tvrtka LNG Hrvatska dovršila je u roku investiciju vrijednu 234 milijuna eura - izgradnju terminala i konverziju FSRU broda, koji su početkom godine krenuli s radom. LNG Hrvatska je time osigurao nagradu 100% Lider invest u kategoriji velike investicije.

U drugoj fazi investicijskog ciklusa Press Glass je uložio 34 milijuna kuna u kupnju tri nove proizvodne linije, strojeva i opreme, nadogradnju peći za kaljenje i izgradnju solarne elektrane kapaciteta 1MW. Zbog toga je stručni tvrtku PRESS GLASS nagradio nagradom 100% Lider invest srednja investicija. Uz PRESS GLASS nagradu za srednju investiciju dobila je i tvrtka Rasco. Rasco je u u investicijskom ciklusu vrijednom gotovo stotinu milijuna kuna izgradilo upravnu zgradu, nadogradilo postojeće proizvodne hale, opremio skladišta te uložio u sunčanu elektranu i u rješenje za upravljanje ljudskim potencijalima.

Nagrada 100% Lider invest mala investicija dodijeljena je tvrtki Oprema koja je lani završila dva projekta. U suradnji s Tehničkim veleučilištem Zagreb proveli su sedam milijuna kuna vrijedan projekt istraživanja i razvoja novog, ekološkog pametnog proizvoda, a za 2,3 milijuna kuna uloženih u sunčanu elektranu kojom smanjuju ugljični otisak i isporuku energije za 44 posto.

Stručni odbor, kojim predsjeda ugledni ekonomist Mladen Vedriš, odabrao je i četiri tvrtke kojima su dodijeljene posebne nagrade i priznanja „Lider invest“.

Posebnu nagradu Stručnog odbora za poticanje regionalnog razvoja dobila je Ljekarna Splitsko - dalmatinske županije koja je uložila je sto milijuna kuna vlastitih sredstava u izgradnju Galensko-analitičkom laboratorija u Dugopolju.

Nagradu za održivi razvoj dobila je tvrtka Solvis. Proizvođač solarnih modula Solvis uložio je 1,9 milijuna kuna u nova softverska rješenja i hardversku opremu u okviru projekta Solvis IT 2018 kako bi unaprijedio učinkovitost poslovnih procesa, povećao izvoz i konkurentnost.

Posebnu nagradu Slavko Krajcar za tehnološke inovacije i izvoz dobila je tvrtka EONEX d.o.o.

Eonex je uložio 49,5 milijuna kuna u izgradnju proizvodnog pogona i opremu potrebnu za proizvodnju inovativne osteosintetske pločice implantata za uspješnije liječenje prijeloma kostiju. Pritom su primijenjeni koncepti industrije 4.0 i postignuta je visoka razina automatizacije.

Employee Lider invest pripao je tvrtki tvrtki Bauwerk Group Hrvatska d.o.o.

Bauwerk Group Hrvatska uložila je više od 135 milijuna kuna u izgradnju pogona za primarnu i finalnu obradu drva, prateću infrastrukturu te nabavu radnih strojeva. Tom je investicijom zaposleno 160 novih djelatnika

Posebnu nagradu ECO Lider invest koja se daje za za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša dobila je tvrtka OPREMA d.d.

Partneri projekta: Europska investicijska banka, Europska komisija, HAMAG BICRO, Hrvatska gospodarska komora, Zaklada Konrad Adenauer i Grad Kutina.


Pripremio: Tomislav Radić

Snimka: Ratko Mavar Lider Media


utorak, 19. listopada 2021.

AMBIENTA od 21. do 24. listopada na Zagrebačkom Velesajmu

 


AMBIENTA od 21. do 24. listopada na Zagrebačkom Velesajmu

AMBIENTA, 48. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije održat će se od 21. do 24. listopada na Zagrebačkom Velesajmu. Salon je zamišljen kao mjesto za inspiraciju za uređenje doma kao i za redizajn prostora. Zato je posebna cjelina - Design Zona u kojoj se predstavljaju dizajnerski noviteti u izradi namještaja, dok prateća izložba umjetnina - Art Fair Zagreb donosi umjetničku nadogradnju djelima slikara, kipara i fotografa. U sklopu Salona posebno je zastupljen i Horeca, segment industrijskog programa opreme.

