nedjelja, 20. studenoga 2022.

Dani okusa hrvatske tradicije

 



Dani okusa hrvatske tradicije

Treći nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije održavaju se od 18. do 28. studenog. Organizira ih 11 županijskih turističkih zajednica u suradnji s lokalnim ugostiteljima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta.

Ljubitelji dobre hrane u 101 ugostiteljskom objektu mogu uživati u lokalnim jelima spravljenim od tradicionalnih namirnica i po tradicionalnim recepturama.

Svaki objekt nudi po dva menija od najmanje tri slijeda i to po cijenama već od 95 kn Popis svih restorana koji sudjeluju u manifestaciji te njihovih posebnih menija može se pronaći na www.okusi.hr.


Na konferenciji za medije održanoj u Zagrebu u restoranu Potkova, jednom od nosioca standarda, idejni začetnik i voditelj projekta Borislav Šimenc istaknuo je kako je želja svih uključenih da u narednih nekoliko godina Dani okusa hrvatske tradicije postanu jedan veliki nacionalni festival s nizom novih sadržaja koji će se razvijati i nadograđivati na ovu već postojeću gastronomsku ponudu u restoranima.

Sve ono što danas nudimo suvremenom turistu ima svoj korijen u tradicijskim kuharicama naših baka i prabaka, a priprema se od naših autohtonih namirnica, iz naših polja. Nakon što smo preživjeli ova krizna vremena, nastavljamo dalje s ovim projektom koji njeguje hrvatsku tradiciju i promovira Hrvatsku kao destinaciju turizma, ali i pokazuje da hrvatska gastronomija ima snagu biti motiv dolaska u destinaciju.“ - istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i predsjednica Savjeta projekta.


Na samom završetku događanja, Nikola Štefanović, domaćin u restoranu Potkova još jednom je sve pozvao da posjete manifestaciju Dani okusa hrvatske tradicije koji se održavaju na području 14 županija diljem lijepe naše.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Željko Novaković

dm ostvario promet od 2,68 milijardi kuna

 



dm ostvario promet od 2,68 milijardi kuna

U poslovnoj godini 2021./2022. promet je dosegnuo 2,68 milijardi kuna i time nadmašio prošlogodišnji za 13,59 posto.

Iza nas je još jedna uspješna poslovna godina u kojoj je dm ostvario rast svi ključnih poslovnih pokazatelja. Posebno smo ponosni što je broj kupaca koji dnevno posjete naše prodavaonice dosegnuo gotovo 87.000 te što je promet u dm online shopu rastao za više od 75 posto. Nastavljen je razvoj segmenta bezreceptnih medicinskih proizvoda u kojem smo, na godišnjoj razini, ostvarili rast prometa veći od 40 posto“, izjavio je Mirko Mrakužić, direktor dm-a.

U protekloj poslovnoj godini dm je uložio 61 milijun kuna u razvoj prodajne mreže, dm online shopa i digitalizaciju poslovanja. Uz šest novih prodavaonica, od kojih su tri otvorene u gradovima u kojima dm do sada nije imao prodavaonice, dm je otvorio i 11 novih specijaliziranih odjela za bezreceptne medicinske proizvode (OTC).

dm je nastavio s razvojem novih digitalnih usluga te usavršavanjem postojećih. dm je razvio novu aplikaciju za pametne telefone 'Moj dm' koja omogućuje jednostavniju kupnju i korištenje svih funkcija dm online shopa. Od travnja 2022. godine kada je pokrenuta, više od 40 posto svih online kupnji obavljeno je putem aplikacije. Vrijeme ekspresnog preuzimanja online narudžbi u prodavaonicama je prepolovljeno te je sada proizvode moguće preuzeti 90 minuta nakon narudžbe. Gotovo svaki četvrti kupac dm online shopa u protekloj je godini koristio je uslugu ekspresnog preuzimanja.

Članovi Uprave dm-a osvrnuli su se i na održivost i društveno odgovorno djelovanje. Istaknuli su kako su prošlu godinu obilježili natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje u sklopu kojeg je dm s više od 800.000 kuna podržao realizaciju 17 ekoloških projekata. Posebno su istaknuli postavljanje dm eko punionica u 12 prodavaonica dm-a u Zagrebu, Dubrovniku, Puli, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Zadru i Splitu.

U dm-u na svim područjima nudimo zelene ideje kako bismo potaknuli pozitivne promjene i navike. dm eko punionicama građanima smo omogućili još jedan način da doprinesu smanjenju upotrebe plastike i očuvanju okoliša za buduće generacije. Kupcima su dostupni deterdženti za rublje i pranje posuđa u rinfuzi koji ne sadrže sulfate te su 100 posto biorazgradivi., istaknula je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

Istraživanje Ipsosa potvrdilo je da građani prepoznaju održivo i društveno odgovorno djelovanje dm-a. Svaki drugi ispitanik smatra da, među trgovačkim lancima u Hrvatskoj, dm najviše ulaže u zaštitu okoliša i potiče ekološku osviještenost, a isti udio (52 posto) smatra da dm najviše brine o potrebama kupaca.

Gotovo ¾ ispitanika smatra da dm najviše brine o svojim zaposlenicima. Uz prilike za edukaciju i napredovanje te prosječnu neto plaću u prodavaonicama koja je iznosila 11.191,24 kuna, dm je i u protekloj poslovnoj godini veliku pozornost stavio na brigu o zdravlju djelatnika. To je prepoznao Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je dm-u, kao prvoj drogeriji u Hrvatskoj, dodijelio certifikat „Tvrtka prijatelj zdravlja“.

Poslovnu godinu 2022./2023. dm je započeo sa 170 prodavaonica u 64 grada, 1.857 djelatnica i djelatnika, kao jedina drogerija u Hrvatskoj s online shopom. U ovoj poslovnoj godini dm planira uložiti 80 milijuna kuna u razvoj prodajne mreže, asortimana te u digitalizaciju poslovanja.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić









subota, 19. studenoga 2022.

Kaufland predstavio drugi Izvještaj o održivosti

 




Kaufland predstavio drugi Izvještaj o održivosti


Trgovački lanac Kaufland objavio je svoj, drugi Izvještaj o održivosti te tom prilikom u svojim prostorima organizirao izložbu kako bi se što vjernije prikazale društveno odgovorne aktivnosti provedene tijekom 2020. i 2021. godine.

Izložba pokriva teme koje obrađuje i sam Izvještaj, a postavljena je u šest povezanih prostorija od kojih svaka predstavlja jedan smjer društveno odgovornog djelovanja te posjetiteljima daje uvid u održivo poslovanje Kauflanda. Izloženi su darovi za zaposlenike, proizvodi od reciklirane plastike, primjeri održivog asortimana koje svaki kupac može naći u Kauflandu, donacijski programi, Kaufland škole voća i povrća te volontiranja. Dio izložbe bavi se temama klime i očuvanja okoliša odnosno naporima koje Kaufland ulaže kako bi se smanjile emisije CO2 i kako bi se očuvale vode. Važna je tema i smanjenje otpada od hrane gdje je cilj prikazati bolju iskoristivost namirnica.

