utorak, 30. srpnja 2024.

 






Prvi zrakoplov Airbus A220 Croatia Airlinesa sletio u Hrvatsku


Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance, 30. 7. 2024. u nazočnosti brojnih uzvanika i predstavnika medija u Zagrebu dočekao je svoj prvi novi zrakoplov Airbus A220-300, kapaciteta 149 sjedala, čime je i službeno počela najavljena obnova cjelokupne flote, najvećeg projekta u 35-godišnjoj povijesti kompanije.

Zrakoplov Airbus A220 na put je krenuo iz Airbusove tvornice u Mirabelu u Kanadi te je na svom putu do Zagreba prevalio prvih 7500 kilometra. Let je trajao 11 sati uz jedno tehničko slijetanje u Kopenhagenu zbog točenja goriva, a odvijao se na prosječnoj visini od 12.000 metara.

Prvi domaći komercijalni let novog zrakoplova Airbus A220, koji nosi registarsku oznaku 9A-CAE i ime Zagreb, planiran je tijekom sljedećeg tjedna na redovitoj domaćoj liniji Zagreb – Split, a prvi međunarodni komercijalni let obavit će na liniji Zagreb – Frankfurt.

Zrakoplovi Airbus A220 zrakoplovi su nove generacije i projektirani su za tržišni segment putničkih zrakoplova od 100 do 150 sjedala, zrakoplov A220 ima domet do 3600 nm (6700 km).

Odlikuje ga dizajn nosa i repa s malim otporom, uključujući najmanji utjecaj otpora trupa i optimiziranu aerodinamiku krila. Pokreću ga dva turbofan motora Pratt & Whitney PurePower® PW1500 GTF™ najnovije generacije i troši 25 posto manje goriva te emitira isto toliko manje ugljičnog dioksida mjereno po putničkom sjedalu u usporedbi s putničkim zrakoplovima prethodne generacije. Osim toga, A220 emitira 50 posto manje vanjske buke u odnosu na prethodnu generaciju zrakoplova i oko 40 posto manje dušikovih oksida u odnosu na standarde civilnog zrakoplovstva.

Zrakoplov A220 ima inovativan dizajn putničke kabine. Ima najšira sjedala i najviši strop u svojoj klasi, širi prolaz, više prostora za noge, i putnicima nudi jedinstven pogled zahvaljujući velikim panoramskim prozorima. Također, nudi više prostora za odlaganje prtljage i osobnih stvari iznad sjedala, a poboljšan je i pristup sanitarnim čvorovima. Osigurana je internetska veza velike brzine putem Wi-Fija, dok svaki putnik pri svom sjedalu ima na raspolaganju priključak za punjenje (USB A i USB C) te držač za mobitele i tablete, uz mogućnost pristupa digitalnim sadržajima.

Zrak u kabinama A220 obnavlja se svake 2 do 3 minute te je mješavina svježeg zraka i zraka koji je prošao kroz učinkovite HEPA filtere, koji uklanjaju 99,9% čestica.

Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, naglasio je među ostalim:

Današnji dan ostat će posebno zapisan u povijesti Croatia Airlinesa, u povijesti hrvatskog zrakoplovstva i hrvatske države. Danas ulazimo u novo razdoblje u kojem ćemo otvarati dodatne prostore razvoja hrvatskog turizma i gospodarstva jer zahvaljujući floti okupljenoj pod nazivom Airbus A220 od sada možemo dalje uspješno širiti naša krila na nove destinacije, optimizirati našu mrežu letova, a sve uz veću energetsku učinkovitost i manju potrošnju goriva te, što je najvažnije, još više zadovoljstvo naših putnika. Radujem se dolasku svakog novog Airbusa u našu flotu jer smo svakim dolaskom bliže ostvarenju cilja koji smo si svi zajedno postavili Post-Covid strategijom, slijedeći dosljedno našu misiju i viziju, svjesni u svakom trenutku važnosti Croatia Airlinesa za hrvatsku državu i njene putnike. Koristim priliku zahvaliti našem partneru Airbusu na izuzetno kvalitetnoj suradnji, kao i našim partnerima Air Lease Corporation i Pratt & Whitney, jer smo zajedničkom stručnošću, razumijevanjem i velikim entuzijazmom svi zajedno stvorili prepoznatljiv zrakoplov na koji možemo biti itekako ponosni".

