utorak, 26. listopada 2021.

Lider invest 2021.: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

 



Lider invest 2021.: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj



Lider invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj u organizaciji poslovnog tjednika Lider provodi se šestu godinu zaredom, a nastavlja se i 2022.


Nominacije investicija trajale su do početka rujna i tijekom tog razdoblja održali su se investicijski forumi u Splitu, Varaždinu, Rijeci i Osijeku.

Cilj projekta jest prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače.

Stručni odbor odabrao je dobitnike nagrada i priznanja „Lider invest“. Dobitnici su investicijski pothvati devet tvrtki.

Nagradu za najbolje proizvodne investicije Lider invest 2021. dobile su tvrtke LNG Hrvatska, PRESS GLASS, RASCO tvornica komunalne opreme i Oprema.

Unatoč pandemiji, tvrtka LNG Hrvatska dovršila je u roku investiciju vrijednu 234 milijuna eura - izgradnju terminala i konverziju FSRU broda, koji su početkom godine krenuli s radom. LNG Hrvatska je time osigurao nagradu 100% Lider invest u kategoriji velike investicije.

U drugoj fazi investicijskog ciklusa Press Glass je uložio 34 milijuna kuna u kupnju tri nove proizvodne linije, strojeva i opreme, nadogradnju peći za kaljenje i izgradnju solarne elektrane kapaciteta 1MW. Zbog toga je stručni tvrtku PRESS GLASS nagradio nagradom 100% Lider invest srednja investicija. Uz PRESS GLASS nagradu za srednju investiciju dobila je i tvrtka Rasco. Rasco je u u investicijskom ciklusu vrijednom gotovo stotinu milijuna kuna izgradilo upravnu zgradu, nadogradilo postojeće proizvodne hale, opremio skladišta te uložio u sunčanu elektranu i u rješenje za upravljanje ljudskim potencijalima.

Nagrada 100% Lider invest mala investicija dodijeljena je tvrtki Oprema koja je lani završila dva projekta. U suradnji s Tehničkim veleučilištem Zagreb proveli su sedam milijuna kuna vrijedan projekt istraživanja i razvoja novog, ekološkog pametnog proizvoda, a za 2,3 milijuna kuna uloženih u sunčanu elektranu kojom smanjuju ugljični otisak i isporuku energije za 44 posto.

Stručni odbor, kojim predsjeda ugledni ekonomist Mladen Vedriš, odabrao je i četiri tvrtke kojima su dodijeljene posebne nagrade i priznanja „Lider invest“.

Posebnu nagradu Stručnog odbora za poticanje regionalnog razvoja dobila je Ljekarna Splitsko - dalmatinske županije koja je uložila je sto milijuna kuna vlastitih sredstava u izgradnju Galensko-analitičkom laboratorija u Dugopolju.

Nagradu za održivi razvoj dobila je tvrtka Solvis. Proizvođač solarnih modula Solvis uložio je 1,9 milijuna kuna u nova softverska rješenja i hardversku opremu u okviru projekta Solvis IT 2018 kako bi unaprijedio učinkovitost poslovnih procesa, povećao izvoz i konkurentnost.

Posebnu nagradu Slavko Krajcar za tehnološke inovacije i izvoz dobila je tvrtka EONEX d.o.o.

Eonex je uložio 49,5 milijuna kuna u izgradnju proizvodnog pogona i opremu potrebnu za proizvodnju inovativne osteosintetske pločice implantata za uspješnije liječenje prijeloma kostiju. Pritom su primijenjeni koncepti industrije 4.0 i postignuta je visoka razina automatizacije.

Employee Lider invest pripao je tvrtki tvrtki Bauwerk Group Hrvatska d.o.o.

Bauwerk Group Hrvatska uložila je više od 135 milijuna kuna u izgradnju pogona za primarnu i finalnu obradu drva, prateću infrastrukturu te nabavu radnih strojeva. Tom je investicijom zaposleno 160 novih djelatnika

Posebnu nagradu ECO Lider invest koja se daje za za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša dobila je tvrtka OPREMA d.d.

Partneri projekta: Europska investicijska banka, Europska komisija, HAMAG BICRO, Hrvatska gospodarska komora, Zaklada Konrad Adenauer i Grad Kutina.


Pripremio: Tomislav Radić

Snimka: Ratko Mavar Lider Media


utorak, 19. listopada 2021.

AMBIENTA od 21. do 24. listopada na Zagrebačkom Velesajmu

 


AMBIENTA od 21. do 24. listopada na Zagrebačkom Velesajmu

AMBIENTA, 48. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije održat će se od 21. do 24. listopada na Zagrebačkom Velesajmu. Salon je zamišljen kao mjesto za inspiraciju za uređenje doma kao i za redizajn prostora. Zato je posebna cjelina - Design Zona u kojoj se predstavljaju dizajnerski noviteti u izradi namještaja, dok prateća izložba umjetnina - Art Fair Zagreb donosi umjetničku nadogradnju djelima slikara, kipara i fotografa. U sklopu Salona posebno je zastupljen i Horeca, segment industrijskog programa opreme.