Ponosni smo na sve naše projekte i aktivnosti koje su povezane s društvenom odgovornošću i održivosti, ali i na pozitivan razvoj i važnost tih tema u Kauflandu.Izrada Izvještaja dugotrajan je i kompleksan projekt, a ovu smo izložbu organizirali kako bismo naš rad približili medijima, poslovnim partnerima, ali i svim našim zaposlenicima iz drugih odjela“, objasnila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija.

Ovaj trgovački lanac u posljednjih šest mjeseci dobio je dvije prestižne nagrade za svoj društveno odgovorni angažman, Zlatnu košaricu u kategoriji „Društveno odgovorna kompanija godine“ te Hrvatski indeks održivosti u području „Upravljanje okolišem“. kaufland.hr/izvještaj

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić

ponedjeljak, 31. listopada 2022.

Wine EnoGastro VIP Event

 


Wine EnoGastro VIP Event


Već je za godinu 2023. najavljen 7. Wine EnoGastro VIP Event. Događaj je to koji je ponajprije usmjeren je na restoratere i hotelijere, na HoReCa sektor i turizam ali je zanimljiv i za sve vinoljupce i poklonike dobre hrane.


U sljedećoj godini tim agencije Ricerca Mercato koji vodi Dantes Begić organizira pet evenata:

Rijeka, hotel Bonavia Plava Laguna, 1. ožujka 2023.

Novigrad, hotel Rivalmare i Centar za manifestacije, 3. ožujka 2023.

Split, hotel Amphora, 15. ožujka 2023.

Zadar, Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, 17. ožujka 2023.

  • Zagreb, hotel Antunović, 29. ožujka 2023.

Na Wine EnoGastro VIP Eventima u 2022. na pet evenata bilo je 1800 gostiju iz ugostiteljsko-turističke struke, sudjelovalo je 25 govornika i edukatora s 21 različitom temom, a svoje kuharsko umijeće i specijalitete prezentiralo je 30 chefova – kuharskih majstora. Gosti su se mogli educirati kroz degustaciju 50 različitih lokalnih specijaliteta, koji su bili sljubljeni s vrhunskim vinima.


Ograničen je broj izlagača, a organizator nastoji predstaviti lokalne proizvođače i lokalnu enogastronomiju.


Edukativni Cooking Show opet će biti humanitaran, na kojem će sudjelovati restorateri i hotelijeri koji žele pokazati humanost i žele pomoći potrebitima.


Glavni ciljevi eventa su edukacija HoReCa sektora (djelatnika – menadžera hrane i pića, konobara, sommeliera, kuhara, barista…) te proizvođača vina i raznih delicija kao i njihovo poslovno povezivanje uz podizanje razine znanja, kvalitete ponude i usluge.


"U 2023. godini na našim eventima imat ćemo puno vrlo lijepih noviteta kao i svake godine, jer smo nepresušni izvor ideja. Naši gosti nas prepoznaju kao jedinstven i drugačiji događaj, a takvi ćemo nastojati i ostati. Ciljano na evente pozivamo restoratere i hotelijere i općenito HoReCa struku, jer nam je cilj educirati ih i povezati s kvalitetnim proizvođačima raznih delicija i proizvoda.


Naš glavni posao su Mystery Guest projekti (Tajni gost) koji nam ukazuju na mane, probleme i nedostatke našeg turizma. Tijekom i ove godine projekti su nam pokazali da moramo raditi na izražaju lokalne ponude, ali i da imamo sve veći problem s kvalitetom usluge na koji već godinama ukazujemo. Sezona je bila jako dobra, a kvalitetu usluge i odnosa prema gostu imali smo na osrednjem nivou. Takvom razinom kvalitete usluge ne smijemo biti zadovoljni već nešto poduzeti. Kroz naše projekte Tajni gost ustanovili smo da u 85% ugostiteljskih objekata (restorana, konoba, bistroa i barova) djelatnici ne pozivaju na ponovni dolazak, a u čak 60% objekata nisu nam se zahvalili na dolasku niti su nas pozdravili na odlasku. To je naša zbilja! Zato našim eventima želimo potaknuti HoReCa sektor na edukacije. Naša ćemo predavanja tim više usmjeriti na edukacije s ciljem podizanja razine kvalitete usluge.


Gosti će moći uživati u enogastronomskim radionicama i prezentacijama koje će voditi vrhunski međunarodni i hrvatski predavači, sommelieri, ugostitelji, barmeni, chefovi i baristi, dok će između predavanja i radionica, svi gosti imati priliku degustirati proizvode ili poslušati prezentacije brojnih vrlo kvalitetnih izlagača te se s njima poslovno povezati i dogovoriti suradnju.


Potporu projektima očekujemo i ove godine od Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede, a iznimno važno partnerstvo očekujemo od Hrvatske turističke zajednice, županija i gradova domaćina i njihovih turističkih zajednica, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore", izjavio je organizator Dantes Begić.


Organizator poziva sve zainteresirane potencijalne partnere i izlagače kao i dosadašnje partnere i izlagače (vino, rakije, meso, pršuti, kobasice, sir, riba, ugostiteljska oprema i proizvođače raznih kvalitetnih proizvoda) koji žele biti dio ovih evenata mogu se obratiti iskazanim interesom i upitom za suradnju na email: info@dantes.biz


Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Arhiva Wine EnoGastro

MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

 


MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

Tema ovogodišnje 34. konferencije trgovaca i proizvođača MAGROS 2022 bila je o trgovini u uvjetima zelene tranzicije i klimatskih promjena, ali i novim izazovima - uvođenje eura, prekidi ili zastoji u lancima opskrbe.

Uvodničari i panelisti najviše govorili o temama koje ponajviše odražavaju te promjene: ekonomski, ekološki i sociološki utjecaji na poslovanje, distribucija hrane u urbanim sredinama, održivi lanci opskrbe, e-trgovina, prijelaz na euro, te novim zahtjevima potrošača i promjenama u ponašanju.

Pandemija je imala ogroman utjecaj na razvoj maloprodajnog sektora u cijelom svijetu, pa tako i u nas što je ubrzalo trend prema digitalnoj i zelenoj tranziciji trgovina. Ulaganja u digitalno i višekanalno područje, planirana tijekom nekoliko godina, provedena su u samo nekoliko mjeseci. E-trgovina bila je spas za potrošače. Iako nije u potpunosti nadoknadila gubitke koje su doživjela mnoga mala i srednja poduzeća, ona je apsorbirala velik dio ekonomskog šoka. Međutim, potreban je daljnji rad kako bi se osiguralo da širi maloprodajni sektor može optimalno koristiti rješenja koja nudi digitalna transformacija.