Radno vrijeme Salona je od 10,00 do 19,00 sati. ULAZ NA SAJAM JE SLOBODAN uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili važećeg negativnog testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati). Djeca do 12 godina starosti ulaze bez ograničenja.

Pripremio: Tomislav Radić

utorak, 12. listopada 2021.

Trgovina se ubrzano digitalizira

 



Trgovina se ubrzano digitalizira

Trgovina se ubrzano digitalizira, a internetska trgovina postala je jedan od primarnih kanala prodaje, pa oni koji ne prate te trendove neće biti konkurentni istaknuto je na 33. konferenciji za proizvođače i trgovce "MAGROS 2021." u organizaciji časopisa Suvremena trgovina i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Ovogodišnji skup trgovaca i proizvođača bio je usmjeren na povratak trgovine u normalno stanje, ali pod drugim uvjetima i okolnostima. Trgovina se, naime, oporavlja nakon koronakrize, ali se sektor neće vratiti na "staro normalno", jer će se promjene u navikama kupaca i modelima prodaje zadržati i ubuduće, istaknuto je na skupu.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher podsjetio je da je promet u trgovini na malo u 2020.pao za 5,8 posto u odnosu na 2019. ali je popuštanje mjera dovelo do oporavka.

"U skladu s tim su i kretanja prometa u trgovini na malo tijekom 2021. godine, koji od veljače bilježi rast. U kolovozu je godišnji rast prometa u trgovini na malo iznosio 18,3 posto, a u razdoblju od siječnja do kolovoza promet u maloprodaji realno je viši za 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani", kazao je Zaher, napominjući kako je oporavak trgovine na malo i nakon dobre turističke sezone u 2021., u kojoj je ostvaren promet od 70 posto iz 2019. još uvijek pod utjecajem niske prošlogodišnje baze.

Vezano uz on-line trgovinu, iznio je podatke Eurostata prema kojima je u 2020. čak 73 posto korisnika interneta na razini EU kupovalo online kanalom i to najčešće onih u dobi od 25 do 54 godine (njih 79 posto). U Hrvatskoj je 80 posto stanovnika u dobi od 16 do 74 godine koristilo internet, a od toga je, prošle godine, njih 55 posto kupovalo online kanalima.

Zaher vjeruje da povratka "na staro" u trgovini neće biti, jer su se navike potrošača promijenile.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman je istaknula kako je pandemija utjecala na sve aspekte života i ubrzala digitalizaciju.

"Prema Desi indexu za 2020., 40-ak posto naših građana kupuje on-line. To su brojke koje rastu, međutim u usporedbi s drugim zemljama EU-a još uvijek su dosta skromne", kazala je. Veseli pritom, kako je rekla, što naši građani preferiraju domaće web trgovine i što sve više tvrtki iskorištava prednosti online trgovine, pa ih 21 posto prodaje online, a 22 posto koristi cloud.

Osvrnula se i na uvođenje eura, napominjući kako se priprema zakonska regulativa za isticanje dvojnih cijena i etički kodeks za trgovce kojima će dati signal potrošačima da su cijene ispravno konvertirane.

Predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) Mladen Malta se suglasio da se trgovina vraća u normalno stanje, ali u novim uvjetima, odnosno s izmijenjenim navikama potrošača. "Nije lako dugoročne prognozirati utjecaj krize na trgovine, navike kupaca su se promijenile. Poseban šok je doživjela maloprodaja, a naš je zadatak pomoći im da nastave s prilagodbom"- rekao je Malta.

Voditeljica Sektora trgovine HGK Tomislava Ravlić je također naglasila kako je pandemija kod kupaca stvorila neke nove navike, koje će se zadržati i ubuduće. "Oni koji su tijekom pandemije koristili internet kupovinu, to će nastaviti i dalje, što znači da online trgovina postaje primarni kanal kupnje"- istaknula je.

