nedjelja, 8. siječnja 2017.

PIK Vrbovec i Belje u Hong Kongu



PIK Vrbovec i Belje  u Hong Kongu

PIK Vrbovec i Belje predstavili su svoje mesne prerađevina na sajmu Hong Kong Food Festival 2016., koji se održao od 24. do 28. prosinca. PIK Vrbovec je predstavio svoje tradicionalne proizvode i to: PIK Kulen, Rustiku, Rustiku s orasima, Rustiku s tartufima i Panona salamu, dok je Belje predstavilo Kulenovu seku i Baranjski kulen s oznakom zaštite geografskog podrijetla. PIK Vrbovec svoje proizvode izvozi na tržišta CEFTA-e te u 15 zemalja EU među kojim su Italija, Rumunjska, Švedska, Mađarska, Njemačka i Austrija. Udio prodaje cjelokupnog asortimana na stranim tržištima u 2016. godini iznosio 19 posto.
14. Hong Kong Food Festival je pet dana okupio proizvođače iz cijelog svijeta, a posjetilo ga je više od 1,25 milijuna posjetitelja. Hong Kong ujedno i polazna točka za tržišta Kine i Pacifika.
U Hong Kong već izvozimo neke mesne kategorije pa vjerujemo kako će sudjelovanje na ovom sajmu pridonijeti daljnjem širenju poslovanja na azijskom tržištu. " istaknuo je Boris Cvetković, direktor izvoza PIK Vrbovca.
Azijska tržišta su nam zanimljiva zbog njihove sklonosti pikantnoj hrani i proizvodima od najboljeg svinjskog  mesa kakav je Baranjski kulen“ istaknuo je Ivica Starčević, direktor prodaje, marketinga i turizma u Belju.

PIK Vrbovec, najveći je izvoznik unutar Agrokor koncerna, a nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju kompanija svake godine bilježi dvoznamenkasti postotni rast izvoza.

Rekordni otkup domaćeg krumpira



Rekordan otkup domaćeg krumpira
U 2016. godini, Adria Snack Company d.o.o. ostvarila je 131 milijun kuna prometa. Ukupna vrijednost investicija dosegnula je 7 milijuna kuna, otvorena su nova radna mjesta, a kompanija je u godinu dana poslovanja na pet tržišta u regiji premašila sve zadane ciljeve.
Ukupno ulaganje u prvih godinu dana iznosilo je 7 milijuna kuna čime smo dodatno modernizirali pogone i unaprijedili proizvodne kapacitete tvornice u Hercegovcu. Nabavljen je novi stroj za pakiranje, novi aromatizeri i dodatna oprema kojom poboljšavamo kvalitetu proizvoda te je dodatno moderniziran skladišni prostor za prijem i čuvanje krumpira. U ovome investicijskom ciklusu osigurali smo i implementaciju sustava kojim smo postigli višu razinu energetske učinkovitosti naših proizvodnih pogona. Ujedno, u iduće dvije godine planiramo više od 11 milijuna kuna dodatnih ulaganja s ciljem daljnjeg povećanja proizvodnih kapaciteta “, istaknuo je Dubravko Folnović, direktor Adria Snack Company d.o.o.
„Tijekom 2016. godine u BiH smo s Čipi čipsom postali broj dva, na Kosovu s Chio čipsom imamo poziciju broj jedan a u Hrvatskoj držimo 20% tržišta snacka. Čipi čips, Tip Top, Franck kikiriki i kokice bilježe dvoznamenkaste stope rasta.“,rekao je Dino Bijač, direktor marketinga i razvoja Adria Snack Company d.o.o.
Tržište snacka u zadnje dvije godine u Adria regiji bilježi rast od 2,1 posto te se očekuje nastavak tog trenda. Stoga je i u fokusu strategije Adria Snacka daljnje širenje u proizvodnim i tehnološkim inovacijama, širenje asortimana i ulazak u nove kategorije.
Adria Snack Company d.o.o. povećava preradbene kapacitete tvornice u Hercegovcu.Tako su 2016. godine otkupljene do sada najveće količine domaćeg krumpira vrhunske kvalitete – čak 14.500 tona u odnosu na 8.000 tona prethodne godine.

