ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Rast prometa uslužnih djelatnosti

Kretanje prometa u distributivnoj trgovini i ostalim uslužnim djelatnostima promatra se putem istraživanja koje provodi Državni zavod za statistiku, a objavljuje u tromjesečnim priopćenjima „Distributivna trgovina i ostale usluge.“ Podaci su rezultat istraživanja „Tromjesečni izvještaj trgovine i ostalih usluga“, osim podataka za djelatnost trgovine na malo, koji su dobiveni „Mjesečnim izvještajem trgovine na malo“. Metodologija je usklađena s Uredbom o kratkoročnim statistikama EU, a spomenuto se istraživanje provodi od prvog tromjesečja 2011. godine. Od prvog tromjesečja 2014. godine podaci se prikupljaju kombinacijom izvještajne metode i administrativnog izvora podataka (Porezne uprave), a u priopćenjima se iskazuju u obliku indeksa (prometa koji predstavlja vrijednost svih prodanih roba i obavljenih usluga iz kojeg je isključen PDV).

Tvrtke koje su predmet ovog istraživanja dolaze iz uslužnih djelatnosti G, H, I, J, M i N koje zajedno čine oko trećinu BDP-a.

Ukupni promet uslužnih djelatnosti u trećem tromjesečju ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio je veći za 5,9 % u odnosu na treće tromjesečje prošle godine. Spomenuti rast predstavlja nastavak uzlaznog trenda koji traje od zadnjeg tromjesečja prošle godine, što je djelomično povezano s početkom realnoga godišnjeg rasta BDP-a koji se također bilježi od četvrtog tromjesečja prošle godine.

 
Godišnji rast ukupnog prometa strukturno je rezultat povećanja prometa u većini promatranih uslužnih djelatnosti, izuzev u J58 (Izdavačka djelatnost) te N812 (Djelatnost čišćenja). Najbrža dinamika godišnjeg rasta prometa uslužnih djelatnosti u trećem tromjesečju ove godine bilježi se u djelatnosti J62 (Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima) i iznosi 23,3 % te u J63 (Informacijske uslužne djelatnosti) za 23,1 %.

Nema komentara:

Objavi komentar