Maloprodavači i veletrgovci pokazali su da održivost i klimatske promjene shvaćaju ozbiljno, ostavljajući jasne i mjerljive ciljeve za smanjenje utjecaja svog poslovanja i proizvoda koje prodaju. Većina tvrtki bila je proaktivna u postavljanju jasnih ciljeva kako bi postale ugljično neutralne, te u prijelazu na održivi promet ostvarivale povećanu energetsku učinkovitost. Ugrađuju novu rashladnu opremu, postavljaju punionice na parkiralištima svojih prodavaonica i koriste više obnovljive energije. One kontinuirano poboljšavaju ekološki učinak i pokreću ekološki dizajn svojih proizvoda.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Arhiva Magros


ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Zagradi me

 


Zagradi me

Predstavljeni su novi trendovi ograda.

"Sustav ograđivanja je danas puno više od zagrađivanja intime prostora u kojem živite. Podliježe trendovima koje diktira građevinska industrija, pa je uz funkcionalnu izuzetno važna i estetska dimenzija. Ograda danas može biti posebno dizajnirana, upotpunjena kamenčićima, ukrasnim trakama, zelenim površinama koje pružaju savršeno ograđivanje. Nekad su ograde bile drvene, a danas su od čelika, dodatno zaštićene od hrđe kako bi bile postojane, čvrste i dugotrajnije" – reko je glavni konstruktor ograda Andrija Kroflin iz Metal elementa.

Domaći lider u distribuciji ograda različitog dizajna , Zagradi me, predstavio je veliki izbor ograda koje se lako montiraju. U odnosu na drvo su postojanije, a uspoređujući ih sa zidanim ogradama fleksibilnije i lakše se montiraju. Stručni tim koji stoji iza ovog brenda navodi kako se suvremene, čelične ograde brzo montiraju, ali i demontiraju poželite li ih preseliti na drugu lokaciju. Mogu se nabaviti po segmentima, pa se lako i prošire, a što se tiče boja novi trend su one antracit sive boje (uz klasične ograde u zelenoj boji).

Više na www.zagradi.me ili na FB stranice www.facebook.com/zagradi.me

Pripremio: Tomislav Radić

Foto: Nikola Zoko



--

četvrtak, 29. rujna 2022.

Kraljevski vinogradi

 


Kraljevski vinogradi

Na izuzetno pogodnim terenima iznad dijela Petrčana i turističkog naselja Punta skala, Zoran Pantalon je sa svojim ortacima 2010. iznajmio zemljište od zadarskih Benediktinki i odmah se krenulo u čišćenje i duboko zaoravanje krškoga terena a onda je počela sadnja trsova. Dvije godine kasnije već je brano prvo grožđe jasno u malim količinama. Naziv vinarije "Kraljevski vinogradi vraća nas u godinu 1066. kada je Petar Krešimir Četvrti darovao to zemljište Benediktinki Čiki koja je na temeljima stare crkvice sagradila benediktinski samostan. Od tada pa sve do kraja Drugog svjetskoga rata benediktinke su obrađivale a po nalazima od 17. stoljeća i uzgajale vinovu lozu. Ponovno su ušle u svoj posjed 1996. a kada su na 50 godina iznajmile zemljište na kojem loze već desetljećima nije bilo. Vinarija je činjenicu da je kralj Petar Krešimir darovao zemlju utkala u svoj naziv 2010. Na površini od 23 hektara (na preostalom dijelu od 24 hektara su mali podrum, kušaonicai restoran) zasađeno je 180000 trsova a na 15 hektara u zadarskom Zatonu je još 120000 trsova . Najviše je plavca malog oko 100000, 50 tisuća pošipa , 30 tisuća trsova crljenka a ostalo su nasadi žilavke, chardonnaya, muškata žutog, sauvignona te syraha i merlota. Na platou ispred restorana organiziraju se mnoge manifestacije poput zadarskog Avantura film festivala. Vinarija poslovnu filozofiju vidi pretežito u HOREC-i a tek onda u širokoj konzumnoj potrošnji. Izvozi se u Njemačku, Austriju, Island te u Japan u kojem su vina dobila i priznanja "Oysters prize" za rose koji je proglašen najboljim vinom u sljubljivanju vina i oštriga.

U Zagrebu je u prostorijama Češke besede na tribini "Vrijeme je za" predstavljena su vina vinarije Kraljevski vinogradi.

Na vinskoj radionici koju je vodio sommellier Tomislav Jakopović kušalo se osam vina: Pošip 2021., Pošip barrique 2020., Žilavka 2020., Rose (od plavca malog i crljenka u podjednakom omjeru) 2021., Amulet rose (polusuhi sa 13% ostatka šećera) 2021., Cuvee crni (plavac, merlot, syrah) 2019. Plavac mali 2017. i Crljenak 2016.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić



ponedjeljak, 26. rujna 2022.

Mövenpick Zagreb svečano obilježio ulazak na hrvatsko tržište

 



Mövenpick Zagreb svečano obilježio ulazak na hrvatsko tržište

Hotel Mövenpick Zagreb koji je službeno otvorio svoja vrata prvim gostima u lipnju ove godine,u srijedu 21. 9. 2022.,svečano je obilježio ulazak na hrvatsko tržište, događanjem uz glazbeni program inspiriran Frankom Sinatrom. Više od 200 uzvanika iz poslovnog i turističkog sektora imalo je priliku uživati u taktovima nekih od najpopularnijih jazz i swing hitova u izvedbi Marka Tolje koji je dočarao atmosferu New Yorka 30-ih godina, kao i legendarnog hotela New Yorker u kojem je veliki Nikola Tesla proveo posljednjih 10 godina svog života a koji je bio ključna inspiracija kako za dizajn tako i za filozofiju Mövenpick Zagreb hotela.

"Uzimajući u obzir izvrsne poslovne rezultate tijekom posljednja tri mjeseca, uvjeren sam da je najbolji period za Mövenpick Zagreb tek pred vratima. Ohrabrujuće je, motivirajuće i jednostavno divno vidjeti toliko poznatih i odanih naših klijenata i partnera. Uvjeravam vas da moj tim i ja svakodnevno ulažemo maksimalne napore kako bismo kreirali vrhunsko iskustvo za sve naše goste kada govorimo o uslugama smještaja, kongresno-banketnim sadržajima i ostaloj hotelskoj ponudi“, izjavio je Mincho Pachikov, generalni direktor hotela Mövenpick Zagreb.