Tomislava Ravlić je također rekla, kako kod trgovaca to uz određene prednosti donosi i neke nove izazove, a to su prvenstveno jača konkurencija, veći troškovi oglašavanja, buka u komunikacijskom kanalu i konstantna promjena u načinu na koji potrošači kupuju.

Ravlić je kazala i kako se u online kupovini gubi trgovac, odnosno osoba koja može preporučiti proizvod i dati personalizirani savjet .

Direktor i glavni urednik Suvremene trgovine Srećko Sertić istaknuo je da je covid-19 unio mnogobrojne promjene ne samo u tokove poslovanja, već i u način života, što se posebno snažno osjeća upravo u trgovini gdje je dodir potražnje i potrošnje, dakle trgovca i potrošača, najneposredniji. Stoga su, kako je rekao, promjene možda najsnažnije izražene upravo na tom području.

Iznio je podatak da je u 2020. ukupna europska e-trgovina porasla na 757 milijardi eura, što je 10 posto više od 690 milijardi eura u 2019.

"Prošla, 2020. bila je iznimna godina, obilježena pandemijom koronavirusom i posljedično važnom ulogom e-trgovine za društvo i gospodarstvo. Koronavirus dao je značajan poticaj prodaji e-trgovine, a nagli pad internetske prodaje u sektoru turizma i usluga pridonio je usporavanju ukupnog rasta", kazao je Sertić.

Pripremio: Tomislav Radić





utorak, 29. lipnja 2021.

Kaufland za smanjenje plastike i zaštitu okoliša

 



Kaufland za smanjenje plastike i zaštitu okoliša


Kaufland i dalje djeluje prema REset Plastic strategiji grupacije Schwarz te je uveo posebnu vrećicu za voće i povrće, višekratni poklopac


Kaufland je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji je potpuno ukinuo jednokratne plastične vrećice na blagajnama, a iz prodaje su povučeni i jednokratno plastično posuđe, pribor za jelo, plastični štapići i slamke te su zamijenjeni alternativnim održivim rješenjima poput proizvoda od papira i drva

Novi angažman u borbi protiv plastike su odgovorne vrećice u ponudi Kauflanda namijenjene za voće i povrće. Prozračne su i pogodne za skladištenje svježe hrane te se mogu prati, što omogućava dugotrajnu upotrebu, a jednom kada vrećicu više nije moguće koristiti odlaganjem u plastični otpad ona se može 100% reciklirati. Kaufland želi potaknuti svoje kupce da, koristeći višekratnu varijantu, aktivno sudjeluju u smanjenju plastike u okolišu. Prema internim podatcima Kauflanda, u jednoj se godini na odjelu voća i povrća iskoristi oko 100 tona plastičnih vrećica iz kategorije „vrlo lagane plastične vrećice“, dakle koristeći višekratne varijante umjesto vrlo laganih jednokratnih vrećica, mogla bi se smanjiti ta količina plastike..


Uveden je i višekratni poklopac za mliječne proizvode iz vlastitih marki K-Classic, K-take it veggie i K-bio, no moguće ga je koristiti i na proizvodima drugih brendova. Kako bi proizvodi bili hermetički zatvoreni i ostali duže svježi nakon otvaranja, u ponudu je uvršten višekratni poklopac koji se može prati u perilici posuđa.

U sklopu međunarodne strategije za smanjenje plastike REset Plastic, Kaufland je kao dio grupacije Schwarz postavio dva cilja: do kraja 2025. u ambalažama proizvoda vlastitih marki želi koristiti u prosjeku 20% reciklata i 100% tih ambalaža treba postati maksimalno reciklabilno. Već do kraja ove godine potpuno će se ukinuti upotrebu crne plastike kako bi bilo lakše reciklirati plastična pakiranja čime se omogućuje kružni proces recikliranja.

