utorak, 17. prosinca 2019.

Najstarija hrvatska pčelarska tvrtka slavi 30 godina postojanja






Najstarija hrvatska pčelarska tvrtka slavi 30 godina postojanja

U povodu 30. godišnjice tvrtke PIP svečano su dodjeljene donacije, zahvalnice i priznanja.
Potkraj listopada objavljen je natječaj za donacije za projekte koji potiču razvoj pčelarstva u Hrvatskoj kroz popularizaciju pčelarstva i pčelinjih proizvoda sa fondom od 15.000,00 kn. Natječajem se željelo potaknuti projekte biotehnološkog, obrazovnog i kulturološkog značaja vezanog uz pčelarstvo, pčele i pčelinje proizvoda kao što su inovacije u pčelarstvu, razvoj novih proizvoda na osnovi pčelinjih proizvoda, obrazovanje mladih pčelara i promocija meda, matične mliječi, peludi, propolisa i pčelinjeg voska.
Prijaviti su se mogle fizičke osobe, udruge i pravne osobe registrirane u Hrvatskoj koje obavljaju kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne djelatnosti. U stručnom povjerenstvu za dodjelu donacija bili su prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger - Veterinarski fakultet, prof. dr. sc. Dragan Bubalo - Agronomski fakultet, dr. sc. Dario Lasić, dipl. ing. - Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Vedran Lesjak, dipl. ing. agr. - časopis Hrvatska pčela i Zlatko Tomljanović, dr. vet. med. - Poljoprivredno savjetodavna služba.
Od trinaest prijava donacije su dobili projekti: Upoznajte svijet pčela, Pčelarska udruga Sibinj, Slavonski Brod – 7.500 kn, Medne STEM radionice, Udruga AUM iz Slatine – 2.500 kn, Osnivanje školskog i zadrugarskog pčelinjaka, Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek – 2.500 kn i Medeni mjesec, III. Osnovna škola Čakovec – 2.500 kn
Šestorici pčelara za dugogodišnje partnerstvo s tvrtkom PIP predane su zahvalnice i čekovi u iznosu od 2.000 kn za kupnju potrebnog repromaterijala u jednoj od maloprodajnih tvrtki.
Posebno priznanje i skulptura „Zahvala pčeli“ za prinos razvoju pčelarstva dodijeljeno je Matiji Bučaru iz Petrinje, autoru nekoliko knjiga i stručnih članaka na temu pčelarstva.
PIP je pčelarska tvrtka čija djelatnost obuhvaća pčelarstvo i pčelinje proizvode, te apiterapiju u segmentu dodataka prehrani i prirodne kozmetike.
PIP ima i inovativnu liniju Farmakol zasnovanu na načelima farmakologije u apiterapiji, a proizvodi su mednopropolisni sirupi bez konzervansa, propolisne otopine sa i bez alkohola, matična mliječ, te prirodna kozmetika.
Sjedište i proizvodnja tvrtke PIP je u Pisarovini gdje se uz liniju Farmakol proizvode Energypip i Coffeemed, Med hrvatskih pčelara, med s dodacima, medne likere i druge proizvode.
  1. obljetnica tvrtke PIP dio je 90. obljetnice bavljenja pčelarstvom obitelji Ivana Bračića osnivača PIP-a, 140. obljetnice organiziranog hrvatskog pčelarstva i 731 godinu običajnog prava za pčelarstvo u hrvatskoj pravnoj povijesti kroz „Vinodolski zakonik“ iz 1288. godine.
    Za Gospodarski list za broj od 15. 01. 2020. pripremio: Tomislav Radić




ponedjeljak, 4. studenoga 2019.

5. FMCG Retail Summit


5. FMCG Retail Summit

Ovogodišnja konferencija o trgoivini(FMCG Retail Summit ) koja je održana u Zagrebu ujedno je 22. FMCG Retail Summit u regiji. Kad se zbroje sve FMCG konferencije koje InStore magazin organizira u Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji dolazi se do brojki od 47 konferencija, 18.100 posjetitelja, 602 sponzora i 380 govornika.