Budući da je brend Mövenpick sinonim kulinarske izvrsnosti još od davne 1948. godine, gosti su imali jedinstvenu priliku iskusiti koncept Bistronomie kojom vlada glavni kuhar Tomislav Varga. Dok ovaj koncept, temeljen na sofisticiranoj verziji brasserie kuhinje, postaje sve popularniji na međunarodnoj kulinarskoj sceni, među hrvatskim sladokuscima predstavljen je prvi put. Simbolični ritual Sat čokolade, posebno pripremljena jela s potpisom ovog brenda te zdravi izbor raznih osvježavajućih pića samo su dio Bistronomie priče novog zagrebačkog hotela.


Mövenpick Zagreb prvi je hotel u Hrvatskoj ove međunarodne premium marke. "Otvorenje Mövenpicka Zagreb u lipnju ove godine, koje danas obilježavamo u ovako svečanom ozračju, ušlo je u povijest - ovo je prvi Accorov hotel u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske. Naša vrlo uspješna suradnja s našim strateškim partnerom tvrtkom MPPD i naši dosadašnji rezultati inspiriraju nas da zajedno razmotrimo i suradnju na nekim budućim projektima – u Zagrebu i Hrvatskoj.", rekla je Sabyna Bartyzel, viša potpredsjednica hotelskih operacija za istočnu Europu grupacije Accor.


Povjerenje u strateško partnerstvo s Accorom, najvećom međunarodnom hotelskom grupacijom u Europi, izrazio je i Andrija Antić, predsjednik Uprave tvrtke MPPD. “Vrlo brzo tržišno pozicioniranje hotela u destinaciji učvrstilo je naše povjerenje u Accor koji se pokazao kao najbolji izbor za strateškog partnera ali i općenito za daljnji razvoj mreže premium hotela na hrvatskom tržištu”, navodi Antić.

Značajan trenutak bila je najava nadolazeće globalne humanitarne inicijative brenda Mövenpick „Kilogrami dobrote“ ( Kilos of Kindness), prvi put predstavljene u Hrvatskoj. Cilj akcije je pružiti ruku mladima u potrebi prikupljanjem osnovnih školskih, higijenskih i odjevnih potrepština. SOS Dječje Selo, službenog partnera Mövenpicka Zagreb, predstavljala je nacionalna direktorica Višnja Tuškan-Krupić, koja je zahvalila hotelskom timu na suorganizaciji kampanje te kazala kako je uvjerena da ovaj dan označava početak dugogodišnje suradnje.

Atraktivno bilo je i nekonvencionalno predstavljanje hotela koje je zamišljeno kao obilazak svijeta s tri izvanredne stop-over destinacije; Pariz, Istanbul i New York. Zahvaljujući ideji imenovanja svake od 104 sobe za goste po drugom živopisnom gradu, uzvanici su imali priliku doživjeti jedinstveni trenutak karakterističan za svaku odabranu destinaciju.

Mövenpick Zagreb ne samo da zapošljava najbolje profesionalace u hotelijerstvu, već i sam stvara vrhunske talente. U skladu s Accorovim fokusom na razvoj talenata za budućnost, hotel već surađuje sa srednjim strukovnim školama specijaliziranim za turističko-ugostiteljsku djelatnost, kao i s nekoliko hrvatskih i međunarodnih sveučilišta.

Filozofija Movenpick brenda je i snažna ekološka osvještenost, uključujući i primjenu najmodernijih digitalnih rješenja u komunikaciji s gostima kojima se posebno organizira potrošnja papira i uporaba plastike a sve kako bi se postigao balans između potpunog uživanja u hotelskoj usluzi gostiju.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić




utorak, 12. srpnja 2022.

Embrace German Nature

 



Embrace German Nature



Njemačka turistička zajednica (DZT) provela je anketu među 259 predsjednika uprava i voditelja ključnih kupaca u međunarodnom putničkom prijevozu. Tri četvrtine njih očekuje porast potražnje tijekom sljedeće tri godine.


DZT je na osnovi tog trenda osmislila kampanju ‘Embrace German Nature’, koja je predstavljena i u Zagrebu, na terasi cafe galerije Velvet.


Petra Hedorfer, glavna izvršna direktorica DZT-a izjavila je: ‘Nakon dvije godine pandemije koronavirusa ljudi veći naglasak stavljaju na svoj utjecaj koji imaju u ulozi putnika, i to na svoju želju za doživljajem netaknute prirode. Embrace German Nature nastavak je našeg niza marketinških kampanja u kojima redovito naglasak stavljamo na prirodu i rekreaciju te na održivost kao ključne elemente našega brenda. Prema podatcima istraživačko-konzultantske tvrtke IPK International, Njemačka je među Europljanima već sada druga najpopularnija destinacija u svijetu kada je riječ o putovanjima temeljenima na doživljajima u prirodi. Rezultati ankete Destination Brand 21, koju je provela konzultantska tvrtka Inspektour, pokazuju da na tržištu receptivnog turizma u Njemačkoj ovu zemlju vide kao destinaciju izvrsnu za bijeg na selo i održivi odmor. Naš je cilj nastaviti graditi na temelju ove pozicije promoviranjem odmora u ruralnim regijama, duljih boravaka i održivog turizma.’


Kampanja ‘Embrace German Nature’ predstavlja karakteristične krajolike kako bi se ljubitelje prirode i slobodnog vremena potaknulo i nadahnulo da posjete Njemačku.


Središnji je element kampanje sačinjen od kreativnog sadržaja koji se prezentira na mikrostranici koja je središnje mjesto za inspiraciju. Na mrežnom se mjestu nalazi i videozapis o kampanji. Za provođenje kampanje DZT se služi novim digitalnim alatom. U videozapisima će se prvi put koristiti 8D zvuk, kojim se omogućuje da zvukovi s mora, planina, šuma i livada, rijeka i jezera budu simulirani iz osam različitih smjerova.


Trend putovanja koji se temelji na doživljajima u prirodi u sve je većem porastu:

* Među Europljanima koji putuju po cijelome svijetu Njemačka se našla na drugome mjestu ljestvice destinacija za putovanja koja se temelje na doživljajima u prirodi.

* Izleti usmjereni na doživljaje u prirodi druga su najpopularnija vrsta odmora za posjetitelje Njemačke (35 posto).

* Putovanja usmjerena na doživljaje u prirodi jedna su od vrsta odmora za koju se vjeruje da će u budućnosti najvjerojatnije imati još istaknutiju ulogu.

* Za sedam osnovnih europskih tržišta ukupan broj potencijalnih putnika zainteresiranih za ‘provođenje vremena u prirodi’ je 65,8 milijuna, dok je 46,6 milijuna njih zainteresirano za ‘odmor na selu’.

* Izvješće o održivom putovanju koje je 2021. godine objavila stranica booking.com.

Čak 83 posto ispitanih smatra da je održivo putovanje od ključne važnosti.

Njih 61 posto kaže da je pandemija pojačala njihovu želju za održivijim putovanjima u budućnosti.