Posavska guska



Posavska guska kao izvorna hrvatska pasmina

Objavljena je dvojezična knjiga „Posavska guska“ autora mr.sc. Romana Ozimeca, Darka Petanjeka i dr.sc. Miljenka Ernoića. Knjiga je napisana kako bi se potaknuo opstank i obnova uzgoja posavske guske jer Hrvatska do danas nema niti jednu prijavljenu izvornu pasminu gusaka. U  Hrvatskoj postoji  550 matičnih posavskih gusaka od čega oko 130 mužjaka i 420 ženki. Godišnja populacija se procjenjuje do 4500 posavskih gusaka.
            Autor, Roman Ozimec istaknuo je: „Guske  je jedna od rijetkih životinja kod koje se sve može iskoristi.  Guščje meso, jetra,  krv i guščja jaja koriste se za jelo, gušća mast za jelo i u medicinske svrhe, guščja koža s perjem za odjevne predmete i igračke, guščje paperje i perje za jastuke i ostalu posteljinu, pera za pisanje a baze pera za četke.“
            Posavska guska se od pamtivijeka uzgaja na području rijeke Save i njezinih pritoka. Kao poznate pašne ptice, guske su iznimno važne za vodene i travnjačke ekosustave, posebno travnjake uz veće vodene površine, gdje održavaju pašnjak i utječu na povećani kvalitativni sastav pašnjaka. „ Nephodno je pokrenuti postupak zaštite zemljopisnog porijekla i izvornosti posavske guske. Nakon očuvanje pasmine, potrebno je zaštiti proizvode posavske guske te proizvesti i  ponuditi paletu tradicijskih proizvoda posavske guske, kao dijela naše baštine, ali i jednog od izvornih gospodarskih aduta.“-rekla je ravnateljica Javne Uprave Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović.
            Guska je jedna od prvih pripitomljenih domaćih životinja, još u razdoblju neolitika, prije oko 20 000 i najstarija je uzgojna perad, prije kokoši, pataka i purana. Prvi dokazi datiraju iz starog Egipta prije barem 5000 godina. U Egipatskim zapisima duša faraona se prikazuje u obliku guske a pri proglašenju novog faraona puštane su četiri guske na sve četiri strane svijeta. Uzgoj gusaka na tlu Hrvatske datira od samih početaka civilizacijskog udomaćivanja guske. Intenzivnije guščarenje se razvija za vrijeme Rimskog carstva.
            Nakladnik knjige je Udruga ADIPA (Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske), a sunakladnik Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Knjiga je izdana uz  financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
            „Guske su otkrile Svetog Martina kada se sakrio“ Hrvati nažalost nisu poslušali Stjepana Radića kada je rekao da ne srljaju kao guske u magli. „Guske su spasile Rim“ Posavsku gusku treba spasiti.
Tomislav Radić

Nove investicije




Nove investicije Valamara otvorit će više od 300 novih radnih mjesta
Vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera d. d. započela je sa svojom dosad najvećom investicijom koja će destinaciju Rabac repozicionirati u odmorišnu destinaciju visoke kategorije te će ujedno otvoriti više od 300 novih radnih mjesta. Riječ je o rekonstrukciji i gradnji dvaju novih luksuznih ljetovališta – Family Life Bellevue Resort i Valamar Girandella Resort, investicije vrijedne pola milijarde kuna.

Valamar će ovom investicijom podići kategorizaciju smještaja u Rapcu sa dosadašnjih dvije i tri zvjezdice na četiri. Family Life Bellevue Resort i Valamar Girandella Resort svojom će visokom kvalitetom ponude u Rabac dovesti goste više platežne moći i ovu destinaciju učiniti jednom od najatraktivnijih odmorišnih destinacija na Jadranu. Ovo je najveće gradilište u turizmu Hrvatske i potvrđuje ambiciju Valamar Rivijere da nastavi s ulaganjima i razvojem svojeg turističkog portfelja“, istaknuo je predsjednik Uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin.

Investicija podrazumijeva i uređenje plaža, hortikulture i šetnica, biciklističkih staza te povećanje bazenskih površina sa sadašnjih 400 četvornih metara na 3000 četvornih metara pojašnjava voditeljica korporativnih poslova Valamar Rivijere Deana Stipanović. „Plaže i popratni sadržaji bit će otvoreni za sve građane, kao i posjetitelje, a također posebna briga u okviru ovog projekta usmjerena je na zaštitu okoliša te očuvanju prirodnih ljepota Rapca“, rekla je Stipanović dodavši kako je završetak radova planiran do početka turističke sezone 2017. godine, dok je dio radova planiran i za 2018. godinu te će Valamar Girandella Resort nakon kompletne obnove moći primiti goste u 399 smještajnih jedinica.

Valamar Riviera d. d. trenutno je jedan od najaktivnijih investitora u sektoru s gotovo 2,6 milijardi kuna ulaganja u posljednjih 12 godina. Trenutno kompanija upravlja s ukupno 25 hotela i ljetovališta te 13 kamping ljetovališta u kojima se može smjestiti više od 48 tisuća gostiju. Ujedno, Valamar je jedan od najpoželjnijih poslodavaca u turizmu s obzirom na to da u visokoj sezoni zapošljava oko 4100 ljudi.

U 2015. godini Valamar Riviera nagrađena je s više od stotinu priznanja i certifikata dodijeljenih kompaniji, zaposlenicima, hotelima i ljetovalištima te kampovima u destinacijama u kojima posluje. Pored brojnih domaćih i međunarodnih nagrada iz turističkog sektora, u protekloj godini Valamar Riviera dobila je nagradu za najbolje odnose s investitorima, koju je dodijelio Poslovni dnevnik u suradnji sa Zagrebačkom burzom. Također, Valamar Riviera d. d. dobitnica je prošlogodišnje nagrade Zlatna kuna HGK Županijske komore Pula u kategoriji najuspješnije tvrtke s više od 250 zaposlenih.