Peti FMCG Retail Summit Zagreb održan u Plaza Event Centru okupio je 450 posjetitelja kojima su predstavljene analize stanja i potencijali domaćeg i regionalnog trgovačkog sektora, kao i analize trendova u središnjoj Europi te pregled modela poslovanja na globalnoj razini.
" Ovim skupom pokazali smo kako smo spona između proizvođača, distributera i trgovaca." izjavila je Jelena Domović, urednica, InStore magazina.
U proteklih se nekoliko godina promijenio pristup glede potrošača i prodajnih mjesta, a sve je osjetniji utjecaj globalnih trendova. Zaključak je konferencije kako promjene koje dolaze neće biti prirodne i spontane, već će zahtijevati nove liderske vještine ključnih ljudi i njihovih timova, kako u pojedinačnim kompanijama tako i na razini država. Samo oni koji na vrijeme prepoznaju prilike i rizike i u skladu s tim poduzmu korake u pravom smjeru, mogu računati na opstanak na sve zahtjevnijem tržištu.
FMCG Retail Summit predstavio je zanimljive teme i govornike među kojima su bili Zvonko Popović, vlasnik, Kanaan d.o.o.; Hrvoje Čeović, direktor prodaje za Srednju Europu, P&G; Natalija Verbič, Customer Marketing Manager Balkan West, Mars Inc.; Stjepan Roglić, dopredsjednik Nadzornog odbora, Orbico grupa; Ray Gaul, Senior Vice President Retail Insights, Kantar te Jean-Jacques Vandenheede, futurolog i stručnjak za retail trendove.
"Ponosni što smo već petu godinu središnje mjesto okupljanja predvodnika sektora robe široke potrošnje. Svim sudionicima ponudili smo široku paletu teorijskih i praktičnih znanja te ih inspirirali za nošenje sa svakodnevnim poslovnim izazovima." izjavio je Aljoša Parotat, direktor, InStore magazina.




subota, 28. rujna 2019.

Planet Zemlja


Planet Zemlja

U Francuskom institutu u Zagrebu u organizaciji Air France-KLM grupacije otvorena je izložba fotografija poznatog putopisca i fotografa Gorana Jovića pod nazivom Planeta Zemlja. Izloženo je 14 fotografija s različitih kontinenata. Izložen je i „Zid društvene odgovornosti“ gdje je prikazano što sve nastaje recikliranjem dijelova zrakoplova.
To je još jedna u nizu aktivnosti koje grupacija Air France- KLM poduzima kako bi osvijestila potrebu za očuvanjem prirode i okoliša.
Na otvorenju izložbe Alida Bubanko Ralić, AF-KLM voditelj prodaje za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Hrvatsku je rekla:
I ove godine je Air France-KLM grupa dobitnik prestižne nagrade *Dow Jones Sustainability Index (DJSI) zbog aktivnosti koje provodimo kako bi se smanjila emisija CO2 i podigla razina svijesti i potreba za recikliranjem. Ovo je već 15. godina za redom kako smo proglašeni svjetskim liderom u zrakoplovnoj industriji što se tiče društvene odgovornosti i održivosti. Budućnost zrakoplovne industrije vidimo u prijelazu na održivo gorivo i obnovu flote te u prijelazu na električni pogon zrakoplova. Ono što pripremamo je Flying-V visoko energetski učinkovit zrakoplov za velike daljine. Dizajn zrakoplova integrira putničku kabinu, teretni prostor i spremnike za gorivo u krilima, stvarajući spektakularni V-oblik. Zbog poboljšanog aerodinamičnog oblika i smanjene težine koristit će 20% manje goriva od Airbusa A350, današnjeg najnaprednijeg zrakoplova.
Goran Jović, fotograf i putopisac ispričao je svoje doživljaje s putovanja po zemljama kao što su Patagonija, Bali, Namibija, Chile, Grenland i drugima.

Izložba je otvorena do 6. listopada 2019.godine u prostorijama Francuskog instituta u Preradovićevoj ulici broj 5 u Zagrebu.


srijeda, 18. rujna 2019.

Izmjene Zakona o obrtu


Izmjene Zakona o obrtu
Vlada RH prošli je tjedan uputila u saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona o obrtu. Kako je ovaj Zakon temelj za poslovanje svih obrtnika u posljednje dvije godine otkako traje izrada nacrta, Hrvatska obrtnička komora (HOK) dala je primjedbe i prijedloge na taj zakon. HOK je osobito naglašavao značenje strukovnog obrazovanja, nastojeći ishoditi njegovu kvalitetniju provedbu.