Više informacija o svemu što Kaufland čini kako bi smanjio količinu plastičnog otpada može se pronaći na: www.kaufland.hr/plastika






Kaufland Hrvatska dio je strategije REset Plastic Grupe Schwarz. Holistički pristup temelji se na pet područja djelovanja: izbjegavanje plastike, poseban dizajn proizvoda, recikliranje, uklanjanje plastike iz okoliša te inovativna rješenja i istraživanja. Na ovaj način smanjujemo uporabu plastike i zatvaramo krug recikliranja.

ponedjeljak, 28. lipnja 2021.

OBRTNIČKA KOMORA ZAGREB PROSLAVILA 25. GODIŠNJICU

 



OBRTNIČKA KOMORA ZAGREB PROSLAVILA 25. GODIŠNJICU

Svečanom akademijom obilježeno je 25 godina OBRTNIČKE KOMORE ZAGREB (OKZ)

Organizirano udruživanje obrtnika traje od 1852. godine a Obrtnička komora Zagreb počela je djelovati prije 25 godina.

Teška je godina iza zagrebačkih obrtnika, no oni su fleksibilni, odgovorni i otporni. Ne možemo zamisliti tranziciju bez obrtnika, budućnost bez inovativnih obrtnika, bez njihovog doprinosa u proizvodnji autohtonog, domaćeg, hrvatskog proizvoda kako bi u globalizaciji imali nešto novo i drugačije“, rekao je izaslanik i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac.

Obrtništvo je u proteklih nekoliko godina doživjelo svoju ekspanziju. „U odnosu na 2019. godinu, Grad Zagreb i Zagrebačka županija su u 2020. godini imali 996 obrta više. U jeku krize, broj obrtnika se povećavao. Upravo obrtništvo čini platformu za razvoj zemlje i treba ga njegovati“, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Dodao je kako Ministarstvo ove godine izdvojilo preko 80 milijuna kuna na stipendiranje deficitarnih zanimanja, u kojima su i obrtnička te više od 40 milijuna kuna za naukovanje obrtnicima koji će primiti učenike.

Uz povećanje broja obrtnika, raduje i činjenica da je više od 40% obrta u vlasništvu žena. „Od samog postanka Zagreba do danas potrebne su nam obrtničke usluge i bez njih ne možemo. Obrtnici su utkani u povijest ovoga grada i njegov su identitet. Zato će Grad Zagreb, zajedno sa svim drugim institucijama vlasti, i dalje promovirati, pomagati i štititi obrtništvo“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.

Obrtnička komora Zagreb je sa svojim udruženjima pomogla sa više od 300 tisuća kuna stradale u potresu uz mnoge donacije i akcije koje još uvijek traju. Grad Zagreb i Zagrebačka županija izašle su nam u susret i pomogle kako bi što lakše prebrodili probleme.“, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić. Zahvalio je Nastavnom zavodu dr. Andrija Štampar na suradnji u povodu cijepljenja više od 3.000 obrtnika.

U povodu obljetnice izdana je monografija čiji su autori Vlatko Čakširan, kustos muzeja u Sisku i Predrag Fleš.

Dodijeljene su i nagrade i priznanja istaknutim obrtnicima, osobama i institucijama koje su svojim djelovanjem pomagale i unaprijedile obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji:

    Zlatnu statuu s pisanim priznanjem za postignute značajne poslovne rezultate u obrtu, očuvanje i unaprjeđenje vještina i znanja deficitarnih, umjetničkih i tradicijskih obrta te izniman doprinos u razvoju obrtničkog sustava i promidžbu obrtništva dobili su Renato Bočak i Vladimir Birek.

    Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem primili su Stjepan Šančić, Tihomir Mihalić i Stjepan Mikuljan.

    Nagradu Zlatni krug dobili su Marica Žunić, Valent Bedenic, Škola za modu i dizajn, Zdravko Bunić, Željko Smolković i Grad Velika Gorica te Marija Halić i Zvonimr Šostar.

    Zlatnu diplomu su primili Renato Habulin, Mladen Kuharić, Ivan Pilko, Višnja Matulin i Ivančica Slukan.

    Srebrnom diplomom su nagrađeni Dragutin Trčak, Ivan Vrbanec, Ivica Blažinović, Željko Vlašiček, Josip Majcug, Darko Baričević i Ratko Medenic.

