nedjelja, 21. lipnja 2015.

Njemačka ukida ograničenja za zapošljavanje Hrvata


Zagreb, 17. lipnja 2015. Odluka njemačke vlade da  od 1. srpnja ukida sva ograničenja pristupu njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane imat će pozitivne i negativne učinke.

Pozitivno je da hrvatski radnici dobivaju priliku da kao i ostali državljani EU slobodno odabiru mjesto za rad i život što je i bio jedan od ciljeva našeg ulaska u EU. Jednako tako i priliku za  zaposlenje na poslovima s višim plaćama, boljim radnim uvjetima, a za nezaposlene, naročito one dugotrajne, da uopće rade.

Kada je riječ o hrvatskom gospodarstvu onda učinci odluke njemačke vlade neće biti pozitivni. Nastavit će se trend odlaska mladih i stručnih radnika koji već sada nedostaju na hrvatskom tržištu rada, a još će ih više nedostajati kada jače krene oporavak. Osim stručnjaka i kvalificiranih radnika pojavit će se i problem nedostatka radnika nižih kvalifikacija posebno u nekim radno intenzivnim gospodarskim granama, te je izvjesno da će Hrvatska vrlo brzo kako zbog tih razloga tako i zbog krajnje pesimistične demografske situacije morati osmisliti učinkovitu imigracijsku politiku, čiji će sastavni dio biti i politika zadržavanja ljudi.
Hrvatski radnici zbog male brojnosti sasvim sigurno neće preplaviti veliko njemačko tržište rada jer su i do sada bez ograničenja primali visokoobrazovane i visokokvalificirane radnike. Njemačkom gospodarstvu trajno nedostaju radnici koje bez imigracije ne mogu pronaći. Postojeći hrvatski radnici u Njemačkoj prisutni su pola stoljeća i dobro su integrirani. Sasvim sigurno da će utjecaj hrvatskih migranata na tržište rada Njemačke biti zapravo zanemariv ili vrlo mali.

Trend iseljavanja hrvatskog stanovništva upućuje na alarmantnu situaciju i potrebu suočavanja s pravom istinom o stvarnom stanju našega gospodarstva, njegovoj konkurentnosti, ali i funkcioniranju svih društvenih sustava.

Nadamo se da će sve ovo potaknuti mobilizaciju cijeloga društva na konačnom poduzimanju reformi o kojima svi govore, a malo tko ih poduzima. 


Nema komentara:

Objavi komentar