Dugo očekivane izmjene Zakona o obrtu potvrdile su opravdana nastojanja i traženja Hrvatske obrtničke komore o potrebnom snažnijem utjecaju gospodarstva na obrazovanje za obrtnička zanimanja. Zakon o obrtu iz 2013. nnarušio je i djelomice prekinuo vezu između gospodarstva, svijeta rada i strukovnog obrazovanja. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec je izjavio: “Pokazalo se da nije dobro umanjiti ulogu gospodarstva u strukovnom obrazovanju. Nažalost, Hrvatska je to naučila na teži način, kroz pokušaj marginalizacije utjecaja tijela nadležnih za ovo područje. Izmjene koje su pred nama osnažit će hrvatsko obrtništvo i gospodarstvo u cjelini. Drago nam je da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta koje vodi ministar Horvat prepoznalo je svoju ulogu i odgovornost u području strukovnog obrazovanja. Hrvatska obrtnička komora zahvalna je na tome.“

Gospodarstvo će izmjenama i dopunama Zakona o obrtu više utjecati na oblikovanje okvira obrazovanja za obrtnička zanimanja i poslovanja obrtnika. Propisanim izmjenama ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta davat će suglasnost na plan strukture upisa učenika u obrazovanje za obrtnička zanimanja. Na taj način se osigurava neposredan utjecaj gospodarskog sektora na strukturu upisa. Osim davanja suglasnosti na upise, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta će izrađivati strukovni kurikulum za obrtnička zanimanja, koji je do sada donosio ministar nadležan za obrazovanje. Ta odredba je vrlo važna jer se isključivo na taj način osigurava usklađenost kvalifikacija s potrebama gospodarstva i tržišta rada, a takva je praksa u većini europskih zemalja.

U obrazovanju za obrtnička zanimanja, jedna od najvažnijih karika kvalitetnog obrazovanja su mentori iz gospodarstva – bez njih nema naukovanja. Da bi uspješan poduzetnik postao mentor, potrebno je proći edukaciju. Izmjene Zakona izradu programa edukacije mentora daju Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, a samu provedbu komorama. Provedbu ispita stečenih kompetencija mentora provodit će Hrvatska obrtnička komora. Zakon iz 2013. izradu programa prepustio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koji ga je donio tek 2016., a propisivao je da se mentor iz gospodarstva mora godinu dana osposobljavati na visokom učilištu. Na taj način se izgubio veliki broj mjesta za naukovanje!
Još jedna novost jest da će evidenciju i verifikaciju ugovora o naukovanju voditi Hrvatska obrtnička komora putem interaktivne aplikacije e-Naukovanje ministarstva nadležnog za obrt. Hrvatska obrtnička komora kroz svoje područne komore povezat će učenike i poduzetnike koji su voljni provoditi naukovanje te neposredno pružiti pomoć učenicima, obrtnicima i pravnim osobama u procesu sklapanja ugovora o naukovanju i vođenja evidencije. Sami učenici – budući obrtnici se osim toga odmah susreću s institucijom koja štiti obrtničke interese.
Najvažnije izmjene tiču se pomoćničkog ispita koji se preimenuje u naučnički ispit. Naučnički ispit je ispit na kojem učenik mora dokazati praktične vještine i znanja kroz vanjsko vrednovanje pred neovisnim povjerenstvom. Ime ispita se mijenja kako bi se utjecalo na dosadašnju pogrešnu percepciju niže vrijednosti samog ispita. Povjerenstvo će imenovati srednje strukovne škole, zajedno s Hrvatskom obrtničkom komorom.
Liberalizira se i pristupu tržištu rada na način da će svim osobama, koje imaju odgovarajuće srednje strukovno obrazovanje, biti omogućena registracija obrta za koji je propisan majstorski ispit, a bez polaganja majstorskog ispita ako imaju najmanje 15 godina radnog iskustva na tim poslovima. Također produljuje se mogućnost obavljanja sezonskog obrta, sa šest na devet mjeseci te sezonski obrt više neće biti ograničen na određene djelatnosti već će se sve djelatnosti moći obavljati kroz sezonski obrt. Važno je spomenuti i da Centar za mirenje Hrvatske obrtničke komore dobiva svoje utemeljenje u Zakonu.

petak, 13. rujna 2019.