Nakon dolaska prvog zrakoplova iz obitelji Airbus A220, drugi zrakoplov očekuje se do kraja 2024. godine, dok bi sljedećih šest trebalo biti isporučeno u 2025., četiri u 2026., a tri zrakoplova u 2027. godini, čime će flota Croatia Airlinesa brojiti ukupno 15 novih zrakoplova A220, od čega će 13 biti A220-300 (kapacitet 149 sjedala) i dva A220-100 (kapacitet 127 sjedala).

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Croatia Airlines




subota, 27. srpnja 2024.

 





Inflacija

Trenutna stopa inflacije sugerira kako bi se europsko i američko tržište moglo oporaviti brže od očekivanog

Inflacijski trendovi u SAD-u i Europskoj Uniji pružaju uvide u ekonomski oporavak. Maxim Manturov, voditelj ulagačkih istraživanja u tvrtki za burzovno posredovanje Freedom24, komentirao je trenutnu situaciju i stope inflacije.

Freedom24 međunarodni je online posrednik koji upravlja investicijskom platformom, a klijentima pruža izravan pristup 15 najvećih svjetskih burzi, nudi profesionalnu analitiku vrijednosnih papira i praktične aplikacije za trgovanje. Freedom24 je podružnica međunarodnog investicijskog konglomerata Freedom Holding Corp. (NASDAQ: FRHC). Službena predstavništva i agenti tvrtke nalaze se na Cipru, u Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj, Bugarskoj i Grčkoj, a platforma Freedom24 dostupna je hrvatskim i slovenskim korisnicima od 2021. godine.

Kako navodi Maxim Manturov inflacija u SAD-u značajno se smanjila u odnosu na visoke razine posljednjih godina, ali i dalje ostaje iznad ciljanih vrijednosti. Usporavanje inflacije osnovnih dobara bila je odlučujuća u održavanju ukupne inflacijske stope pod kontrolom. Međutim, cijene osnovnih usluga, osim stanovanja, nisu padale tako značajno, što ukazuje na određenu otpornost u ovom sektoru.

Očekuje se kako bi rješavanje poremećaja u opskrbnom lancu moglo dodatno smanjiti inflacijske pritiske u 2024. godini. Međutim, postizanje punog inflacijskog cilja od oko 2% moglo bi zahtijevati dodatno ublažavanje na tržištu rada. Znakovi usporavanja rasta plaća i očekivani ekonomski utjecaj viših kamatnih stopa trebali bi pridonjeti ovom usporavanju, posebno u cijenama osnovnih usluga.

Američki političari vjerojatno će pomno pratiti stope temeljne inflacije u 2024. godini. Iako cijene hrane i energije ostaju varijable od interesa, recentni trendovi upućuju na stabilizaciju i bolje izglede oporavka. Napori američkih federalnih rezervi da uravnoteže kontrolu inflacije bez izazivanja recesije bili su izvanredni, što sugerira kontroliran pristup ekonomskoj stabilizaciji.

U Eurozoni put do niže inflacije suočava se sa sličnim izazovima kao u SAD-u. Visoka inflacija u posljednje dvije godine bila je potaknuta šokovima u energetskoj industriji, ali i hrani i opskrbi, te “podebljana” povećanjem korporativnih profita i rastom plaća. Dok je nestanak privremenih čimbenika usporio razvoj temeljnih cijena, postizanje cilja Europske centralne banke (ECB) o inflaciji od 2% vjerojatno će zahtijevati daljnje ograničavanje korporativnih cijena i povećanja plaća.