    Priznanje Mladi obrtnik za obrtnike početnike do 35 godine života za doprinos razvoju obrtništva primili su Mario Antonio Bošnjak Škrnički, Antonio Tresarik, Dino Novak i Vesna Župarić.

    Priznanje Žena obrtnica dodijeljeno je Gordani Hatz, Mirjani Slivnjak, Rafaeli Petrinić, Ivani Podolski i Julijani Pavešić.

    Priznanje Najstariji obrt dodjeljuje se za trajanje obrta preko 90 godina, obrtniku za dugogodišnje uspješno poslovanje i očuvanje obrtničke tradicije te je otišlo u ruke Franje Trumbetaša.

    Obrtnička komora Zagreb dodijelila je Obrtničkoj komori Zagreb Povelju povodom 25. godina djelovanja.

    Posebno priznanje za uspješnu suradnju i doprinos unaprjeđenju obrtničkih asocijacija dodijeljeno je Željku Brodaru.

    Zahvalnice za gradove Zagrebačke županije za ostvarenu uspješnu suradnju te izniman doprinos u zaštiti, unaprjeđenju i razvoju obrtništva predane su gradovima Dugo Selo, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Jastrebarsko, Velika Gorica i Sveta Nedelja.

    Povelja povodom 25 godina OKZ-a dana je Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

    Pripremio: Tomislav Radić


srijeda, 26. svibnja 2021.

Izložba Murtić 100

 



Izložba Murtić 100


U povodu 100. godišnjice rođenja Ede Murtića velikana hrvatskog apstraktnog slikarstva svjetskog glasa u Meštrovićevom paviljonu u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Dom HDLU) u Zagrebu 25.5.2021.otvorena je izložba koja će svojim opusom ponovno iznenaditi, oduševiti i inspirirati posjetitelje. Do 18. srpnja posjetitelji će moći pogledati više od 100 djela Ede Murtića.

Projekt uključuje i niz drugih događanja –međunarodni simpozij Gesta i sloboda, koji će se održati u Zagrebu i Rovinju u lipnju 2021.,izložbu Nova apstrakcija u Laubi u Zagrebu, kući za ljude i umjetnost od 1. do 10. lipnja 2021. te niz popratnih događanja (reinterpretacija Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena za djecu s popratnim radnim materijalima i izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama.
Izložba
Murtić 100 u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) postavljena je pod umjetničkim vodstvom Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.


Pripremio: Tomislav Radić




ponedjeljak, 24. svibnja 2021.

Otvoren Muzej maslina u Klisu

 


Otvoren Muzej maslina u Klisu


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić u petak, 21. svibnja 2021. godine, posjetila je Splitsko-dalmatinsku županiju, pri čemu je u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joška Stelle otvorila Muzej masline u Klisu te uručila ugovore o potpori iz Programa ruralnog razvoja dijelu korisnika, pri čemu je ukupna vrijednost odobrene potpore putem šest novih ugovora veća od 3,1 milijun kuna.

Muzej masline, odnosno tvrtka Stella Mediteranea, primjer je kako je cjelokupni razvoj poslovanja moguće uspješno vezati za fondove i financijske instrumente EU. Zahvaljujući odobrenim sredstvima iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja te uspješnom korištenju Obrtnih sredstava za ruralni razvoj realizirana je investicija koja će pridonjeti ovom ruralnom području u očuvanju prirodne i gastronomske baštine te edukaciji o kulturnom, povijesnom i prirodnom nasljeđu Dalmacije.

Novi ugovori o potporama iz Programa ruralnog razvoja tako omogućavaju ukupnu vrijednost ulaganja veću od 5,5 milijuna kuna na području Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o projektima koji će pridonjeti modernizaciji gospodarstva novom poljoprivrednom mehanizacijom, čime će se povećati dohodak i konkurentnost gospodarstva, korištenju obnovljivih izvora energije kojima će gospodarstva smanjiti troškove električne energije i povećati efikasnost te ulaganjima u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima koje će omogućiti pružanje usluga obrade tla te usluga u turizmu.