Radno vrijeme Salona je od 10,00 do 19,00 sati. ULAZ NA SAJAM JE SLOBODAN uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili važećeg negativnog testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati). Djeca do 12 godina starosti ulaze bez ograničenja.

Pripremio: Tomislav Radić

utorak, 12. listopada 2021.

Trgovina se ubrzano digitalizira

 



Trgovina se ubrzano digitalizira

Trgovina se ubrzano digitalizira, a internetska trgovina postala je jedan od primarnih kanala prodaje, pa oni koji ne prate te trendove neće biti konkurentni istaknuto je na 33. konferenciji za proizvođače i trgovce "MAGROS 2021." u organizaciji časopisa Suvremena trgovina i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Ovogodišnji skup trgovaca i proizvođača bio je usmjeren na povratak trgovine u normalno stanje, ali pod drugim uvjetima i okolnostima. Trgovina se, naime, oporavlja nakon koronakrize, ali se sektor neće vratiti na "staro normalno", jer će se promjene u navikama kupaca i modelima prodaje zadržati i ubuduće, istaknuto je na skupu.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher podsjetio je da je promet u trgovini na malo u 2020.pao za 5,8 posto u odnosu na 2019. ali je popuštanje mjera dovelo do oporavka.

"U skladu s tim su i kretanja prometa u trgovini na malo tijekom 2021. godine, koji od veljače bilježi rast. U kolovozu je godišnji rast prometa u trgovini na malo iznosio 18,3 posto, a u razdoblju od siječnja do kolovoza promet u maloprodaji realno je viši za 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani", kazao je Zaher, napominjući kako je oporavak trgovine na malo i nakon dobre turističke sezone u 2021., u kojoj je ostvaren promet od 70 posto iz 2019. još uvijek pod utjecajem niske prošlogodišnje baze.

Vezano uz on-line trgovinu, iznio je podatke Eurostata prema kojima je u 2020. čak 73 posto korisnika interneta na razini EU kupovalo online kanalom i to najčešće onih u dobi od 25 do 54 godine (njih 79 posto). U Hrvatskoj je 80 posto stanovnika u dobi od 16 do 74 godine koristilo internet, a od toga je, prošle godine, njih 55 posto kupovalo online kanalima.

Zaher vjeruje da povratka "na staro" u trgovini neće biti, jer su se navike potrošača promijenile.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman je istaknula kako je pandemija utjecala na sve aspekte života i ubrzala digitalizaciju.

"Prema Desi indexu za 2020., 40-ak posto naših građana kupuje on-line. To su brojke koje rastu, međutim u usporedbi s drugim zemljama EU-a još uvijek su dosta skromne", kazala je. Veseli pritom, kako je rekla, što naši građani preferiraju domaće web trgovine i što sve više tvrtki iskorištava prednosti online trgovine, pa ih 21 posto prodaje online, a 22 posto koristi cloud.

Osvrnula se i na uvođenje eura, napominjući kako se priprema zakonska regulativa za isticanje dvojnih cijena i etički kodeks za trgovce kojima će dati signal potrošačima da su cijene ispravno konvertirane.

Predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) Mladen Malta se suglasio da se trgovina vraća u normalno stanje, ali u novim uvjetima, odnosno s izmijenjenim navikama potrošača. "Nije lako dugoročne prognozirati utjecaj krize na trgovine, navike kupaca su se promijenile. Poseban šok je doživjela maloprodaja, a naš je zadatak pomoći im da nastave s prilagodbom"- rekao je Malta.

Voditeljica Sektora trgovine HGK Tomislava Ravlić je također naglasila kako je pandemija kod kupaca stvorila neke nove navike, koje će se zadržati i ubuduće. "Oni koji su tijekom pandemije koristili internet kupovinu, to će nastaviti i dalje, što znači da online trgovina postaje primarni kanal kupnje"- istaknula je.

Tomislava Ravlić je također rekla, kako kod trgovaca to uz određene prednosti donosi i neke nove izazove, a to su prvenstveno jača konkurencija, veći troškovi oglašavanja, buka u komunikacijskom kanalu i konstantna promjena u načinu na koji potrošači kupuju.

Ravlić je kazala i kako se u online kupovini gubi trgovac, odnosno osoba koja može preporučiti proizvod i dati personalizirani savjet .

Direktor i glavni urednik Suvremene trgovine Srećko Sertić istaknuo je da je covid-19 unio mnogobrojne promjene ne samo u tokove poslovanja, već i u način života, što se posebno snažno osjeća upravo u trgovini gdje je dodir potražnje i potrošnje, dakle trgovca i potrošača, najneposredniji. Stoga su, kako je rekao, promjene možda najsnažnije izražene upravo na tom području.

Iznio je podatak da je u 2020. ukupna europska e-trgovina porasla na 757 milijardi eura, što je 10 posto više od 690 milijardi eura u 2019.

"Prošla, 2020. bila je iznimna godina, obilježena pandemijom koronavirusom i posljedično važnom ulogom e-trgovine za društvo i gospodarstvo. Koronavirus dao je značajan poticaj prodaji e-trgovine, a nagli pad internetske prodaje u sektoru turizma i usluga pridonio je usporavanju ukupnog rasta", kazao je Sertić.

Pripremio: Tomislav Radić