četvrtak, 14. siječnja 2016.

Za pročišćavanje otpadnih voda i kanalizaciju Općini Grožnjan 100% povrata novca iz IPARD-a


Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 301 "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ čiji su korisnici jedinice lokalne samouprave, odnosno općine i gradovi do 10 000 stanovnika.Općini Grožnjan iz Istarske županije isplaćeno je 3.712.818,01kuna za izgradnju kanalizacije i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u naselju Završje. Do sada je u ovoj godini isplaćeno više od 210 milijuna kuna kroz IPARD program.

 

Lokalnim akcijskim grupama isplaćeno više od 374 tisuća kuna iz IPARD-a



Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za prihvatljive troškove u sklopu mjere 202 „Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja“. LAG-u Virovitički prsten isplaćeno je 136.438,32 kuna, LAG-u Petrova Gora 83.629,88 kuna, LAG-u Sjeverozapad 60.290,80 kuna, a LAG-u Vuka-Dunav 93.809,97 kuna. Lokalnim akcijskim grupama (LAG) Europska unija sufinancira izradu studija za područje LAG-a, usavršavanje i obrazovanje zaposlenika, volontera te članova LAG-a, izradu promidžbenih materijala, organizaciju promotivno-promidžbenih događaja, radionica, seminara i studijskih putovanja za članove i stanovnike LAG-a, plaće za zaposlenike LAG-a, najam ureda i režijske troškove ureda LAG-a te uredsku i računalnu opremu. Do sada je iz IPARD-a Lokalnim akcijskim grupama isplaćeno više od 24 milijuna kuna. 


Dodijeljen plavi dizel za 2016. godinu na kartice 85.184 poljoprivredna gospodarstva

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je pravo na potrošnju „plavog goriva“ za 2016. godinu, temeljem podnesenog Jedinstvenog zahtjeva za izravna plaćanja u 2015. godini, sukladno Pravilniku o primjeni zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojeno plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi (NN 156/13). 

Odobrene količine plavog goriva bit će dostupne poljoprivrednicima na karticama u ponedjeljak, 8. siječnja 2016. godine. Godišnju kvotu na karticama za plavi dizel poljoprivrednici mogu iskoristiti do 31.12. svake godine, a nova kvota im se dodjeljuje u siječnju sljedeće godine. Pravo na potrošnju „plavog goriva“ za 2016. godinu odobreno je za 85.184 poljoprivredna gospodarstva, a ukupna dodijeljena količina plavog goriva iznosi: 171.334.381,07 litara.

nedjelja, 10. siječnja 2016.

Izvoz drvne industrije veći za osam posto


Hrvatska drvna industrija 65% svoje ukupne proizvodnje plasira u izvoz, a uvozna je komponenta tek pet posto, što višestruko povećava dodanu vrijednost ovog sektora. U devet mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 780 milijuna eura te suficit trgovinske bilance s inozemstvom od 209 milijuna eura. To je osam posto veći iznos u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je vrijednost izvoza iznosila 722 milijuna eura.

„Statistički gledano, hrvatska drvna industrija u ukupnoj prerađivačkoj industriji u 2014. godini prihodovno je sudjelovala s 5,8 posto ostvarivši prihod od 8,966 milijardi kuna, a u zaposlenosti prerađivačke industrije s 9,6 posto“, rekla je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Božica Marković. U ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom za prvih devet mjeseci 2015. godine udio drva, drvnih proizvoda i namještaja iznosi 9% kada govorimo o izvozu i 3% kada govorimo o uvozu.

Marković navodi kako su oko 45 posto ukupnog izvoza finalni proizvodi; namještaj, podni oblozi, parket, građevinska stolarija, drvene kuće, drveni pragovi, a 65 posto su građa, elementi, ploče i slično. Indeks fizičkog obujma industrijske proizvodnje u preradi drva, drvnih proizvoda iznosio je 113,2 posto, a namještaja 99,9 posto u razdoblju deset mjeseci 2015. u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Aktualna, evidentirana ukupna izravna zaposlenost u hrvatskoj drvnoj industriji (samo trgovačka društva, bez obrta i zaposlenih u Hrvatskim šumama d.o.o.) u 2014. godini je iznosila 19.964 i povećana je za 2 posto u odnosu na 2013. godinu. Najveći broj zaposlenih je u proizvodnji proizvoda više dodane vrijednosti i to što je veći stupanj finalizacije, to je veći broj zaposlenih (drvna industrija je radno intenzivna). Drvna industrija uglavnom se nalazi u ruralnim područjima RH te je izrazito bitna za očuvanje postojeće zaposlenosti u tim sredinama.

„Hrvatska drvna industrija glavna je snaga i pokretač održivog gospodarskog razvoja baziranog na upotrebi resursa, primjeni znanja i inovacija. Važnost ovog sektora je u multiplikativnim efektima koji se ostvaruju proizvodnjom baziranoj na domaćim resursima i domaćem znanju, plasmanom finalnih proizvoda na inozemna tržišta te uključivanjem mnogih pratećih djelatnosti“, zaključuje Marković.