Svi na Terry Fox Run




Svi na Terry Fox Run

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u utrku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i umro je u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila pokrenuti akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska. Hrvatska obilježava dvadesetu godina održavanja, tijekom kojih se prikupilo više od 6,5 milijuna kuna i koja je okupila više od 100.000 sudionika. Dvadeseto izdanje utrke održat će se 29. rujna u Zagrebu na jezeru Jarun.
Humanitarna akcija održava se u organizaciji agencije MPG i Veleposlanstva Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom XOXO, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.
Cjelokupan iznos prikupljen tijekom akcije i ove godine donirat će se Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka.

srijeda, 11. rujna 2019.

Hrvatski obrtnici u Celju


Hrvatski obrtnici u Celju


Na 52. Međunarodno obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Celju koji se održava od 10. do 15. rujna i na kojem nastupa 1500 izlagača iz 34 države predstavlja se i 16 hrvatskih obrtnika.
BROSS obrt iz Viškova nudi izradu rezervnih dijelova, zupčanika, pužnih vijaka, lančanika i reduktora.
Najbučniji na sajmu je obrt "Kovanje i obrada metala Baja". Josip Čavajda pred publikom kuje i obrđuje metal i izrađuje noževe, mačeve i suvenire od metala.
Atelier Varga je umjetnička obrtnička radionica koja radi suvenire od gline i keramike a za ovu priliku izrađen je unikatni umjetnički masivni drveni stol.
"Stolarija Petrić sa stilom" izradila je stol s Vargom a i inače se bavi namještajem od masivnog drveta.
Obrt "Elmet" bavi se izradom elektroničkih i mjernih uređaja za građevinarstvo i elektromehaničarske radionice a obrt "Lamela" zajedno sa stranim partnerom izrađuje lamele kvačila.
Obrt "Vedriš" proizvodi gromobranski i elektro pribor a obrt "ZZR DUNI" bavi se lijevanjem obojenih metala.
Obrt "Promega" nudi proizvodnju i platifikaciju metalnih proizvoda a obrt "Habuš" bavi se proizvodnjom zupčanika i strojnih dijelova.
"Mesingana galantelije Đuretić" proizvodi inox ograde i druge elemente za građevinarstvo a "MP Metaloplast" specijaliziran je za preradu plastičnih masa i metala.
"ROTO KRUNA" proizvodi alate za obradu metala i drveta a obrt Prišljin" izrađuje gumenu i metalnu galanteriju.
Obrtnička komora Karlovačke županije predstavlja proizvode sedam obrtnika u vitrini.
Na sajmu se prezentira i katalog tradicijskih i umjetničkih obrta, katalog građevinara kao i katalog metaloprerađivača s područja Krapinsko-zagorske županije te su također u vitrini uzorci proizvoda 18 tradicijskih obrta.

srijeda, 4. rujna 2019.

Uskoro novo Cromaris skin pakiranje


Uskoro novo Cromaris skin pakiranje


Cromaris koji posluje u sastavu Adris grupe, danas je sedma tvrtka u Europi u uzgoju orade i brancina, a ujedno i najbrže rastuća izvozno usmjerena tvrtka. Više od tri četvrtine proizvodnje plasira se u inozemstvo. Cromaris riba prisutna je na svim važnijim tržištima Europe, a glavno izvozno tržište je Italija. U razvoj kompanije je od osnutka 2009. do danas uloženo milijardu kuna. Prodaja je povećana gotovo deset puta uz brojne tehnološke i proizvodne inovacije.
Prateći trendove u prehrambenoj industriji, Cromaris započinje s proizvodnjom ribe u novom skin pakiranju koje će se uskoro pojaviti na tržištu. Bjela riba - brancin, orada i hama, uskoro će potrošačima biti dostupna filetirana i očišćena od kosti, u pakiranju bez nabora koje čuva svježinu, boju i cjelovitost proizvoda. Proizvod je pokriven tek tankim slojem zaštitne folije. Pakiranje ima QR kod koji omogućava virtualnu šetnju uzgajalištem pa se potrošači mogu uvjeriti u kakvim uvjetima se riba uzgaja. Uz virtualnu šetnju, na stranici www.cromaris-riba.com dostupni su i novi recepti za jela s Cromaris filetima i odrescima.
Cromaris je u prvom polugodištu 2019. godine ostvario prodaju od 4.334 tone, što je za 16 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je rast od 18 posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 81 posto prodanih količina i 83 posto prihoda od prodaje. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto, što je dovelo do rasta prihoda od prodaje za 18 posto. Prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe, fileta i hame, porasli su za 29 posto. Trenutno čine oko 43 posto udjela u ukupnoj prodaji, što je u skladu s Cromarisovom strategijom diferencijacije. Cromaris je u prvih šest mjeseci 2019. godine ostvario neto dobit iz redovnog poslovanja od 12,2 milijuna kuna, što je za 44 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem. Prognoze za drugi dio godine ukazuju na zadržavanje trenda dvoznamenkastog rasta količinske prodaje i prihoda. U 2019. godini Cromaris će dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe ili WFE-a ( Whole Fish Equivalent).


