srijeda, 2. siječnja 2019.

S mjehurićima u Novu godinu


In vino veritas
Piše: Tomislav Radić

"Ja samo pijem Champagne,kad sam sretna i kad sam tužna.”
Lily Bollinger (1899. - 1977.,vodila je Bollinger Champagne od 1941. do 1971.)
S mjehurićima u Novu godinu

U organizaciji Udruge za kulturu stola G. E. T:( gastronomija, enologija, turizam) novinari su pred Božić "napali" Plešivicu, tridesetak kilometara od Zagreba prema Zapadu. Najprije su "napadnuti" Pavlovčani, malo selo u kojem živi obitelj Šember. Posljednjih godina bave se uglavnom pjenušcima, tako da su sada uz obitelj Tomac najveći proizvođaći mjehurića na ovom području. Pjenušci odležavaju u novom podrumu. Kušalo se pjenušac od Crnog pinota napravljen na bijelo i pjenušac od starih sorata a onda i iz arhive pjenušac također od starih plešivičih sorata iz 2005. godine. Kušalo se i četiri varijante Ranjskog rizlinga i to iz klasične drvene bačve, polusuhi Ice iz inoxa, maceriran iz drvene bačve i šest mjeseci odležavan u amfori, pa dvije godine u drvetu i još godinu dana u boci. Šemberovi pune godišnje 40 tisuća boca pjenušca.
A onda put prema Lokošinom dolu gdje je obitelj Roberta Braje. Oni napune godišnje 15 do 16 tisuća boca sa 3,5 hektara vinograda a poznati su osim vina i po domaćoj hrani. Braje su u susjedstvu Mladine gdje je nekad vinograde i podrum imao grof Erdödy. Obitelj Roberta Braje ima drvenu kuću oko koje je poprilično mjesta za razne aktivnosti na otvorenome, a u kojoj je prostrani i u domaćem stilu uređen restoran. Robertova supruga Sanda priprema hranu od namirnica iz vlastita uzgoja povrća i domaćih životinja i susjednih OPG-ova. Robert je najprije ponudio Crveni veltlinac 2017. a potom Ranjski rizling 2017., Sivi pinot 17.koji je odležavao 6 mjeseci u bačvi od 500 litara, pa Crni pinot 2014 koji je 14 dana maceriran.
Vinarija Damira Drage Režeka ima najviše Portugisca. Prezime Režek spominje se još 1598 što je upisano na boci Chardonneya iz 2008. koja je otvorena za ovu priliku. Damirov pradjed Rok počeo s Portugiscem 1920, djed Drago uveo je Rizvanac i Sauvignon a otac također Drago preuzima vinariju 1992. Režek je poznat i po Crnom pinotu kojeg nažalost ima samo 3000 litara.
S pjenušcem se počelo i kod Franje Kolarića. Napravljen je od 30% Chardonneya, 20% Ranjskog rizlinga i 50% od starih sorata kao što su Šipelj, Žuti plavec, Štajerska belina i Kraljevina. Još dva pjenušca su na odležavanju a kao psebnost otvoren je jedan pjenušac iz 2013. kojeg je proizvedeno 600 boca a napravljen je od 30% Crnog pinota i 70% višnje Maraske.
Pjenušac Sibon se točio i u zagrebačkoj tvrtki Vivat fina vina. Tamo je bila i oprema za degoržiranje(završni dio u proizvodnji pjenušaca klasičnom metodom). Proizvodnju u međimurskog podrumu DGA vode Gordan Horvat (ekonomist) i Alen Švenda (pravnik) sin poznatog pjevača Mirka Švende Žige koji već desetlječima s Bandistima nastupa na hrvatskoj glazbenoj sceni. Pjenušac Sibon napravljen od Pušipela (Šipon)dobio je ime na osnovi legende prema kojoj je francuski vojnik u vrijeme Napoleona u Međimurju kušao vino i rekao c,est bon (To je dobro). Kušalo se pjenušce brut i extra brut od kojih je jedan 2012 dobio srebrnu medalju na najprestižnijem ocjenjivanju u svijetu na Decanteru u Londonu.
I u zagrebačkom Cheese baru pred brojnim predstavnicima medija i poslovnim partnerima predstavljena dva nova proizvoda tvrtke Meneghetti, odležana Meneghetti Malvazija Black Label 2017 i mlado nefiltrirano maslinovo ulje Meneghetti Novello. Predstavljene su i nove berbe vina - pjenušac Meneghetti Classic Brut 2016, Meneghetti White 2017, Meneghetti Red 2013 te sva maslinova ulja iz berbe 2018.
Etiketa Meneghetti Classic Brut doživjela je nekoliko izmjena. Zadržavajući boju karakterističnu za prijašnja godišta, nova etiketa preuzima estetiku vrhunskih pjenušavih vina – smještajući taj pjenušac tamo gdje svojom kvalitetom i pripada. Dio etikete sada je i ime Valle d’Istria te povijesni grb Bala, kojim Meneghetti odaje posvetu mjestu iz kojeg je ponikao.
Pjenušci su se oduvijek pili u posebnim prigodama ali dolaze vremena kada će se piti i u ostale dane kao aperitiv, za osvježenje a već dugo služe se u najboljim hotelima i uz doručak.

"Šampanjac je jedan od elegantnih dodataka u životu”
(Charlesa Dickensa,1812.-1870, književnik)





Nema komentara:

Objavi komentar