Dinamičan rast izvoza nastavljen i u deset prošlogodišnjih mjeseci



Unatoč očekivanjima da će se rast izvoza na godišnjoj razini u posljednjem kvartalu prošle godine usporiti, zbog nešto veće vrijednosti izvoza u posljednjem kvartalu 2014. godine u odnosu na prethodne kvartale, to se tijekom listopada nije dogodilo.

Tako je godišnja stopa rasta izvoza u prvih deset mjeseci i dalje iznosila visokih 11,6 %, više nego nakon prethodna dva mjeseca. Rast vrijednosti izvoza i nadalje je najviše poticala brodogradnja zbog koje je vrijednost izvoza ostalih prijevoznih sredstava povećana gotovo triput, a ostvarena je i značajna vrijednost izvoza gotovih metalnih proizvoda, prehrambenih proizvoda te proizvoda farmaceutske industrije.

Ovakvo kretanje izvoza pratio je i rast industrijske proizvodnje, najizraženiji kod ostalih prijevoznih sredstava gdje je u deset mjeseci prošle godine iznosio 36,1 % te kod proizvodnje prehrambenih proizvoda gdje je iznosio 5,3 %. Proizvodnja gotovih metalnih i farmaceutskih proizvoda istodobno je povećana približno 2,5 %. Jedan dio povećanog izvoza ipak je realiziran i povećanom trgovinom robama inozemnog podrijetla. Najizraženiji primjer takvog izvoza jest izvoz motornih vozila, osobito novih i rabljenih automobila, koji je u prvih deset mjeseci prošle godine povećan za 40,7 %, i to najviše prema drugim članicama Europske unije. Pored izvoza automobila, na povećani izvoz ove djelatnosti znatno je utjecao i izvoz ostalih vozila te njihovih dijelova također popraćen rastom proizvodnje.

Unatoč oporavku proizvodnje, naftni su derivati zbog nastavka pada cijene sirove nafte na svjetskom tržištu bili proizvod kod kojeg se i dalje bilježio najveći pad vrijednosti izvoza. Točnije, vrijednost njihova izvoza na godišnjoj je razini smanjena za 16 %. Pad cijena sirove nafte bitno je utjecao i na kretanje vrijednosti ukupnog uvoza gdje je najveći rast zabilježen kod uvoza električne energije. Naime, vrijednost je ukupnog uvoza povećana za 6,5 % ili 7,2 milijarde kuna, a vrijednost uvoza naftnih derivata i djelatnosti rudarstva i vađenja pritom je smanjena za čak 3,7 milijardi kuna.

Stoga se može zaključiti da je, uz oporavak potražnje Europske unije, oporavak brodogradnje i olakšane trgovinske tokove nakon pristupanja Hrvatske EU, pad cijene sirove nafte u prošloj godini bitno odredio kretanje vrijednosti robne razmjene pa tako i razine robnog deficita. A deficit se tijekom većeg dijela prošle godine nije znatnije razlikovao od deficita u istim razdobljima 2014., pa je tako i u deset mjeseci bio samo 0,8 % manji.
       
Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimira Savića: „U okolnostima povećane inozemne potražnje i niskih cijena nafte na svjetskom tržištu nastavlja se rast vanjskotrgovinske razmjene pri čemu je, u prvih deset mjeseci prošle godine, izvoz povećan za 11,6 %, a uvoz za 6,5%, ali je razina robnog deficita manja tek za 0,8 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine“

Nove isplate sredstava iz IPARD-a



Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 101 „Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice“. Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Trbušić Mario iz Krapinsko-zagorske županije isplaćeno je3.621.193,91 kuna za izgradnju objekta za držanje svinja unutar prostora farme i nabavu poljoprivredne mehanizacije i opreme.IPARD sredstvima nabavljeni su: traktor, šprica, traktorska prikolica, traktorska cisterna, rasipač umjetnog gnoja, kukuruzna sijačica, rotodrljača te plug. Također, izgrađena je moderna staja kapaciteta držanja za 100 krmača. U 2015. godini Agencija je isplatila 220 milijuna kuna korisnicima IPARD sredstava.

subota, 2. siječnja 2016.

Manje zaposlenih u proizvodnim tvrtkama nego prošle godine



Na temelju privremenih administrativnih izvora Državnog zavoda za statistiku, u studenome je zabilježeno 1, 319 310 zaposlenih osoba, 1 603 967 radno aktivnih stanovnika te 284 657 nezaposlenih osoba. Iako je činjenica o padu nezaposlenih statistički povoljna, konstataciju oporavka tržišta rada opovrgava zaposlenost koja sedmu godinu zaredom opada.