petak, 30. kolovoza 2019.

redsjednik Savjeta mladih KZŽ u nacionalnoj delegaciji za provedbu projekta Europe Goes Local










P
redsjednik Savjeta mladih KZŽ u nacionalnoj delegaciji
za provedbu projekta Europe Goes Local


Predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Hrvoje Novak izbran je u nacionalnu delegaciju za projekt „Europe Goes Local – Supporting Youth Work on Municipality Level“ u području mladih u drugoj fazi provedbe projekta pri Agenciji za mobilnost i projekte Europske unije.
Europe Goes Local“ projekt je strateškog partnerstva nacionalnih agencija zaduženih za provedbu programa Erasmus. Cilj projekta je kroz suradnju na europskoj razini pridonjeti unaprjeđenju rada s mladima u lokalnim zajednicama te jačati europsku i međunarodnu suradnju. U prvoj fazi projekta 2018./2019. sudjelovalo je 11 općina i gradova u Hrvatskoj, među kojima i Grad Pregrada iz Krapinsko-zagorske županije. Za drugu fazu projekta 2019./2020/2021. prijavila se Krapinsko-zagorska županija sa šest jedinica lokalne samouprave s njezinog područja, a za samo provedbu je uz Županiju izabran Grad Zabok. U deveteročlanu nacionalnu delegaciju stručnjaka u području rada s mladima, koja podupire provedbu tog projekta u Republici Hrvatskoj imenovan je i predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Hrvoje Novak. Mandat delegacije ističe završetkom projekta 30. lipnja 2021. godine.
Županijski savjet mladih ističe kako su se na području Krapinsko-zagorske županije proteklih godinu dana odvijali mnogi projekti kojima se nastoji osnažiti mlade i njihov položaj u zajednici. Krapinsko-zagorska županija u suradnji sa Srednjom školom Oroslavje, Srednjom školom Konjščina, Srednjom školom Pregrada i Mrežom udruga Zagor odlučila je prijaviti projekt „Za mlade u Zagorju – djelujem i mijenjam“ u sklopu Erasmus+ programa, Dijalog EU s mladima. Projekt je zadovoljio kriterije te je Agencija za mobilnost i projekte Europske unije odobrila financiranje u iznosu od 230.000 kuna (31.985,00 €). Aktivnosti u sklopu projekta počinju u rujnu ove godine i traju sve do travnja 2021. Kroz projekte Dijaloga EU s mladima promiče se aktivno sudjelovanje mladih u demokratskom životu te potiče raspravu o temama koje se tiču mladih i teme i prioritete utvrđene u procesu Dijaloga EU-a s mladima i obnovljenom političkom okviru u području mladih. Krapinsko-zagorska županija je prva županija u Hrvatskoj koja provodi takav projekt. Cijeli proces prijave projekta inicirao je Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije, koji će imati veliku ulogu u samoj provedbi.

subota, 15. lipnja 2019.

Zlatna košarica 2019.


Zlatna košarica 2019.
Zlatna košarica, godišnja nagrada za najbolja ostvarenja u maloprodaji i industriji robe široke potrošnje, dodijeljena je 31. svibnja 2019. na gala večeri koja je u organizaciji magazina i portala Ja TRGOVAC održana u hotelu Westin u Zagrebu. Tu prestižnu nagradu ponijeli su Dukat i Žito grupa kao društveno odgovorne kompanije godine, RIS kao tehnološki dobavljač godine, a dvostruko slavlje ostvarila je Podravka koja je nagrađena kao najbolji proizvođač te je s „Lino ladom gold“ osvojila i nagradu za proizvod godine, dok je najbolji mali trgovac zagrebačka trgovina Mrkvica. Glavnu nagradu, Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2018. godini, ponio je drugu godinu zaredom trgovački lanac SPAR Hrvatska.



ponedjeljak, 3. lipnja 2019.

