ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Trošak rada u porastu

Kvartalni indeks troška rada (LCI – Labour Cost Index) koji objavljuje Eurostat, mjeri trendove u „prosječnom trošku rada po satu“ koji je definiran kao sveukupni trošak rada podijeljen sa brojem odrađenih sati u promatranom tromjesečju.

 
Prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata u drugom tromjesečju ove godine trošak rada na razini Europske unije, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio je 2 % veći u odnosu na isto tromjesečje lani što znači nastavak trenda rasta koji traje posljednjih 15 godina. Rezultat je to povećanja troška rada u većini zemalja EU osim u Grčkoj (-7,3 %), Španjolskoj (-0,3 %), Italiji (-0,3 %) i Cipru (-1,3 %). U Hrvatskoj je trošak rada u promatranom razdoblju bio 3,2 % veći u odnosu na isto tromjesečje lani, što znači da se od početka ove godine, s obzirom da je i u prvom tromjesečju zabilježen rast, formira blagi trend porasta u odnosu na to razdoblje prošle godine.
Uočljivo je da je dinamika porasta troška rada gledajući prema djelatnostima, u EU podjednaka u sve tri promatrane djelatnosti, odnosno u industriji (2,1 %), građevinarstvu (1,9 %) i uslužnim djelatnostima (2 %). U Hrvatskoj istodobno postoji razlika u dinamici rasta među djelatnostima tj. zabilježen je nešto brži rast troška rada u sektoru industrije (3,8 %) u odnosu na građevinarstvo (3,3 %) i uslužni sektor (2,8 %). Brži rast troška rada u industriji u odnosu na građevinarstvo jednim je dijelom rezultat povoljnijih kretanja fizičkog obujma industrijske proizvodnje u odnosu na građevinsku aktivnost, dok je brži rast u odnosu na uslužni sektor djelomično rezultat baznog efekta tj. nešto niže razine troška rada u industriji u odnosu na usluge.

Nema komentara:

Objavi komentar