Sveukupni izgledi za ekonomski rast u obje regije igraju ključnu ulogu u oblikovanju inflacijskih očekivanja. Teška ekonomska situacija može pridonjeti potpunijem procesu smanjenja inflacije, posebno u kontekstu potencijalnog ekonomskog usporavanja. Korelacija između ekonomske aktivnosti i normalizacije inflacije naglašava važnost praćenja makroekonomske izvedbe i političkih mjera.

Iako su trenutne stope inflacije u SAD-u i EU pale u odnosu na prijašnje vrhunce, postizanje održivog pada inflacije ostaje izazov. Obje regije pokazuju robusne stope temeljne inflacije, što zahtijeva pažljivo ekonomsko upravljanje kako bi se uskladilo s ciljevima centralnih banaka. Put naprijed uključuje balansiranje ekonomskog rasta sa strategijama za suzbijanje inflacije, potkrijepljenim evoluirajućom tržišnom dinamikom i prilagodbama politika.

Pripremio: Tomislav Radić
















četvrtak, 25. srpnja 2024.

 


U Croatia Airlinesu potpisan novi kolektivni ugovor


Croatia Airlines i njezina dva reprezentativna sindikata koji predstavljaju sve grupe radnika nacionalnog avioprijevoznika, SHSZUZ (Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu) i ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) koji okuplja strukovne sindikate HSPP (Hrvatski sindikat prometnih pilota), SKOZ (Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova), SZTH (Sindikat zrakoplovnih tehničara Hrvatske) i Novi sindikat 24. 7. 2024. potpisali su novi kolektivni ugovor koji će vrijediti u sljedećih 5 godina. Na taj način su uspješno završili višemjesečni pregovori, što stvara kvalitetne temelje za nastavak izgradnje pozitivnog radnog okruženja.

Zajednički je stav Uprave i sindikata da je novim kolektivnim ugovorom osiguran dugotrajan socijalni mir, što je važna pretpostavka zadovoljstva zaposlenika u uvjetima provedbe najvažnijeg projekta u 35-godišnjoj povijesti tvrtke – obnove cjelokupne flote do 2027. godine, što podrazumijeva dolazak 15 novih zrakoplova Airbus A220.

Pripremio: Tomislav Radić




utorak, 23. srpnja 2024.

 




Rimska deklaracija


Na inicijativu World Innovation and Change Management Institute (WICMI) počela je izrada Rimske deklaracije o odgovornosti zelene komunikacije industrije odnosa s javnošću.

Deklaracija će biti službeno predstavljena i potpisana u Rimu 20. veljače 2025. na konferenciji PR ROMAN FORUMA „Zelene komunikacije, zelena odgovornost, ESG, održiva baština“.

Inicijativa WICMI-ja do danas ima potporu Federazione Relazioni Pubbliche Italiana (FERPI), Međunarodne udruge za odnose s javnošću (IPRA) i Međunarodne organizacije za savjetovanje o komunikacijama (ICCO).

Usvajanje ESG (Environment, Social, Governance) standarda u cijelom svijetu predstavlja i priliku i izazov za industriju odnosa s javnošću. Smjernice i preporuke u deklaraciji, prepoznaju ključnu ulogu PR-a u komuniciranju izazova klimatskih promjena i prijelaza na zeleno gospodarstvo.

Deklaraciju priprema Savjetodavni odbor kojim predsjeda Richard Linning, predsjednik World Innovation and Change Management Institute (WICMI), Ujedinjeno Kraljevstvo.


“Dijelimo dužnost brige za planet Zemlju, ali kao PR praktičari imamo posebnu odgovornost za komunikaciju koja nas povezuje u našim zajedničkim akcijama za očuvanje planeta. Usvajanjem deklaracije potvrdit ćemo prihvaćanje te odgovornosti.” rekao je predsjednik Savjetodavnog odbora, Richard Linning.

