petak, 29. prosinca 2017.

Pad industrijske proizvodnje

Drugi pad industrijske proizvodnje u 2017. godini

U studenome ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, manja za 1,7% u odnosu na isti mjesec 2016. godine. Na taj pad djelomično je utjecala i visoka baza. Naime, u studenome 2016. godine zabilježena je najviša razina industrijske proizvodnje u tom mjesecu još od 2009. godine.

Izuzev spomenutoga pada i pada u travnju prošle godine, industrijska proizvodnja bilježi uzlazni trend od veljače 2015. godine. Na pozitivan trend industrijske proizvodnje povoljno utječu kretanja domaće i inozemne (robni izvoz) potražnje.

Kretanja industrijske proizvodnje u promatranome mjesecu strukturno su rezultat zabilježenoga rasta proizvodnje u rudarstvu i vađenju (1,1%, pri čemu se od rujna 2016. godine bilježio gotovo kontinuirani godišnji trend pada), pada u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (-3,0%, vrlo visoka baza) te pad kod prerađivačke industrije (-1,5%).

Prema navedenom, u prvih jedanaest mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, veća za oko 2,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i prosječno oko 9,5% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Na razini cijele 2017. godine, očekujemo da će industrijska proizvodnja biti oko 2% veća u odnosu na prošlu godinu. Ako bi se zadržala očekivana dinamika rasta (2%), tek bi 2022. godine razina industrijske proizvodnje prestigla onu iz 2008. godine.

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u listopadu ove godine na razini EU bila 4,2% veća (u Hrvatskoj 4,3%) u odnosu na listopad 2016. godine. Tim rastom nastavljen je trend povoljnijih kretanja industrijske proizvodnje EU na godišnjoj razini koji gotovo kontinuirano traje od prosinca 2014. godine (35 mjeseci), odnosno u tom je razdoblju samo jednom zabilježen godišnji pad (-0,1%) industrijske proizvodnje, koji je bio toliko mali da graniči sa stagnacijom.

U prvih je deset mjeseci ove godine industrijska proizvodnja EU bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku 3% veća (u Hrvatskoj 2,8% veća) u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, ali i 1,8% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Na razini cijele 2017. godine, očekujemo da će industrijska proizvodnja biti oko 2% veća u odnosu na prošlu godinu. Ako bi se zadržala očekivana dinamika rasta (2%), tek bi 2022. godine razina industrijske proizvodnje prestigla onu iz 2008. godine.“



Nema komentara:

Objavi komentar