In vino veritas
Piše: Tomislav Radić
"Ja
samo pijem Champagne,kad sam sretna i kad sam tužna.”
Lily
Bollinger
(1899.
- 1977.,vodila je Bollinger Champagne od 1941. do 1971.)
S
mjehurićima u Novu godinu
U
organizaciji Udruge za kulturu stola G. E. T:( gastronomija,
enologija, turizam) novinari su pred Božić "napali"
Plešivicu, tridesetak kilometara od Zagreba prema Zapadu. Najprije
su "napadnuti" Pavlovčani,
malo selo u kojem živi obitelj Šember. Posljednjih godina bave se
uglavnom pjenušcima, tako da su sada uz obitelj Tomac najveći
proizvođaći mjehurića na ovom području. Pjenušci odležavaju u
novom podrumu. Kušalo se pjenušac od Crnog pinota napravljen na
bijelo i pjenušac od starih sorata a onda i iz arhive pjenušac
također od starih plešivičih sorata iz 2005. godine. Kušalo se i
četiri varijante Ranjskog rizlinga i to iz klasične drvene bačve,
polusuhi Ice iz inoxa, maceriran iz drvene bačve i šest mjeseci
odležavan u amfori, pa dvije godine u drvetu i još godinu dana u
boci. Šemberovi pune godišnje 40 tisuća boca pjenušca.
A
onda put prema Lokošinom dolu gdje je obitelj Roberta Braje. Oni
napune godišnje 15 do 16 tisuća boca sa 3,5 hektara vinograda a
poznati su osim vina i po domaćoj hrani.
Braje su u susjedstvu Mladine gdje je nekad vinograde i podrum imao
grof Erdödy. Obitelj Roberta Braje ima drvenu kuću oko koje je
poprilično mjesta za razne aktivnosti na otvorenome, a u kojoj je
prostrani i u domaćem stilu uređen restoran. Robertova supruga
Sanda priprema hranu od namirnica iz vlastita uzgoja povrća i
domaćih životinja i susjednih OPG-ova. Robert je najprije ponudio
Crveni veltlinac 2017. a potom Ranjski rizling 2017., Sivi pinot
17.koji je odležavao 6 mjeseci u bačvi od 500 litara, pa Crni pinot
2014 koji je 14 dana maceriran.
Vinarija Damira
Drage Režeka ima najviše Portugisca. Prezime Režek spominje se još
1598 što je upisano na boci Chardonneya iz 2008. koja je otvorena za
ovu priliku. Damirov pradjed Rok počeo s Portugiscem 1920, djed
Drago uveo je Rizvanac i Sauvignon a otac također Drago preuzima
vinariju 1992. Režek je poznat i po Crnom pinotu kojeg nažalost
ima samo 3000 litara.
S pjenušcem se
počelo i kod Franje Kolarića. Napravljen je od 30% Chardonneya, 20%
Ranjskog rizlinga i 50% od starih sorata kao što su Šipelj, Žuti
plavec, Štajerska belina i Kraljevina. Još dva pjenušca su na
odležavanju a kao psebnost otvoren je jedan pjenušac iz 2013. kojeg
je proizvedeno 600 boca a napravljen je od 30% Crnog pinota i 70%
višnje Maraske.
Pjenušac
Sibon se točio i u zagrebačkoj tvrtki Vivat fina vina. Tamo je
bila i oprema za degoržiranje(završni dio u proizvodnji pjenušaca
klasičnom metodom). Proizvodnju u međimurskog podrumu DGA vode
Gordan Horvat (ekonomist) i Alen Švenda (pravnik) sin poznatog
pjevača Mirka Švende Žige koji već desetlječima s Bandistima
nastupa na hrvatskoj glazbenoj sceni. Pjenušac Sibon napravljen od
Pušipela (Šipon)dobio je ime na osnovi legende prema kojoj je
francuski vojnik u vrijeme Napoleona u Međimurju kušao vino i rekao
c,est bon (To je dobro). Kušalo se pjenušce brut i extra brut od
kojih je jedan 2012 dobio srebrnu medalju na najprestižnijem
ocjenjivanju u svijetu na Decanteru u Londonu.
I u
zagrebačkom Cheese baru pred brojnim predstavnicima medija i
poslovnim partnerima predstavljena dva nova proizvoda tvrtke
Meneghetti, odležana Meneghetti Malvazija Black Label 2017 i mlado
nefiltrirano maslinovo ulje Meneghetti Novello. Predstavljene su i
nove berbe vina - pjenušac Meneghetti Classic Brut 2016, Meneghetti
White 2017, Meneghetti Red 2013 te sva maslinova ulja iz berbe 2018.
Etiketa Meneghetti
Classic Brut doživjela je nekoliko izmjena. Zadržavajući
boju karakterističnu za prijašnja godišta, nova etiketa preuzima
estetiku vrhunskih pjenušavih vina – smještajući taj pjenušac
tamo gdje svojom kvalitetom i pripada. Dio etikete sada je i ime
Valle d’Istria te povijesni grb Bala, kojim Meneghetti odaje
posvetu mjestu iz kojeg je ponikao.
Pjenušci su se oduvijek pili u posebnim prigodama ali
dolaze vremena kada će se piti i u ostale dane kao aperitiv, za
osvježenje a već dugo služe se u najboljim hotelima i uz doručak.
"Šampanjac
je jedan od elegantnih dodataka u životu”
(Charlesa
Dickensa,1812.-1870, književnik)
Nema komentara:
Objavi komentar