nedjelja, 21. lipnja 2015.

Konstituiran Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a


Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u novom mandatnom razdoblju do 2018. godine, 17. lipnja započeo je s radom pod vodstvom predsjednika Ceha Nenada Šepaka.

Potpredsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a je Branko Greblički, a članovi ovog Ceha su Tonći Bitanga, Vjekoslav Bošnjak, Branko Majić, Zlatko Petrić, Joso Smolić, Igor Stanger i Katica Vučetić.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a raspravio je na svojoj 1. sjednici aktualne strukovne probleme i aktivnosti za predstojeće razdoblje.

Tako bi izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, trebale uskoro na prijedlog HOK-a osigurati temeljni uvjet stvaranja i održavanja konkurentne razine turističke ponude u ugostiteljstvu kroz jamstvo kvalitete i zaštite potrošača tako, da Zakon strogo propiše uvjet stručnosti radnika koji u ugostiteljstvu neposredno sudjeluju u pripremanju hrane za goste (kuhar, konobar, slastičar, pečenjar i priprematelj jednostavnih jela i slastica).

Posebnom odredbom u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti traži se naime, da oni moraju ispunjavati uvjete stručne osposobljenosti ili majstorskog ispita propisane za obavljanje vezanih obrta, tj. bilo bi obavezno u svakom ugostiteljskom objektu, imati zaposlenu osobu koja ispunjava te uvjete.

Na sjednici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a navedeno je i niz drugih problema koji opterećuju poslovanje ugostitelja i turističkih djelatnika, koji posebno ističu odljev stručne radne snage, dijelom i radi iseljavanja, kao i opadanje opće kupovne moći, a i brojnosti stanovništva u pojedinim dijelovima Hrvatske, posebno u Slavoniji.

Suradnja s lokalnim vlastima, izuzetno bitna za ugostitelje u svim dijelovima Hrvatske, različita je u raznim sredinama, iako su točke interesa zajedničke, kao što je upravljanje poslovnim prostorima.

Ugostitelje i turističke djelatnike i dalje prate visoke cijene ulaganja, posebice u smještaj, nelojalna konkurencija koju generiraju trgovine u kojima se isporučuje pripremana hrana, selektivan i ponekad kontradiktoran rad inspekcijskih službi, teškoće u pribavljanju radne snage za rad vikendima, ali i uopće, jer kvalitetna radna snaga sve više odlazi na bolje plaćene poslove u zemlje EU.

Iako raste interes za obrazovanje mladih u zanimanju kuhar (značajno više nego za ostala zanimanja u ugostiteljstvu), možda će uvoz radne snage i ovdje preostati kao jedini izvor kvalificiranog kadra.

Siva ekonomija zastupljena je i u ovoj djelatnosti, kvalitetna praksa i dualni sustav obrazovanja ni u ovoj djelatnosti još ne postoji, nema dovoljnog broja licenciranih restorana za učeničku praksu, pitanje plaćanja zaštite malih autorskih prava (ZAMP), suradnja s HUP-om, HGK-om i drugim institucijama … itd., sve to, kao i teme koje je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a otvorio na svojoj prvoj sjednici, biti će raspravljene, uz predlaganje rješenja – na ovogodišnjem HOK-ovom Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika.


Nema komentara:

Objavi komentar