Do sada je za područje Splitsko dalmatinske županije iz Programa ruralnog razvoja ugovorena vrijednost odobrene potpore u iznosu većem od 713 milijuna kuna, od čega je već isplaćeno više od 471 milijun kuna. U sklopu Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela, s ciljem podizanja kvalitete života u ruralnim krajevima, ugovorena su 72 projekta u vrijednosti većoj od 190 milijuna kuna, što uključuje 18 ulaganja u dječje vrtiće, 11 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te 6 ulaganja u građenja nerazvrstanih cesta.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimka: Marko Čolić


Nova generacija EU i hrvatski put ka oporavku

 


Nova generacija EU i hrvatski put ka oporavku


Pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te uz potporu Ministarstva europskih i vanjskih poslova i Veleposlanstva Italije u Zagrebu, Talijansko -hrvatska gospodarska komora i Forca Digital Agency u suradnji s PwC Hrvatska organiziraju seriju virtualnih događaja. Europska unija odgovorila je na krizu izazvanu pandemijom COVID-19 ambicioznim paketom pomoći državama članicama, otvarajući novo poglavlje u europskoj koheziji. Uz usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. godine, EU je usvojila i poseban paket pomoći državama članicama - EU nove generacije. U središtu ovog paketa pomoći nalazi se alat za oporavak i otpornost, snažna poluga za oporavak europskih društava i prilika za jačanje otpornosti za bilo koju vrstu buduće krize. Gosti konferencije su: Zvonimir Savić, Savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske; Nataša Tramišak, Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Hrvatska; Zdenko Lucić, Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Hrvatska; Pierfrancesco Sacco, Veleposlanik, Veleposlanstvo Italije u Zagrebu, Hrvoje Balen, član Udruge hrvatskih poslodavaca u Hrvatskoj te hrvatski i talijanski poduzetnici i investitori u Republici Hrvatskoj. Sponzor konferencije je Zagrebačka banka d.d. Potporu daje HUP – Hrvatska udruga poslodavaca. Hibridna konferencija “Nova generacija EU i hrvatski put ka oporavku”

Virtualni događaj održat će se 25. svibnja 2021. od 13 sati u HUP-u, Radnička cesta 52 te putem Zoom platforme uz simultani prijevod na talijanski i hrvatski jezik. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz obveznu registraciju putem poveznice https://lnkd.in/desZxGt.


Pripremio: Tomislav Radić

četvrtak, 20. svibnja 2021.

Transformacija sajamske industrije; Sajmovi – učinkoviti poslovni alat

 


Transformacija sajamske industrije; Sajmovi –


 učinkoviti poslovni alat



Časopis i portal Suvremena trgovina, Hrvatska gospodarska komora i Osječki sajam u povodu Svjetskog dana sajmova – GLOBAL EXHIBITION DAY organiziraju Konferenciju o sajmovanju pod nazivom "Transformacija sajamske industrije Sajmovi – učinkoviti poslovni alat", na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (Trg Ljudevita Gaja 7) 2. lipnja 2021. godine s početkom u 11 sati.

Suvremena trgovina nastoji reafirmirati ideju sajmovanja i ozbiljno izmijenjene ulogu sajmova u gospodarstvu. To se odnosi na potragu za novim tržištima, novim potrošačima, ali i na novi odnos prema izlagačima i posjetiteljima sajmova. Global Exhibition Day jedan je od pogodnih instrumenata u tom pogledu. Naime, sajmove doživljavamo, prije svega, kao pogodan alat i instrument okupljanja privrednika i uspostavljanja širih gospodarskih veza, pa su naše aktivnosti okrenute prema stvaranju preduvjeta za širu podršku ubrzanom regionalnom razvoju s naglaskom na povezivanje proizvodnje i tržišta.

Na 7. Konferenciji o sajmovanju, kroz stručna izlaganja i raspravu razmotrit će se niz tema koje su značajne za taj gospodarski sektor kao što su:

  • Sajmovi u novim uvjetima poslovanja. Sajmovi – NOVO NORMALNO.

