subota, 22. prosinca 2018.

Blagi rast stope zaposlenosti, pad stope aktivnosti


Zagreb, 21. prosinca 2018.

Blagi rast stope zaposlenosti, pad stope aktivnosti
Podaci iz Ankete o radnoj snazi za treći kvartal pokazuju pozitivne trendove na tržištu rada, ali s uočljivim usporenjem dinamike u segmentu zaposlenosti. Naime, u trećem je kvartalu broj zaposlenih iznosio 1,689 milijuna, što je najviša razina od trećeg kvartala 2010. godine, ali ujedno samo 0,4% viša od one u istom kvartalu prošle godine. Time je godišnji rast nastavio usporavati s 4,6% u prvom kvartalu i 2,3% u drugom kvartalu, ali je na razini prva tri kvartala zajedno (2,4%) još uvijek bio viši nego u istom razdoblju prošle godine (1,7%).

Istodobno, broj se nezaposlenih i nadalje smanjuje dinamičnije u odnosu na rast zaposlenih te dinamičnije nego u prošloj godini. U trećem je kvartalu godišnji pad broja nezaposlenih iznosio 19,9%, a u prva tri kvartala 26,2%.

Ovaj nerazmjer kretanja u segmentu zaposlenosti i nezaposlenosti rezultira padom broja radno aktivnog stanovništva: u trećem kvartalu na godišnjoj razini za 27 tisuća (-1,5%), a na razini prva tri kvartala za 16,3 tisuće (-0,9%). Stoga je stopa aktivnosti (omjer radno aktivnog i radno sposobnog stanovništva) pogoršana u odnosu na prošlogodišnji treći kvartal (s 52,2% na 51,6%).

Zbog izuzetno dinamičnog pada broja nezaposlenih, u trećem je kvartalu ostvarena niža stopa nezaposlenosti (7,3%) nego u istom razdoblju prethodne godine za 1,7 postotnih bodova. Stopa zaposlenosti zbog znatno usporenijeg rasta broja zaposlenih raste znatno usporenije te se u trećem kvartalu na godišnjoj razini povećala za samo 0,4 postotna boda.
Razlog dinamičnijeg pada nezaposlenih od rasta broja zaposlenih pojačana je emigracija i negativni demografski pokazatelji, problemi koji će, ako se trendovi ne promijene, postajati sve veći ograničavajući faktor gospodarskoga rasta. Naime, sve se veći problemi tržišta rada gomilaju na strani ponude u pogledu njenog općeg nedostatka i u pogledu njene nepovoljne kvalifikacijske strukture. To ujedno ograničava i dinamičniji pad stope nezaposlenosti koja je, unatoč značajnom smanjenju, u Hrvatskoj još uvijek među najvišima u EU (prema posljednjim podacima za listopad šesta najviša nakon one u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Cipru). U odnosu na stanja otprije deset godina, svi su pokazatelji lošiji osim broja nezaposlenih koji je sada nešto niži, ali je stopa nezaposlenosti unatoč tome nešto viša.

Nema komentara:

Objavi komentar