Operativno aktivnosti provodi agencija Apriori World koja organizira uz pokroviteljstvo Federazione Relazioni Pubbliche Italiana (FERPI) konferenciju PR ROMAN FORUM “Zelene komunikacije, zelena odgovornost, ESG, održiva baština” na kojoj su već sudjelovanje potvrdili i među ostalima John Shield, direktor za komunikacije BBC, Ujedinjeno Kraljevstvo, Carlos Chaguaceda Alvarez, voditelj komunikacija Prado muzeja, Španjolska, Dan Phelan, direktor komunikacija National History muzeja, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kadri Afacan, direktor digitalnog PR-a i oglašavanja Turske radiotelevizijske korporacije (TRT), Turska, Edhem Fočo, generalni direktor Al Jazeera Network, Bosna i Hercegovina, a očekuje se da će na konferenciji Food and Agriculture of the United Nations (FAO) predstaviti projekt “Agriculture Heritage”. Konferencija će imati tri tematska sklopa, “Zelena komunikacija, zelena odgovornost”, “Održiva baština” i “Odgovornost medija u zelenoj komunikaciji”.

“Naša povijest toliko je bogata, a komunikacijska industrija imala je svoj utjecaj ne samo kroz komunikacijske poruke, protokole već i kroz konkretne aktivnosti. Ponosan sam što ćemo imati priliku u Rimu govoriti o zelenoj komunikacijskoj odgovornosti, ali jednako tako i o mogućnostima zajedničkih perspektiva unutar zelene komunikacijske odgovornosti.” izjavio je Danijel Koletić, predsjednik organizacijskog odbora.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Apriori




ponedjeljak, 22. srpnja 2024.

 


Časopis Euromoney: Zaba najbolja banka u Hrvatskoj



Zagrebačka banka članica Grupe UniCredit, osvojila je tri nagrade časopisa Euromoney. Na svečanoj dodjeli Awards for Excellence u Londonu, Zaba je proglašena najboljom bankom u

Hrvatskoj u Korporativnom bankarstvu, Investicijskom bankarstvu i ESG-u (društveno i korporativno upravljanje).

Grupa UniCredit, čija je Zaba članica, osvojila je 18 nagrada za postignuća u Europi. Nagrade uključuju i priznanje Andrei Orcelu, glavnom izvršnom direktoru UniCredita, koji je proglašen

Bankarom godine zahvaljujući rezultatima koje je UniCredit postigao u 2023. kroz plan industrijske transformacije.

UniCredit je dobio i nagradu za Najbolju banku za upravljanje imovinom u Srednjoj i Istočnoj Europi te nagradu za najbolju banku za transakcijske usluge.

Časopis Euromoney već 30 godina ocjenjuje vodeće svjetske financijske institucije na temelju podataka o uspješnosti, anketa i nagrada osvojenih u UniCredit – Public financijskoj industriji, a godišnji program dodjele nagrada pokrenut je 1992. godine te prepoznaje izvrsnost u globalnim, regionalnim i pojedinačnim kategorijama po zemljama.

Pripremio: Tomislav Radić


nedjelja, 21. srpnja 2024.

 





Poduzetnicima 350 tisuća eura

Zagrebačka županija krenula je s dodjelom bespovratnih sredstva za razvoj poduzetništva. Tako su 19.7. 2024. dodijeljeni ugovori ukupne vrijednosti 350 tisuća eura za poduzetnike početnike. Temeljem javnog natječaja sredstva u iznosu do 2.000 eura dobila su 183 poduzetnika početnika s područja Zagrebačke županije. Uskoro slijedi i dodjela 1,75 milijuna eura bespovratnih sredstava poduzetnicima koji se bave proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima.

„Rebalansom proračuna s početnih milijun eura, povećali smo sredstva za bespovratne potpore poduzetnicima na rekordnih 2,1 milijuna eura, čime se može pohvaliti rijetko koja županija“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, osvrnuvši se i na posljednje pokazatelje Fine prema kojima su poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. godini prema kriteriju ukupnih prihoda, prosječnoj neto plaći i izvozu zauzeli visoko drugo mjesto, odmah iza poduzetnika Grada Zagreba.

„Zahvaljujući takvim rezultatima poslovanja poduzetnika, raste i županijski proračun čime smo u mogućnosti graditi škole, obnavljati ceste i općenito stvarati uvjete za kvalitetniji život svih naših stanovnika“, rekao je Kožić.