ZAJEDNO ZA ODRŽIVI RIBOLOV RIO MARE I WWF


ZAJEDNO ZA ODRŽIVI RIBOLOV RIO MARE I WWF

Na skupu o stanju svjetskih mora, očuvanju ribljeg fonda i važnosti odgovornog ribolova u Zagrebu sudjelovali su brojni stručnjaci među kojima i Luciano Pirovano, direktor održivog razvoja Bolton Food, Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode WWF Adriji, dr Sanja Matić Skoko s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Laboratorij za ihtiologiju i priobalni ribolov, dr Tibor Janči sa Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Laboratorij za tehnologiju mesa i ribe i dr Leon Grubišić, voditelj Laboratorija za akvakulturu s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Split.
‘Poslovanje glede mora biti održivo i odgovorno. Potrošači danas žele više od kvalitete, žele odgovornost’, istaknuo je Luciano Pirovano. Danijel Kanski rekao je među ostalim: ‘Promjene su nužne, zaštita morskih resursa je od iznimne važnosti jer je neodrživ ribolov problem, ne samo za prirodu već i za ljude koji žive od ribarstva.’
Na skupu se govorilo i o suradnji WWF i tvrtke Rio Mare koja konzervira ribu i koja smatra kako je njihova odgovornost poštivati more i njegovu biološku raznolikost. Tvrtka Rio Mare se obavezala da će, u suradnji s WWF-om, do kraja 2024. godine cjelokupna proizvodnja potjecati iz održivih izvora ribarstva.
Neki od njihovih proizvoda već sada nose MCS oznaku, certifikat koji jamči adekvatni standard za održivi ribolov i sljedivost proizvoda iz ribarstva,
Znanstvenici su se suglasili da je stanje na Mediteranu kritično ali svijest o tom problemu se podiže, a upravo ovakvi projekti pravi su put prema promjeni na bolje na kojem su se zajedno za Oceane udružili Rio Mare i WWF.

petak, 26. travnja 2019.

OTVORENI PROLJETNI SAJMOVI ZAGREBAČKOG VELESAJMA


OTVORENI PROLJETNI SAJMOVI ZAGREBAČKOG VELESAJMA

Na Zagrebačkom velesajmu otvoreni su PROLJETNI SAJMOVI , Graditeljstvo – 41. međunarodni sajam građenja i opremanja, Interklima – 25. međunarodni sajam grijanja, klimatizacije, obrade pitkih voda i obnovljivih izvora energije, Emat – 10. međunarodni sajam zaštite okoliša i komunalne opreme i Interprotex – 13. međunarodni sajam zaštite osoba i imovine.
Nastupaju 142 izlagača iz 21 zemlje na 12.000 četvornih metara u paviljonima 8a (Graditeljstvo, Interklima), 9 (Emat) i 11a (Interprotex).
Radno vrijeme Proljetnih sajmova koji traju do nedjelje 27. travnja je od 10,00 do 18,00 sati, a ulaz je besplatan.

srijeda, 24. travnja 2019.

Dejan Lovren u Sberbanki


Dejan Lovren u Sberbanki


Predsjednik Uprave Sberbank d.d. Csaba Soós i hrvatski nogometni reprezentativac s liverpulskom adresom Dejan Lovren potpisali su u Zagrebu ugovor o suradnji.

U Dejanu smo pronašli idealnog partnera koji svojim karakterom i odlikama odgovara našoj banci. Dejanova strastvenost na terenu podudara se sa strašću kojom mi nastupamo na tržištu. Prepoznali smo neke Dejanove glavne karakteristike kao što su njegova snaga, energičnost, optimizam, vodstvo, odlučnost, odgovornost prema timu, upornost koje također možemo lako identificirati s našom bankom i našim pristupom poslu i klijentima. Uostalom, danas smo među vodećim bankama na tržištu glede uvođenja inovativnih proizvoda, posebno u dijelu gotovinskih kredita kao jednom od najpopularniji proizvoda na tržištu.
Dejan je i poduzetnik i njegovo ulaganje u jaku i sve više rastuću gospodarsku granu u Hrvatskoj, turizam visoke kategorije, govori nam o tome koliko je svjestan pametnog ulaganja u budućnost. Ujedno je i poslovanje s malim i srednjim poduzetnicima također jedan od ključnih segmenata na koje ćemo se fokusirati u narednom razdoblju,“ izjavio je predsjednik Uprave Sberbanke Csaba Soós.