Njemačka kao vrhunska destinacija za ljubitelje prirode:

* Trećina kopnene površine Njemačke nalazi se pod posebnom zaštitom kao park prirode ili nacionalni park.

16 nacionalnih parkova

104 parka prirode

16 UNESCO-ovih rezervata biosfere

* 3 UNESCO-ova mjesta svjetske prirodne baštine

* 300.000 km označenih pješačkih staza te više od 76.000 km dugih biciklističkih staza

* Više od 350 certificiranih spa i zdravstvenih resorta

* Više od 100 panoramskih i tematskih staza

* 13 vinorodnih regija


Turistička infrastruktura:

* 14 mjesta u Njemačkoj certificirano kao održiva turistička destinacija

* Svi InterCity i InterCityExpress vlakovi njemačkoga željezničkog operatora Deutsche Bahna voze na zeleni električni pogon

* Više od 1300 certificiranih mogućnosti smještaja za održivi odmor

    Oko 1500 smještajnih kapaciteta nosi oznaku potvrde kvalitete Wanderbares Deutschland, što znači da s osobitom ljubaznošću dočekuju goste. Također je 5800 biciklistima prilagođenih pružatelja smještaja Bed & Bike

    Pripremio: Tomislav Radić

    Foto: Dražen Kokorić



subota, 9. srpnja 2022.

Certifikati drugoj generaciji Youth Business Camp Adria

 


Certifikati drugoj generaciji Youth Business Camp Adria

U prostorijama Rochester Institute of Technology (RIT Croatia) , održala se svečanost dodjele certifikata drugoj generaciji polaznika Youth Business Campa Adria Zagreb. Kamp je namijenjen polaznicima od 15 do 19 godina kojima se kroz predavanja i radionice približavaju teme iz poslovnog svijeta. Polaznici su sudjelovali na dvadeset i jednom interaktivnih predavanju i pet radionica na različite teme - od osnova menadžmenta, prodaje i financija do važnosti networkinga, brandinga, komunikacija i društvene odgovornosti. Predavanja su održali hrvatski i inozemni stručnjaci iz prakse i akademske zajednice koji dolaze s RIT Croatia, Edward Bernays University College, Visokog učilišta Algebra te Sveučilišta Vern. Usvojena znanja polaznici su primjenili na razvoju plana vlastitog projekta koji su prezentirali zadnjeg dana održavanja kampa. Kao potvrda sudjelovanja, a u sklopu programa Share the Knowledge Share the experience, polaznicima je uručen certifikat World Innovation and Change Management Insituta iz Geneve. Danijel Koletić, direktor kampa prigodom dodjele certifikata drugoj generaciji istaknuo je:' 'Drago mi je što je ova generacija polaznika imala priliku čuti na jednom mjestu ključne teme i upoznati se sa svijetom biznisa te primjerima iz prakse kako bi bili što spremniji odabrati svoj životni put te nastavak svoje edukacije. Izuzetno smo iznenađeni entuzijazmom i interesom naših polaznika koji ove godine dolaze iz Ukrajine te Hrvatske. Vjerujem da smo uspjeli inspirirati poduzetništvo i mlade ljude koji će moći svoje ideje na pravilan način postaviti prema poslovnim standardima. Širina znanja i načina razmišljanja koji su pokazali pri prezentaciji svojih projektnih planova pokazuje nam da smo uspjeli u svojem naumu na što sam izuzetno ponosan.“ Zahvaljujući sponzorima, svih 11 polaznika sudjelovalo je na kampu bez financijske naknade. Drugu godinu zaredom, projektu pruža potporu RIT Croatia, a Ivana Silić, voditeljica odjela za upise izjavila je: “Naš je posao adekvatno pripremati studente za potrebe tržišta rada i globalnog gospodarstva sadašnjosti i budućnosti. Stoga se vrlo rado uključujemo u obrazovne projekte koji mladima na zanimljiv način prezentiraju ključne teme nekog područja. Projekt poput Youth Business Camp Adria Zagreb promovira iste vrijednosti, prezentirajući polaznicima relevantne koncepte iz svijeta poslovanja. Prema informacijama s predavanja naših nastavnica dr.sc. Jasminke Samadržije i dr.sc. Kristine Šorić, ovi mladi ljudi izrazito su angažirani u radu, znatiželjni i željni kvalitetnih znanja.”

Pripremio: Tomislav Radić

utorak, 28. lipnja 2022.

 


Znanjem do uspjeha


U prostorijama Rochester Institute of Technology (RIT Croatia), počeo jedanaestodnevni program, Youth Business Camp Adria Zagreb( Poslovni kamp za mlade). Ukupno 10 polaznika od toga 5 tinejdžera iz Ukrajine koji borave u Hrvatskoj te 5 polaznika iz Hrvatske, uključujući dječji dom Vrbina Sisak kroz zajednički rad i 21 predavanje imat će priliku sudjelovati na Youth Business Camp Adria Zagreb. Program se izvodi u sklopu svjetske inicijative Share the knowledge Share the experience (Podijeli znanje, podijeli iskustvo) kojeg provodi World Innovation and Change Management Insitute iz Geneve. Ovaj stipendijski program, jedinstven je po svom programskom sadržaju, a pomaže polaznicima ne samo u nadogradnji znanja nego i u usmjerenju daljnjeg školovanja. ''Naši polaznici mogu čuti i naučiti brojne teme i praktične primjere s kojima se do sada još nisu imali priliku susresti. Nažalost, nove generacije nemaju priliku slušati o poduzetništvu jer školski kurikulum ne posvećuje dovoljno tematskih cjelina u usmjeravanju srednjoškolaca prema realnoj ekonomiji. To je druga godina zaredom u kojoj organiziramo ovaj kamp u Zagrebu, a osim znanja, polaznici stiču i nova prijateljstva.''- izjavio je direktor Youth Business Camp Adria Zagreb Danijel Koletić. U ovom projektu sudjeluju predavači sa Sveučilišta Vern, Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, Visokog učilišta Algebra a RIT Croatia pruža programsku i tehničku potporu projektu. Ovaj projekt ima za cilj popuniti praznine u kurikulumu te inspirirati mlade za poduzetništvo. Svi polaznici dobivaju certifikat World Innovation and Change Management Institute iz Geneve.

Pripremio: Tomislav Radić





srijeda, 22. lipnja 2022.

Slana jezera u Tuzli – jedinstvena u svijetu

 


Slana jezera u Tuzli – jedinstvena u svijetu


Otvorena je sezona kupanja na slanim Panonskim jezerima u Tuzli, jedinstvenima u svijetu

Nekadašnje središte industrijskog bazena, čiji su temelj ugljen i sol, proizvodnja struje i kemijska industrija, za nepuna dva desetljeća postalo popularno turističko odredište zahvaljujući slanim Panonskim jezerima.