  • Zašto se širi broj sajmova i povećava broj izlagača unatoč novim oblicima poslovna komunikacije?

  • Analiza događanja na svjetskoj poslovnoj pozornici jasno pokazuje izuzetan uzlet sajamskog poslovanja – kroz broj sajamskih priredbi i povećani broj izlagača.

  • Želimo upozoriti na tri temeljne funkcije sajmova koje se ne bi smjele zapostaviti: poslovna funkcija; makroekonomska funkcija; socijalna funkcija.

  • Analize pokazuju da za mnoge tvrtke u razvijenim zemljama sajmovi još uvijek predstavljaju središte komunikacijskih i marketinških aktivnosti, osobito u B-to-B komunikaciji. Prednost prema istraživanjima imaju samo vlastite web stranice pojedinih tvrtki.

  • Sajmovi doživljavaju određene promjene – sve su više specijalizirani u odnosu na proizvode ili tržišta, traju sve kraće s intenzivnijim programom, dopunjuju se raznim komplementarnim sadržajima i traže sve višu razinu izlagačkih prostora.

  • Nakon nekoliko godina pada izlagača, zemalja i posjetitelja na brojnim sajmovima uvode se određene promjene. Uz sajmove se vežu konferencije, prezentacije, okrugli stolovi, posjeti postrojenjima i objektima, a sve kako bi se dala veća važnost, pružilo više mogućnosti i privuklo što više izlagača i posjetitelja. Isto tako se uz stručne skupove sve više organiziraju sajamsko–izložbene aktivnosti, često na vrlo zavidnoj izlagačkoj razini.

  • Pored klasičnih sajamskih priredbi u Hrvatskoj djeluje oko 500 sajmova trgovačkoga karaktera i oni imaju svoje posebnosti, ali i važnu socijalnu komponentu. Za vrijeme lockdowna oni su pretrpjeli velike štete, a izostale su poslovne aktivnosti vezane uz taj tip sajmova. Imamo li odgovore na njihovu problematiku?

  • Pripremio: Tomislav Radić




četvrtak, 13. svibnja 2021.

FMCG Marketing Summit

 


FMCG Marketing Summit


FMCG Marketing Summit (Fast-moving consumer goods-industrija robe široke potrošnje) okupit će on line 18. 5. 2021. stručnjake:Jan de Jong(Webpower Adria | CROP | DNA Croatia), Mladen Kožić (Gfk), Nikola Žinić (Bruketa&Žinic&Grey), Irena Smiljanić (Mondelēz International), Eva Kráľová (eMarketing Systems AG, Emarsys is part of SAP®), Dragan Munjiza (Lonia i Adriatic Temporary Management udruga), Marin Mrša (Peekator), Miranda Mladin (Atlantic Grupa) i Neb Chupin (Hermes International d.o.o.).


Nikola Žinić, Co-Chairman&Chief Creative Officer u Bruketa&Žinic&Greyju će pokazati perspektivu uspješne višestruko nagrađivane reklamne agencije.Svijet je jako bučan, a vi ga svejedno morate nekako nadglasati. Pitanje je kako. U svojem ću predavanju pokušati sažeti principe kojima se vodimo u Agenciji kako bismo brendove učinili relevantnima. Nadam se da ću nekoga inspirirati, naglasio je Žinić.


U fokusu su EMOCIJA. VRIJEME. ODRŽIVOST., a kako bi se to pobliže prikazalo, pobrinut će se Irena Smiljanić, Corporate and Government Affairs Manager, EAM iz Mondelēz Internationala. Na FMCG Marketing Summitu s ponosom ću govoriti o našoj strategiji Snacking made right, našim programima održive proizvodnje kakaa i pšenice, podijelit ću vlastita iskustva iz programa, kao i o commitmentu naše kompanije za odgovorno poslovanje, kao i well being programu, koji je jedna od aktualnih tema širom svijeta, najavila je svoju temu Irena Smiljanić.