Dejan Lovren će sudjelovati u promotivnim aktivnostima banke te će na taj način podržati planirane tržišne aktivnosti Sberbank Hrvatska.



subota, 20. travnja 2019.

Pogled u budućnost retail marketinga


Pogled u budućnost retail marketinga

Drugi hrvatski i 13. FMCG Marketing Summit u regiji okupio je u Zagrebu 300 posjetitelja, 12 govornika te 20 partnera i pokrovitelja radi pogleda u budućnost retail marketinga.
Konferencija je ovogodišnjom temom – Future of retail marketing dala osvrt na regionalno medijsko tržište i na posebnosti hrvatskih brandova, a predstavljeni su i rezultati istraživanja provedenog među marketinškim stručnjacima u FMCG-u.
"Važnost ovakvih događaja je ne samo za marketing nego i za maloprodaju, supply chain te e-trgovinu. Upravo na ovakvim mjestima možemo se povezati i učiti" – izjavio je Adeel Ansari, Senior Manager - Global Digital, Digital Learning, Digital Content Creation Laundry & Homecare, Henkel.
Na govornici su nastupili: Nenad Bakić, predsjednik Uprave Varteksa; Adeel Ansari, Senior Manager – Global Digital, Henkel; Damira Golubić, Marketing Manager East Africa, Reckitt Benckiser; Bryan Roberts, Global Insights Director, TCC; Pero Desović, Product Manager, Ipsos; Momčilo Radovanović, Agency Development Manager, Google; Mladen Kožić, Business Development Manager Adriatics, GfK; Kristian-Renato Škovrlj, suosnivač i direktor, Modus Infinitum; Andrea Andrassy, kolumnistica i spisateljica; Martin Koprek, medijski direktor, Ascanius Media; Luka Duboković, izvršni direktor i član Uprave BBDO, te keynote govornik Christian Majgaard.
"Ovo je bila odlična kombinacija predstavnika iz svijeta oglašavanja i novih tehnologija, kao i trgovaca te proizvođača. Bilo je to mjesto kvalitetnog dijaloga o potrošačima te načinima na koje sudjelujemo u njihovim životima. – zaključio je Bryan Roberts, Global Insights Director, TCC.


ponedjeljak, 18. ožujka 2019.

Hrvatska poljoprivreda nakon 2020.


Hrvatska poljoprivreda nakon 2020. – poljoprivrednici uključite se u izradu strategije

U tijeku je izrada strateških dokumenata kojima će se odgovoriti na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva za razdoblje nakon 2020. godine. Nacionalna strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja i Višegodišnji plan razvoja ribarstva nakon 2020. godine definirat će ciljeve i smjernice djelovanja poljoprivredne politike kako bi se povećala konkurentnost hrvatske poljoprivrede.

Već sada se pripremamo za novo programsko razdoblje nakon 2020. godine, pa smo održali niz savjetovanja s poljoprivrednicima i građanima u okviru kojih je vođena rasprava o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike. Idemo i korak dalje, pa u suradnji sa Svjetskom bankom oblikujemo ciljeve i smjernice za unaprjeđenje hrvatske poljoprivrede i ribarstva, povećanje konkurentnosti te stvaranja preduvjeta za održivi gospodarski i društveni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske“ – poručio je poljoprivrednicima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić na otvaranju 24. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo te naglasio Strategiju ne radimo da bismo imali još jedan dokument u ladici, radimo je da bismo znali u kojem smjeru trebamo u budućnosti ići i koje korake moramo poduzeti da bismo što prije došli do cilja. Zato je vaše mišljenje vrlo bitno i važno je da se informirate i sudjelujete u svakoj fazi izrade strateškog dokumenta. Ovo ne radimo zbog nas, nego zbog vas. Web stranica je od danas dostupna svima. Čitajte, informirajte se, pratite rasprave, uključite se.“

Temelj za izradu strategija čine sveobuhvatne dijagnostičke analize trošenja javnih sredstava u sektoru poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, kao i ekstenzivne konzultacije sa svim dionicima u sektoru. Uz ove strateške dokumente, izraditi ćemo i planove djelovanja za naredno razdoblje, osmisliti aktivnosti kojima ćemo ispuniti ciljeve strategija te razraditi i provesti inovativne pilot projekte u svrhu testiranja predloženih rješenja.

