nedjelja, 23. travnja 2017.

Hrvatski gospodarstvenici u Kataru




Proboj hrvatskih gospodarstvenika na katarsko tržište


Službeni posjet gospodarskog izaslanstva  Državi Katar predvođenog predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović te predsjednikom HGK Lukom Burilovićem, započeo je sastankom sa šeikom Abdullahom Al-Thanijem, predsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova  Države Katar.

„Došli smo približiti sliku Hrvatske Katru i poslati poruku katarskim investitorima da je Hrvatska privlačna zemlja za poslovanje. Naši gospodarstvenici koji već uspješno posluju na ovom tržištu dokaz su da je ono dobra prilika za izvoz i uvjeren sam da će i ovaj posjet donijeti nove poslovne ugovore.“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović istaknuvši kako je na sastanku s premijerom Katra iskazan interes za sektore graditeljstva, energetike, IT-a, a posebno za prehrambenu industriju s obzirom da je Hrvatska prepoznata kao proizvođač halal proizvoda.

Arhitekt Otto Barić koji je projektirao rukometnu dvoranu u Dohi vrijednu 150 milijuna eura  otkriva koji je ključ uspjeha na arapskom tržištu. „Teško se probiti na ovo tržište, ali  najvažnija stvar jest steći povjerenje.  To traje i zahtijeva izniman napor, a mi smo to uspjeli s dvoranom koju smo izgradili u rekordnom roku.  Ovaj dolazak ima poseban značaj jer bez političke i institucionalne potpore proboj ovdje nije moguće.“ ističe Barić.

„Katar je izazovna zemlja za koju se treba oboružati znanjem, strpljenjem i dobrom pripremom.  Posao se može raditi, ali se trebaju poštovati pravila“ rekao je direktor Emersona, svjetski uspješne IT tvrtke iz Hrvatske koja s katarskim partnerom radi na dva data centra u sklopu nove katarske luke.

Privlačnost za poslovanje u ovoj zemlji leži u njenom visokom standardu s obzirom  na bogatstvo plinom i naftom koje generiraju 90 posto ukupnog izvoza te više od 75 % proračunskih prihoda. Katar je treća zemlja prema rezervama plina.
 Gospodarsko izaslanstvo čine Crosco, Croz, Đuro Đaković Group, Emerson, Foreign Investors Council of Croatia, Jadranka Hoteli, Klimaoprema, Končar, Baric&Partner i Podravka. 

Nema komentara:

Objavi komentar