Na konferenciju dolazi i Jan De Jong,Co-founder Webpower Adria | CROP | DNA Croatia, poznat po svojoj inicijativi kojom je Hrvatska postala prva zemlja na svijetu koja je službeno pozdravila digitalne nomade dajući im 12-mjesečnu dozvolu boravka. Kao dječak uvijek sam se želio preseliti u SAD kako bih živio američki san. Završio sam u Hrvatskoj gdje #LivingTheCroatianDream. Tamo gdje mnogi vide probleme u Hrvatskoj, istinski poduzetnici vide prilike, pojašnjava Jan predstavljajući svoje predavanje pod nazivom #LivingTheCroatianDream.

O #FigitalniMarketinškiSvibanj više informacija na službenoj web stranici i na društvenim mrežama konferencije: Facebook i LinkedIn.


Pripremio: Tomislav Radić



srijeda, 12. svibnja 2021.

Žene u autoindustriji budućnosti

 


Žene u autoindustriji budućnosti

Adria Business Network #16 održat će se 26.5.2021. u 18 sati u Visokoj školi Aspira, Heinzelova 62a, Zagreb.

U prvom dijelu sudjelovat će Monika Mikac, CBO u QEV Technologies tvrtke koja vodi jedan od timova E-Formule te nudi inženjerske usluge za automobilsku industriju usmjerenu na elektrifikaciju. Svoju karijeru počela je kao COO u tvrtki Rimac automobili. Pomogla je tvrtki da naraste od prvog zaposlenika do njih 350, a kao jedna od prvih 5 zapoleslenika radila je od PR-a i marketinških aktivnosti do financijskih i administrativnih poslova. Sudjelovala i pomogla tvrtki Rimac automobili da 2014. godine dobije investiciju od 10 milijuna eura te 2017. godine investiciju u iznosu od 30 milijuna eura. Bila je aktivno uključena u sve projekte na kojima je tvrtka radila, a koji su joj dali priliku za razvoj strateških segmenata poslovanja tvrtke. Diplomirala je politologiju na Sveučilištu u Zagrebu i certificirani je projekt menadžer.

U drugom dijelu događaja slijedi osobno predstavljanje svih prisutnih kroz jednominutni govor.

Na kraju, u neformalnom druženju uz kvalitetna vina sponzora svi prisutni će imati priliku za razmjenu iskustva s ostalim sudionicima.

Adria Business Network #16 organiziraju poduzetnica Željke Barišić, vlasnica Forca Digital Agency (www.forcadigitalagency.com) i Kristina Krstinić, vlasnica MIKRIS Project Managementa (www.mikris.eu)

Broj mjesta je ograničen, a svoje mjesto možete osigurati na vrijeme, prijavom putem linka https://www.entrio.hr/event/zene-u-autoindustriji-buducnosti-9075

Pripremio: Tomislav Radić



ponedjeljak, 10. svibnja 2021.

dm obilježio 25. obljetnicu poslovanja u Hrvatskoj

 


dm obilježio 25. obljetnicu poslovanja u Hrvatskoj

dm je obilježio 25. obljetnicu poslovanja s partnerima, dobavljačima i izvođačima s kojima surađuje već četvrt stoljeća a na proslavi su bili i djelatnici i djelatnice koji u dm-u rade od samog početka.

Prvu prodavaonicu dm je otvorio 9. svibnja 1996. godine na tržnici u zagrebačkoj Dubravi, a danas posluje u 161 prodavaonici te je, zahvaljujući dm online shopu, dostupan svim stanovnicima Hrvatske.

dm je 25. obljetnicu posvetio i građanima Sisačko-moslavačke županije te je u sklopu natječaja {ZAJEDNO} za Petrinju, Sisak i Glinu odabrao 32 projekta za pomoć potresom pogođenim područjima u čiju će realizaciju uložiti više od 4 milijuna kuna.

dm-ov odnos prema djelatnicima potvrđuje i istraživanje portala Moj posao u kojem je dm sedam puta prepoznat kao najbolji poslodavac u Hrvatskoj te je 11 godina zaredom proglašen poslodavcem prvog izbora. dm je svim djelatnicima isplatio novčanu nagradu ekvivalentnu vremenu provedenom u dm-u.

Pripremio: Tomislav Radić