Zamisao gradonačelnika Jasmina Imamovića (u neprekidnom mandatu od 2001. godine) da usred grada, na mjestu zapuštene močvare, izgradi jezero sa slanom vodom i tako sanira zemljište nastalo stogodišnjim tonjenjem, kod mnogih je izazvalo nevjericu, ali i podsmijeh. Naime, Tuzla zbog nekontrolirane eksploatacije soli ima problem s poniranjem tla, uslijed čega su stradali brojni značajni objekti, kulturno-povijesni spomenici, pa i cijela naselja.


To je zaustavljeno prebacivanjem crpilišta slane vode na izvore izvan grada. Na mjestu današnjih triju Panonskih jezera, koja su počela nicati 2003. godine, potpuno su potonula naselja Džindić mahala, Srpska varoš i Pavkuša, a znatno je stradao i nedaleki centar grada.


Na pojedinim mjestima zemljište je potonulo čak 17 metara a uz nastale ruševine prirodno se počela formirati močvara.


Arhitekti su predlagali da to područje prekrijemo jezerom u kojem bi plivali labudovi, uz uređeni park i šetnicu’, kaže Imamović. ‘To se lijepo činilo i zvučalo, ali meni su ipak draži ljudi pa sam se zapitao zašto tu ne bi plivali ljudi.’


Ekipa novinara uz Hrvatske nazočila je službenom otvorenju nove kupališne sezone,a njihov posjet počeo je upoznavanjem Tuzle kroz gastronomiju u hotelu Miris dunja, smještenom uz atraktivni pješački most Pasarela, kojim se dolazi do zgrade Narodnog pozorišta. Za kasni ručak najprije je poslužena hladna plata sa suhom junetinom, sudžukom, goveđim pršutom i domaćim sirevima. Prije raznovrsnog mesa s roštilja, kao toplo predjelo, bile su male sarme umotane u listove raštike s umakom od vrhnja. Hercegovačka Žilavka Hepok 2017. ugodno se uklopila u gastronomsku ponudu.


Potom se krenulo na Panonska jezera gdje se odvijao zabavni program. Noć ranije nastupala je Crvena jabuka, a te večeri na pozornici su bili sarajevski reperi, grupa Helem nejse i solistica Muhu.

Nakon koncerta mlađa publika nastavila se zabavljati uz DJ zvuke urbane svjetske i regionalne glazbe. Za to se pobrinuo današnji direktor Panonike, Maid Porobić, koji je svojedobno bio popularni lokalni DJ i gitarist grupe Terusi.


Drugi dan boravka hrvatskih novinara u Tuzli počeo je posjetom glavnoj gradskoj pijaci (tržnici). Na središnjem gradskom Trgu slobode, za koji turistički vodič Slavica Mešić Vučinić kaže da je najveći u BiH i da se gotovo cijele godine na njemu odvijaju razni sadržaji.

Nešto malo dalje nalazi se drugi izvor vode - Čaršijska česma - podignuta u srednjem vijeku, a obnovljena potkraj prošlog stoljeća. Dolazak u Tuzlu podrazumijeva i obilazak najtužnijeg gradskog znamenja, spomen obilježja na malom trgu Kapija gdje je u proteklom ratu od četničke granate smrtno stradao 71 civil, pretežito mlađeg uzrasta, a ranjeno ih je 150. Uz nadu i želju da se takvo nešto ne ponovi, postavljeno je obilježje s prigodnim stihovima pjesnika Maka Dizdara.


Soni trg ima ljepšu povijesnu priču. Njegovim središtem dominira stilizirana fontana u obliku neolitske posude za iskuhavanje soli, a slična tehnologija primjenjivala se od Rimljana do Osmanlija. Tek se u doba Austro-Ugarske sol počela eksploatirati na industrijski način.


Malo je poznato da je književnik Meša Selimović (1910.-1982.) rođen u Tuzli, gdje je i radio kao gimnazijski profesor, prije nego ga je život odveo u Sarajevo i Beograd. Tuzla se svome piscu odužila spomen sobom u sklopu Doma književnosti i regionalnom književnom nagradom koja nosi njegovo ime.


Drugi je veliki tuzlanski umjetnik, slikar Ismet Mujezinović (1907.-1984.), inače zagrebački đak, koji je likovnu akademiju završio u klasi profesora Joze Kljakovića, a potom se dodatno obrazovao na pariškoj Sorboni. Obitelj je, nakon njegove smrti, gradu Tuzli darovala kuću u kojoj je živio i stvarao. U njoj danas djeluje Međunarodni atelje Ismet Mujezinović u kojem se često održavaju izložbe, koncerti i ostali kulturni programi.


Meša Selimović i Ismet Mujezinović, koji su prijateljevali za života, ovjekovkečeni su skulpturama na Korzu, koje su postale i popularno sastajalište - kod Meše i Ismeta. Impozantniji spomenik u Gradskom parku dobio je bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić, (1338.-1391.).


Tuzla je među najstarijim europskim gradovima s kontinuitetom življenja, od oko 7000 godina, čemu svjedoče iskopine sojeničkog naselja, a čija je replika postavljena na ulazu u Panonska jezera. Ona su, pak, fenomen za sebe, jer Tuzlu čine jedinim gradom na svijetu čija se slana jezera i plaže nalaze u samom centru. U dosadašnjih 19 godina rada, Panonika je zabilježila 5,3 milijuna gostiju, a koliki je turistički napredak najbolje govori to što je Tuzla ranije imala samo tri hotela, a sada ih ima 35, uključujući i veliki Mellaine u kojem je smješteno i slano lječilište. Ove sezone očekuje se oko 380.000 gostiju koji, osim sunčanja i kupanja, mogu uživati u kulturnim i zabavnim sadržajima.


Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice grada Tuzle, spomenula je brojne manifestacije i festivale u sklopu programa ‘Ljeto u Tuzli’, a tendencija je da se to produži na jesen i zimu. Prvi nagovještaj daje europsko okupljanje motorista u rujnu na Bike Festu, doći će ih dođe na tisuće, a poznati su kao dobri gosti i potrošači.

Posjet hrvatski novinara Tuzli završio je bogatom trpezom u restoranu Lovac u sklopu jezerskog kompleksa, ali se ipak nije jela divljač nego specijaliteti s roštilja od piletine, teletine i junetine. Uz jelo se služilo vino Žilavka lanjske berbe hercegovačkog vinara Nuića i Graševina Kutjevo, koja je među najpopularnija vina u Bosni i Hercegovini.

Pripremio: Tomislav Radić.

Foto: FAMA, Mihael Šilac, Valter i Panonika

četvrtak, 2. lipnja 2022.