Pripremio: Tomislav Radić






petak, 12. srpnja 2024.

 




Youth Business Campa


Dodjeljeni su certifikati polaznicima četvrte generacije Youth Business Campa Adria Zagreb. Od 2021. godine, uključujući i ovu generaciju ukupno je 51 polaznika imalo priliku saznati ključne informacije o poduzetništvu. Svi polaznici su dobne skupine od 15 do 19 godina kojeg je ove godine pohađalo 12 tinejdžera, među kojima su bili tinejdžeri iz Ukrajine, Turske, Irske i Hrvatske. Kroz 65 sati predavanja, cjelodnevni stručni izlet koji je uključivao posjete Europskom parlamentu-Ured u Zagrebu, glavnom uredu Hrvatske pošte, Udruzi Hrvatski radijski forum te ZICER- Zagrebačkom inovacijskom centru, uz mentorski program, polaznici su čuli 26 različitih poslovnih tema koje su im dale smjerokaz za mogućnost otvaranja vlastitog poslovanja ili odabira studijskog programa. Ovogodišnji polaznici pohađaju sljedeće srednje škole: American Academy iz Zagreba, Hotelijersko-turističku školu, .Ekonomsku školu i 10. Gimnaziju u Zagrebu. Kao i prethodnih godina tako i ove, predavači su bili renomirani praktičari, pojedinci koji dolaze iz različitih sektora i kompanija poput: Europske banke za obnovu i razvitak, Ernst and Young, L'Oreal Adria, Hrvatskog telekoma, Privredne Banke Zagreb, Poliklinike Terme Selce, CME Adria te odvjetničkih društava: Mamić Perić Reberski Rimac te Zajednički odvjetnički ured dr. sc. Sandra Marković, Sidonija Grbavac & dr. sc. Dino Gliha, ali i sa Sveučilišta Vern, Sveučilišta Algebra, Veleučilišta Edward Bernays, ali i RIT Croatia koji pruža programsko-tehničku potporu, od samih početaka. Posebni gost ove godine bio je Davor Bruketa, kreativni direktor i suosnivač agencije Bruketa&Žinić&Grey. Usvojena znanja polaznici su primijenili na razvoju plana vlastitog projekta koji su prezentirali poslijednjeg dana održavanja kampa. Kao potvrda sudjelovanja, a u sklopu programa: ''Share the Knowledge Share the experience'', polaznicima je uručen certifikat World Innovation and Change Management Instituta, a program je od prošle godine podržan i od strane Global Entrepreneurship Network iz Washingtona.

''Zahvaljujući sponzorima, osigurali smo polaznicima u cijelosti stipendije. Siguran sam da će među svim našim polaznicima uskoro na tržištu biti novi poduzetnici koji će kreirati svoje poduzetničke priče. Svi oni skrivaju u sebi iskru pozitivne ambicije čim su se odlučili doći i investirati svoje vrijeme za nova znanja. '', istaknuo je osnivač i direktor Youth Business Camp Adria Zagreb, Danijel Koletić koji zajedno s Tinom Mažuran, koordinatoricom kampa donosi timski ovaj projekt u Zagreb i Hrvatsku.


Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Apriori World

ponedjeljak, 8. srpnja 2024.

 





Uvozimo jeftiniju radnu snagu, a cijene u gradnji su skočile!

Sve više stranih radnika dolazi u Hrvatsku, u sve sektore, a posebice u građevinarstvo. Građevinski sektor bilježi stalni godišnji porast stranih radnika još od 2015. godine. Prošle godine je u cijelom gospodarstvu izdano 172.000 dozvola za strane radnike, od čega je u graditeljstvu bilo 69.000 dozvola, što je 40% ukupnog broja. Prognoze za ovu godinu pokazuju da će broj dozvola premašiti 210.000, a u graditeljstvu će biti više od 85.000 dozvola. Do 2023. godine, najviše stranih radnika dolazilo je iz susjedne Bosne i Hercegovine, no u 2023. godini, prvi put su najbrojniji zaposlenici iz Nepala. Iza Nepala slijede Bosna i Hercegovina, Srbija, Indija i Filipini.

