ponedjeljak, 25. prosinca 2017.

Rast građevinskih radova

-HGK komentar-
Zagreb, 22. prosinca 2017.

Dinamiziranje rasta obujma građevinskih radova

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu je zabilježen rast indeksa obujma građevinskih radova na mjesečnoj (za 3,1 posto prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima) i na godišnjoj razini (za 4,6 posto prema kalendarski prilagođenim podacima). Riječ je o nastavku kontinuiteta rasta na godišnjoj razini koji se, uz iznimku specifične situacije u siječnju ove godine, bilježi od početka prošle godine. Pritom je, nakon tri mjeseca obilježenih skromnim međugodišnjim rastom nižim od jedan posto, u listopadu zabilježen najsnažniji međugodišnji rast obujma radova u ovoj godini. To je istodobno i prvi put u ovoj godini da je stopa rasta građevinske aktivnosti u Hrvatskoj nadmašila prosječnu stopu rasta u EU28. Ipak, i u listopadu je zadržana strukturna slabost koja ograničava dinamiku rasta i utječe na stabilnost kretanja građevinske aktivnosti, a obilježava je visok rast obujma radova na zgradama (14,5 posto) uz istodoban pad obujma radova na ostalim građevinama (-4,4 posto). Štoviše, razlika u kretanju aktivnosti u visokogradnji i niskogradnji se produbljuje jer je listopadski rast radova na zgradama bio najviši u posljednjih 20 mjeseci, a istodobno se kontinuitet pada aktivnosti na infrastrukturnim projektima proširio na posljednjih šest mjeseci. Očit je nedostatak realizacije većih infrastrukturnih projekata koji bi stabilizirali i poduprli rast građevinske aktivnosti.

U takvim je okolnostima rast obujma građevinskih radova u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine prema izvornim indeksima iznosio relativno skromnih 1,8 posto uz porast aktivnosti na zgradama za 6,9 posto i pad aktivnosti na ostalim građevinama za 3,0 posto. Riječ je o nešto sporijem rastu od onog ostvarenog u prvih deset mjeseci prošle godine (2,8 posto), ali ohrabruje činjenica da se rast građevinske aktivnosti ustalio s naznakama mogućeg dinamiziranja u narednom razdoblju.

U listopadu je u Europskoj uniji građevinska aktivnost smanjena za 0,7 posto u odnosu na rujan, dok je u odnosu na listopad prošle godine povećana za 2,0 posto. Prema zasad raspoloživim podacima za 18 zemalja, rast aktivnosti na godišnjoj razini zabilježen je u 13, a pad u 5 zemalja. Dvoznamenkasti porast aktivnosti zabilježen je u Mađarskoj (38,1 posto), Sloveniji (29,5 posto), Poljskoj (18,0 posto), Slovačkoj (12,0 posto) i Bugarskoj (10,1 posto), dok je istodobno građevinska aktivnost smanjena u Rumunjskoj (-14,3 posto), Španjolskoj (-1,2 posto), Švedskoj (-0,3 posto), Ujedinjenom Kraljevstvu (-0,2 posto) i Francuskoj (-0,1 posto). Pritom u kontinuitetu pozitivnih kretanja prednjači Mađarska s deset mjeseci dvoznamenkastog rasta, dok su negativne tendencije najizraženije u Rumunjskoj u kojoj je u posljednjih godinu dana čak deset mjeseci bilo obilježeno padom građevinske aktivnosti.

Pri nastavku gospodarskog rasta, probuđenom interesu za stanogradnjom te niskim kamatnim stopama i visokom iznosu raspoloživih sredstava iz fondova EU očekujemo nastavak i dinamiziranje rasta građevinske aktivnosti koji će biti ograničen nedostatkom radne snage u građevinskom sektoru. Pozitivne izglede potvrđuju i podaci o izdanim građevinskim dozvolama s obzirom na to da je u prvih deset mjeseci ove godine izdano 22,7 posto više dozvola nego u istom razdoblju prošle godine, pri čemu simultano raste broj izdanih dozvola za zgrade i za ostale građevine.




Nema komentara:

Objavi komentar