četvrtak, 4. srpnja 2024.

 



S&amp poboljšao prognoze za podružnice Freedom Holding Corp


Međunarodna agencija za kreditni rejting, Standard & Poor’s Global Ratings, revidirala je prognozu za podružnice Freedom Holding Corp. — Freedom Finance Europe Ltd (Freedom24), Freedom Finance Global PLC, Freedom Finance JSC i Bank Freedom Finance Kazakhstan, te promijenila prognozu na pozitivnu i potvrdila dugoročne i kratkoročne kreditne rejtinge tih tvrtki na "B/B&quot. Analitičari S&P-a istaknuli su jačanje sustava upravljanja rizicima i usklađenosti holdinga, kao i poboljšanja u nadzoru bankarstva u Kazahstanu, zbog čega je također promijenjena prognoza za dugoročni rejting Freedom Holding Corp., na stabilnu i potvrđen je dugoročni rejting na "B-". Pozitivne prognoze za Freedom Finance JSC, Freedom Finance Global PLC, Freedom Finance Europe Ltd. i Bank Freedom Finance Kazakhstan odražavaju naše mišljenje kako će dobra otpornost financijskog sektora Kazahstana na nedavne ekonomske izazove, postupno poboljšanje financijskog nadzora i daljnje jačanje upravljanja rizicima i kapitalizacije Freedom grupacije ići u korak s našim projekcijama za sljedećih 12 mjeseci”, stoji u izjavi S&P-a.

Agencija očekuje da će Freedom Holding Corp. „zadržati snažnu zaradu u 2024. i 2025. godini, zbog diverzifikacije prihoda kroz povećanje bankarskih i osiguravateljskih aktivnosti u Kazahstanu. U osnovnom scenariju očekujemo da će omjer rizikom prilagođenog kapitala (RAC) grupe ostati iznad 10% u sljedećih 12–24, slično onome na dan 31. ožujka 2024. (11,6%) i u isto vrijeme godinu dana ranije (9,4%).”

S&P je istaknuo napore holdinga u jačanju korporativnog upravljanja: „U 2023. Freedom grupacija započela je produbljivanje okvira za upravljanje rizicima. Također, nedavno su zaposlili direktore za rizike, usklađenost i pravno savjetovanje. U svibnju 2024. povećali su broj direktora u svom odboru sa šest na sedam, pri čemu su četiri neovisna i imaju međunarodnu pozadinu.”

Najpoznatija agencija za kreditni rejting bi mogla povećati ocjene poslovanja Freedom Holding Corp.u sljedećoj godini ako se pozitivni trendovi iz posljednjih mjeseci nastave. „Naše trenutne ocjene za operativne podružnice će se povećati u sljedećih 12 mjeseci ako zaključimo da će nastaviti izgradnju objedinjenog menadžmenta rizika i praćenja usklađenosti, te pojačati procese upravljanja rizicima.

Dok god omjer rizikom prilagođenog kapitala ostaje iznad 10%, potpomognut snažnom zaradom i

umjerenim rastom, FRHC će nastaviti u pozitivnom smjeru”, rekli su analitičari S&P-a u izjavi.

Pripremio: Tomislav Radić

Nema komentara:

Objavi komentar