Abeceda komunikacije dobitnica nagrade

 


Abeceda komunikacije dobitnica nagrade

Na međunarodnoj dodjeli nagrada za najistaknutije komunikacijske projekte the! Award, koju organizira Hrvatska udruga za odnose s javnošću, nagrađeni su najistaknutiji komunikacijski projekti u jugoistočnoj Europi. Abeceda komunikacije, komunikacijska agencija koja djeluje na tri tržišta (Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina) i certificirani je partner Global Communication PR Networka, nagrađena je s dvije srebrne nagrade – u kategoriji Odnosi s javnošću u institucijama, udrugama i nevladinim organizacijama za projekt Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. za klijenta Državni zavod za statistiku i u kategoriji Odnosi s javnošću za mala i srednja poduzeća s projektom Disfagija za klijenta Fresenius Kabi d.o.o.

U rujnu 2021. godine proveo se prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. za koji je osmišljena PR i kreativna kampanja s produkcijom TV i radio spotova, OOH oglašavanjem, kampanjom na društvenim mrežama i promotivnim materijalima. Cilj kampanje bio je utjecati na što veći broj samostalno popisanih građana kako bi se smanjio kontakt s terenskim popisivačima zbog pandemije. Ukupno se samostalno popisalo 1.637.000 građana, odnosno više od 40% ukupnog stanovništva Hrvatske.

U lipnju 2021. godine provela se javnozdravstvena kampanja podizanja svijesti građana za poremećaj gutanja – disfagije. Kampanja je krenula sa akcijom na frekventnom mjestu u Zagrebu, provedena je anketa i skrivena kamera među građanima te je organizirano druženje s medijima. Međunarodni mjesec disfagije, lipanj, obilježen je i u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku s informativnom kampanjom.

Pripremio: Tomislav Radić

nedjelja, 22. svibnja 2022.

Konferencija o sajmovanju

 



Konferencija o sajmovanju

Konferencija o sajmovanju, u organizaciji časopisa i portala Suvremena trgovina, Hrvatske gospodarske komore i Osječkog sajma, u sklopu Svjetskog dana sajmova – GLOBAL EXHIBITION DAY 2022, pod nazivom „Transformacija sajamske industrije – B2B poslovanje / Sajmovi – opet omogućuju direktne kontakte“ održat će se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, 1. lipnja 2022. godine, Trg Ljudevita Gaja 7, s početkom u 11 sati.

Cilj je Konferencije je reafirmirati ideju sajmovanja i izmijenjenu ulogu sajmova u suvremenom gospodarstvu. To se odnosi na potragu za novim tržištima, novim potrošačima, ali i na novi odnos prema izlagačima i posjetiteljima sajmova. Global Exhibition Day jedan je od pogodnih instrumenata da istakne potrebnu vezu između gospodarstva i sajmova u funkciji kvalitetnoga regionalnog razvoja. Naime, sajmove doživljavamo, prije svega, kao pogodan alat i instrument okupljanja privrednika i uspostavljanja širih gospodarskih veza, pa su aktivnosti okrenute prema stvaranju preduvjeta za širu podršku ubrzanom regionalnom razvoju s naglaskom na povezivanje proizvodnje i tržišta.

Na 8. Konferenciji o sajmovanju, kroz stručna izlaganja i raspravu, razmotrit će se niz tema koje su značajne za gospodarski sektor. U nastavku promocije Osječkog sajma kao buduće hrvatske Anuge – značajnog sajma hrane u ovom dijelu Europe – predviđen je dolazak stručnih ljudi iz sajamske industrije, da podijele iskustva o značenju takvog sajma za regiju te pomognu savjetima u pogledu organizacije i promocije.

Glavne će teme biti:

  • Sajmovi u novim uvjetima poslovanja. Sajmovi – NOVO NORMALNO.

  • Zašto se širi broj sajmova i povećava broj izlagača unatoč novim oblicima poslovna komunikacije?

  • Analiza događanja na svjetskoj poslovnoj pozornici jasno pokazuje izuzetan uzlet sajamskog poslovanja – kroz broj sajamskih priredbi i povećani broj izlagača.

  • Tri su temeljne funkcije sajmova koje se ne bi smjele zapostaviti: poslovna funkcija; makroekonomska funkcija; socijalna funkcija.

  • Analize pokazuju da za mnoge tvrtke u razvijenim zemljama sajmovi još uvijek predstavljaju središte komunikacijskih i marketinških aktivnosti, osobito u B2B komunikaciji. Prednost prema istraživanjima imaju samo vlastite web stranice pojedinih tvrtki.

  • Sajmovi doživljavaju određene promjene – sve su više specijalizirani u odnosu na proizvode ili tržišta, traju sve kraće s intenzivnijim programom, dopunjuju se raznim komplementarnim sadržajima i traže sve višu razinu izlagačkih prostora.

  • Nakon nekoliko godina pada izlagača, zemalja i posjetitelja na brojnim sajmovima uvode se određene promjene. Uz sajmove se vežu konferencije, prezentacije, okrugli stolovi, posjeti postrojenjima i objektima, a sve kako bi se dala veća važnost, pružilo više mogućnosti i privuklo što više izlagača i posjetitelja. Isto tako se uz stručne skupove sve više organiziraju sajamsko-izložbene aktivnosti, često na vrlo zavidnoj izlagačkoj razini.

  • Pored klasičnih sajamskih priredbi u Hrvatskoj djeluje oko 500 sajmova trgovačkoga karaktera i oni imaju svoje specifičnosti, ali i važnu socijalnu komponentu. Za vrijeme lockdowna oni su pretrpjeli velike štete, a izostale su poslovne aktivnosti vezane uz taj tip sajmova. Postoje li odgovori na njihovu problematiku?

Organizacija skupa zamišljena je uz prisustvovanje i aktivno sudjelovanje najvažnijih institucija odgovornih za ova područja: Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova europske unije, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, te Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Sudionici Konferencije bit će gospodarski subjekti – tvrtke i obrti, izvoznici, direktori sajmova iz regije, predstavnici gospodarskih udruženja (komora i poslodavaca) i nadležnih državnih institucija (ministarstava i agencija) iz Hrvatske i susjednih zemalja. Ulaz je slobodan.

Pripremio: Tomislav Radić

subota, 21. svibnja 2022.

CENTAR KAPTOL U NOVOM RUHU

 


CENTAR KAPTOL U NOVOM RUHU



Nakon nešto više od dvije godine radova na rekonstrukciji i preuređenja u investiciji vrijednoj 15 milijuna eura, predstavljeno je novo, osvježeno izdanje premium lifestyle i shopping centra, Centra Kaptol U Zagrebu.


Novouređeni kompleks prostire se na 40.000 kvadrata. Centar sada objedinjuje bogatu ponudu s posebnim naglaskom na shopping i lifestyle uz vrhunske restorane, barove modne brendove i parfumerije, kino, fitness centar i druge atraktivne sadržaje. Sve je tematski razdijeljeno po etažama te novi Centar Kaptol sada odgovara na svakodnevne potrebe od nabavke dnevnih namirnica, do druženja i izlazaka.