"Što se tiče građevinarstva, oni su nominalno jeftiniji, otprilike 30%, dakle njihove bruto plaće na platnoj listi su za taj iznos manje. No, netreba zaboraviti sve ostale troškove koje poslodavci moraju platiti. Neki od troškova su jednokratni trošak kod regrutacije, primjerice agencijska naknada, trošak vize te vlastitog osoblja koje mora ishoditi tu vizu (proces koji često traje čak 6-9 mjeseci). Zatim dolaze i mjesečni troškovi: troškovi prehrane, troškovi stanovanja i troškovi prijevoza, a daleko najveći i najznačajniji su troškovi edukacije i tzv. oportunitetni trošak vrlo niske produktivnosti stranih radnika koja je u početku 4-5 puta niža od domaćeg radnika. Istraživanja pokazuju da je prosječni strani radnik profitabilan tek nakon cca 24-30 mjeseci rada na našem tržištu. Dakle, građevinska tvrtka mora više od dvije godine financirati edukaciju takvih radnika, nadajući se da će nakon tog vremena oni postati profitabilni.

Naizgled nema logike zašto su cijene gradnje sada veće, no kada se dublje zagrebe – zaista je logično. Iako postoji više faktora koji utječu na porast cijena gradnje, zapravo se sve svodi na osnovni zakon ekonomije – zakon ponude i potražnje. Jednostavno, potražnja je danas vrlo velika, najveća ikad, a ponuda građevinskih tvrtki koje mogu odraditi te radove je ograničena“ govori Saša Perko, magistar inženjer građevinarstva te direktor u DOMinvest grupi.

No postavljamo pitanje kako je onda moguće da uvozimo radnu snagu ako nam je to skuplje. 'Da, još jedan apsurd, ali brojke govore da su strani radnici ukupno 30% skuplji od domaćih radnika. Ono što se s druge strane događa jest da 80% njih odlazi. Kamo? Ponekad nitko ne zna jer samo nestanu, a takvih je čak 10-20%. Ostali odlaze u razvijenije zapadne zemlje. Kod nas su stekli znanje i iskustvo, asimilirali su se u našu kulturu i u životopisu mogu navesti da su radili u EU. Iz tih razloga bilo bi nelogično da građevinske firme zapošljavaju strane radnike ako su im oni skuplji, no trenutno na tržištu nedostaje stručne radne snage, stoga alternativa ne postoji', objašnjava Saša Perko.

"No istina je jasna. Da nemamo stranu radnu snagu, vjerojatno bi došlo do kraha tržišta. Kapaciteti koje imaju građevinske firme jednostavno ne bi mogle zadovoljiti potražnju za građevinskim radovima. Cijene bi otišle u nebo, inflacija bi danas bila više prisutna u medijima nego što je bila 2022. godine. Bilo bi idealno da institucije prepoznaju razinu problema te stave naglasak na obrazovanje mladih i upis u obrtnička zanimanja. Prilagodbe obrazovnog sustava moraju biti brže i pratiti trendove na tržištu rada."

Čini se da građevinski sektor ispada nedovoljno produktivan te da je i to razlog visokih cijena. Istraživanja pokazuju da je produktivnost građevinskog sektora niža nego 1995. godine, dok je produktivnost u industrijskom sektoru u istom periodu porasla za nevjerojatnih 80%. Uzroka je mnogo, od nepredviđenih okolnosti na gradilištu na koje nitko ne može utjecati, do nedostatka definiranih radnih procesa i tehnoloških inovacija. Posljednjih godina, visoki udio stranih radnika također smanjuje produktivnost rada.

Strani radnici trenutno igraju ključnu ulogu jer jednostavno nema dovoljno domaćih radnika. Dolazimo do apsurdnog podatka da u građevinarstvu nedostaje 30.000 radnika, dok je istovremeno na burzi rada registrirano oko 100.000 ljudi.

