nedjelja, 1. listopada 2017.

Rumunjska

Hrvatski gospodarstvenici u Rumunjskoj

-Rumunjsko-hrvatski gospodarski forum-

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Trgovinsko-industrijskom komorom Rumunjske organizira Rumunjsko-hrvatski gospodarski forum koji će se održati u utorak, 3. listopada 2017. u Bukureštu, povodom službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Rumunjskoj. Gospodarsko izaslanstvo predvodi predsjednik HGK Luka Burilović.
Iako se prema razvijenosti nalazi na začelju među članicama EU, gospodarstvo Rumunjske u stalnome je porastu. Gledajući rast BDP-a u 2016. godini, Rumunjska se nalazi među top pet zemalja EU s rastom od 4,8 posto“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović dodajući da unatoč odličnim bilateralnim odnosima Hrvatske i Rumunjske gospodarski odnosi dviju zemalja nisu na zadovoljavajućoj razini, stoga moguću suradnju vidi u području energetike, prometne infrastrukture, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, brodogradnje, vojne i automobilske industrije te turizma.

Predsjednik HGK naglasio je da Hrvatska i Rumunjska trenutno ostvaruju relativno visoke stope rasta i lagano se približavaju prosjeku EU te da svoj rast znatno temelje na robnom izvozu, zbog čega je poželjno i daljnje povećavanje međusobne robne razmjene. „U prvih šest mjeseci 2017. ukupna robna razmjena iznosila je 157,3 mil. eura što je rast od 25 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2016. Izvoz u Rumunjsku je veći za gotovo 35 posto i iznosio je 71,6 mil. eura, a uvoz iz Rumunjske iznosio je 85,8 mil. eura što je za 20 posto više u odnosu na isto razdoblje lani“, kazao je Burilović.

Cilj foruma je jačanje suradnje između hrvatskih i rumunjskih tvrtki, pronalaženje mogućnosti ulaganja, povećanje robne razmjene te predstavljanje Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije. U sklopu foruma, na kojemu će sudjelovati 22 hrvatske i 45 rumunjskih tvrtki, bit će organizirani B2B sastanci na kojima će prisustvovati AD Plastik, Crosco, HS Produkt, Kamgrad, Stražaplastika, Luka Vukovar, IGH i druge tvrtke.

Tom prilikom predsjednik HGK Luka Burilović i predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Rumunjske Mihai Daraban potpisat će Izjavu o suradnji komora u okviru Inicijative triju mora.

Hrvatska gospodarska komora i Trgovinska i industrijska komora Rumunjske su u lipnju ove godine u Zagrebu potpisale Sporazum o suradnji, prilikom službenog posjeta predsjednika Vlade Rumunjske Sorina Grindeanua Hrvatskoj. Cilj Sporazuma je jačanje međusobne suradnje dviju Komora, ali i odnosa hrvatskih i rumunjskih tvrtki putem organiziranja raznih konferencija, seminara, poslovnih delegacija, gospodarskih foruma, sajmova i drugih oblika promocije koji će pomoći tvrtkama u pronalasku novih poslovnih partnera.





Nema komentara:

Objavi komentar