Želja nam je bila odmaknuti se od isključive uloge centra namijenjenog shoppingu te staviti naglasak na lifestyle i gastro segment uz probranu ponudu sadržaja u ugodnom, zelenom ambijentu“, istaknuo je Markus Pinggera, izvršni direktor Supernova Grupe.

Luksuzni trgovački centar uljepšavaju zelene površine a multifunkcionalan prostor objedinjuje i stambenu zgradu te poslovne prostore i velik garažni prostor. U Centru su na 14000 kvadrata prodajne površine, 34 trgovine poznatih svjetskih brendova – Alfa vision optika, Andrews baby company, Barbieri's restoran, Barbieri's caffe bar, Barbour, Beer bar, Magnolia, Premium Cigars, Bio&Bio, Bonkulović delikatese, Brigada,The Core, dm drogerie markt, Douglas parfumerija, Et Cetera, Frida bar & bistro, Gant, Journal, Kaptol Boutique cinema & Bar, Khala restaurant & bar, Konzum, Maras, Max&Co., Nebo, Orlandofit fitness, Palmers, Poliklinika Milojević, Polo Ralph Lauren, PrimaPharme ljekarna, Puntino, Seventy, StarFitness, Svijet Medija i Zoo city, a do jeseni otvorit će se i Sport Vision Kaptol i Ghetaldus. Do kraja godine Centar Kaptol postat će bogatiji za još deset novih brendova!


Novi koncept Centra Kaptol potpisuju zagrebačke agencije SEÑOR i Brigada koje su inspiraciju za dizajn pronašle u u starom Zagrebu.


Trgovački centar Kaptol u vlasništvu je Supernova grupe koja je u posljednjih pet godina preuzimanjem postojećih i izgradnjom novih shopping centara na području Hrvatske i Slovenije preuzela vodeću poziciju po broju trgovačkih centara. Osim u Hrvatskoj i Sloveniji, kompanija je aktivna na tržištima Austrije, Njemačke, Slovačke i Rumunjske, a trenutni portfelj tvrtke broji 73 nekretnine te bruto vrijednost imovine u iznosu većem od 1,6 milijardi eura.

Supernova Grupa u Hrvatskoj posluje u devet gradova na 15 trenutno aktivnih projekata, a dosad je kroz razne investicijske projekte u Hrvatsku uložila više od 420 milijuna eura. Grupacija u Hrvatskoj upravlja trgovačkim centrima pod brandom Supernova te trgovačkim centrima Cvjetni, Centar Kaptol i Branimir mingle mall.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić




subota, 7. svibnja 2022.

Marketinški vrtlog koji donosi rezultate

 




Marketinški vrtlog koji donosi rezultate


    Marketing Summit održat će se 11.5.2022. na imanju Marincel u Šetinama, zelenom dijelu Zagreba. Na Marketing Summitu nastupaju markentiški stručnjaci, Ana Degoricia i Ana Ćelap (Real grupa), Tomasz Stec (Simon-Kucher & Partners), Ana McMahon (L'Oréal Adria-Balkan), Ana Pia Matijaš (Senior Marketing Specialist), Mladen Kožić (Gfk), Marina Knežević (Kraš), Milica Damjanović (Labud) i Lazar Džamić (Xoogler, Content & Storytelling Trainer, University Lecturer).

Konferenciju otvaraju Ana Degoricia i Ana Ćelap iz Real grupe s temom "Pregled medijskog tržišta u Hrvatskoj". Godina 2020. donijela je preokret u medijskoj potrošnji . Kakva je situacija danas? Jesu li digitalni mediji prestigli televiziju? Tko su najveći oglašivači na tržištu?

Iz Varšave dolazi ekspert Tomasz Stec u području konzultantskih kompanija (Simon-Kucher & Partners). Svoje strategije predstaviti će u sklopu izlaganja "Pricing: How to build a positive price image?"

"Corporate social responsibility, purpose and transparency", naziv je izlaganja Ane McMahon. Fokus predavanja je na načinu kako se gradi sljedeća generacija marketinških stručnjaka u svijetu koji se stalno mijenja i kako se organizacija prilagođava da bi se pratili novi marketing kodovi. U svojoj dugogodišnjoj karijeri te ulozi koju ima u L'Oréal Adria-Balkan, Ana McMahon navodi:" Jednom kada razumijete ljude, to vam može pomoći u poslovanju naročito ako na primjer, radite u marketingu i ako to znanje prenesete u ispunjavanje potreba različitih potrošača i činite ih sretnim."

Ana Pia Matijaš svoju je karijeru počela u FMCG i retail industriji u sklopu koje je imala prilike voditi i raditi projekte na svjetski poznatim brendovima poput Monster Energyja, Levisa, Mustanga, Wranglera, Scotch and Sode, a u protekle tri godine zadužena je za vođenje digitalne i PR komunikacije jedne od vodećih hrvatskih drogerija. Ana Pia Matijaš će zainteresirati publiku temom iz područja u kojemu godinama djeluje; "Digitalna transformacija u retailu - Trendovi koji su postali nužnost i inovacije na koje ne smijemo zažmiriti."

Koji je trgovac najbolji u svježem pekarskom? Koji je trgovac neočekivani pobjednik kategorije u svježem mesu? Kamo po kruh odlaze Boomeri, a kamo Milenijalci? Tko po povrće odlazi na tržnicu, tko u Eurospin, a tko u Spar? Mladen Kožić iz GfK govorit će o novim studijama o snazi trgovaca u svježim kategorijama.

Na Okruglom stolu na temu: "Trendovi u marketingu na FMCG tržištu". nastupit će Marina Knežević, Marketing Director (Kraš) i Milica Damjanović, Marketing Director, Meteor grupa (Labud).

Za kraj konferencije predavanje će održati Lazar Džamić, bivši je šef odjela za brend planiranje u Google kreativnom ZOO centru u Londonu gdje je oformio strateški tim i predstavio industriji prve Creative Data Scientists. Njegova misija u Googleu bila je da pretvori svjetlost u toplinu; ogromnu količinu Google podataka u iznenađujuće i duboke uvide za kreiranje sjajnih priča o brendu. Radio je na kampanjama i programima za brendove u Velikoj Britaniji kao što su Tesco, John Levis, Waitrose & Partners, Virgin Holidays, Nando's UK & IRE itd. Predaje marketing na regionalnoj PwC Mini MBA Academy te je bivši novinar i suradnik prestižnog časopisa The Guardian.

Vodič kroz konferenciju može se prelistati ovdje a više informacija je na službenoj web stranici. i na društvenim mrežama konferencije: Facebook, LinkedIn.

Pripremio: Tomislav Radić