"Vjerujem da postoji još barem toliko onih koji nisu prijavljeni na HZZ. Kada bi se barem polovicu tih ljudi nekako motiviralo da se educiraju, prekvalificiraju ili osposobe za neka od obrtničkih zanimanja, vjerujem da bi pritisak na tržište rada bio znatno manji“, objašnjava Saša Perko

Nažalost, još uvijek nema značajnijih naznaka da bi se cijena gradnje mogla smanjivati. Prema DZS-u, vrijednost novih narudžbi građevinskih radova u prvom kvartalu 2024. veća je za 30%, dok je vrijednost izvršenih radova veća za 20% u istom razdoblju 2023. godine. Taj podatak ukazuje na intenzivan tempo gradnje, pri čemu su narudžbe čak veće od izvršenih radova. To implicira da će se pritisak na kapacitete izvođača dodatno povećati, što će rezultirati rastom cijena radova.

Pripremio: Tomislav Radić

FOTO: DOMinvest

četvrtak, 4. srpnja 2024.

 



S&amp poboljšao prognoze za podružnice Freedom Holding Corp


Međunarodna agencija za kreditni rejting, Standard & Poor’s Global Ratings, revidirala je prognozu za podružnice Freedom Holding Corp. — Freedom Finance Europe Ltd (Freedom24), Freedom Finance Global PLC, Freedom Finance JSC i Bank Freedom Finance Kazakhstan, te promijenila prognozu na pozitivnu i potvrdila dugoročne i kratkoročne kreditne rejtinge tih tvrtki na "B/B&quot. Analitičari S&P-a istaknuli su jačanje sustava upravljanja rizicima i usklađenosti holdinga, kao i poboljšanja u nadzoru bankarstva u Kazahstanu, zbog čega je također promijenjena prognoza za dugoročni rejting Freedom Holding Corp., na stabilnu i potvrđen je dugoročni rejting na "B-". Pozitivne prognoze za Freedom Finance JSC, Freedom Finance Global PLC, Freedom Finance Europe Ltd. i Bank Freedom Finance Kazakhstan odražavaju naše mišljenje kako će dobra otpornost financijskog sektora Kazahstana na nedavne ekonomske izazove, postupno poboljšanje financijskog nadzora i daljnje jačanje upravljanja rizicima i kapitalizacije Freedom grupacije ići u korak s našim projekcijama za sljedećih 12 mjeseci”, stoji u izjavi S&P-a.

Agencija očekuje da će Freedom Holding Corp. „zadržati snažnu zaradu u 2024. i 2025. godini, zbog diverzifikacije prihoda kroz povećanje bankarskih i osiguravateljskih aktivnosti u Kazahstanu. U osnovnom scenariju očekujemo da će omjer rizikom prilagođenog kapitala (RAC) grupe ostati iznad 10% u sljedećih 12–24, slično onome na dan 31. ožujka 2024. (11,6%) i u isto vrijeme godinu dana ranije (9,4%).”

S&P je istaknuo napore holdinga u jačanju korporativnog upravljanja: „U 2023. Freedom grupacija započela je produbljivanje okvira za upravljanje rizicima. Također, nedavno su zaposlili direktore za rizike, usklađenost i pravno savjetovanje. U svibnju 2024. povećali su broj direktora u svom odboru sa šest na sedam, pri čemu su četiri neovisna i imaju međunarodnu pozadinu.”

Najpoznatija agencija za kreditni rejting bi mogla povećati ocjene poslovanja Freedom Holding Corp.u sljedećoj godini ako se pozitivni trendovi iz posljednjih mjeseci nastave. „Naše trenutne ocjene za operativne podružnice će se povećati u sljedećih 12 mjeseci ako zaključimo da će nastaviti izgradnju objedinjenog menadžmenta rizika i praćenja usklađenosti, te pojačati procese upravljanja rizicima.

Dok god omjer rizikom prilagođenog kapitala ostaje iznad 10%, potpomognut snažnom zaradom i

umjerenim rastom, FRHC će nastaviti u pozitivnom smjeru”, rekli su analitičari S&P-a u izjavi.

Pripremio: Tomislav Radić