Sve ove aktivnosti poslužit će i kao temelj za proces izrade operativnih programa za sljedeći financijski okvir EU 2021.-2027.

Kako bi se prijedlozi strateških dokumenata u svim fazama njihove izrade, približili poljoprivrednicima i kako bi javnost u bilo kojoj fazi mogla dati svoj doprinos, prijedlog,  komentar - izrađena je web stranica projekta na kojoj će se objavljivati svi dokumenti i pozivi na sudjelovanja u raspravama o nacrtima prijedloga dokumentacije koje će se održavati diljem zemlje, sve do lipnja kada će se prijedlog strategije uputiti u proceduru e-savjetovanja.

Prije prvog savjetovanja pozivamo poljoprivrednike na rješavanje anonimnog upitnika kojim želimo dobiti povratnu informaciju o smjeru budućeg razvoja. Da bi konačna verzija strateških dokumenata dobila nacionalni konsenzus i bila u skladu s potrebama i mogućnostima naših poljoprivrednih proizvođača, ribara i domaćeg, europskog i svjetskog tržišta, želja nam je da se što više ljudi iz realnog sektora priključi raspravi.  
 
Ministarstvo poljoprivrede prošle je godine ugovorilo program savjetodavnih usluga sa Svjetskom bankom, radi strateške transformacije poljoprivrede i ruralnog prostora te ribarstva. Program će trajati 23 mjeseca, a troškovi su 2,5 milijuna EUR–a. Izvori financiranja su 2/3 iz tehničke pomoći Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. 2020. te 1/3 iz tehničke pomoći Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. - 2020. Ovo je nastavak suradnje sa Svjetskom bankom na izradi Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, u kojoj poljoprivreda zauzima značajno mjesto, kroz tematsku radnu skupinu „Hrana i bioekonomija“. Novom strategijom osigurat ćemo komplementarnost s krovnim strateškim dokumentom i postaviti temelje za razvoj moderne poljoprivrede i ribarstva u sljedećem desetljeću.



utorak, 8. siječnja 2019.

Više od 50 mjeseci kontinuiranoga rasta maloprodajnoga prometa


HGK komentar-
Zagreb, 8. siječnja 2019.


Više od 50 mjeseci kontinuiranoga rasta maloprodajnoga prometa


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realan je promet u trgovini na malo u studenome prošle godine bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 5,8% veći u odnosu na studeni 2017. godine, čime je nastavljen kontinuirani godišnji trend rasta, koji traje od rujna 2014. godine. Osim toga, od srpnja prošle godine primjetan je kontinuirani trend ubrzanja dinamike rasta realnoga godišnjega prometa u trgovini na malo.

Na taj je trend rasta maloprodajnoga prometa djelomično utjecalo poboljšanje pouzdanja potrošača, koje je od listopada 2014. godine samo u šest mjeseci bilo lošije. Na poboljšanje pouzdanja potrošača u posljednjim su godinama određeni utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća, koje su uslijedile početkom 2015. i 2017. godine, a imale su utjecaj na povećanje kupovne moći stanovništva.

U prvih jedanaest mjeseci prošle godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 3,8% veći u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Uz to, na rast kumulativne razine realnoga maloprodajnoga prometa pozitivno su utjecala turistička kretanja, prema kojima su ostvareni rekordni turistički rezultati (noćenja).

Uz očekivani nastavak trenda rasta neto plaća i poboljšanja pouzdanja potrošača te još uvijek nisku razinu maloprodajnoga prometa (promet je u 2017. godini realno bio 6,8% niži u odnosu na 2008. godinu), očekujemo da će i na razini cijele prošle, 2018. godine realan promet u trgovini na malo biti veći od onoga iz 2017. godine (za 4,2%). Ipak, taj će rast biti nešto sporije dinamike (u odnosu na 2017. godinu kada je rast iznosio 4,7%), na što će djelomičan utjecaj imati prošlogodišnja sporija dinamika realnoga rasta neto plaća.

Ako se nastavi očekivana dinamika realnoga rasta, razina maloprodajnoga prometa u ovoj bi godini bila veća (za 0,3%) u odnosu na razinu prometa iz 2008. godine.

Ta su povoljnija kretanja maloprodajnoga prometa posljednjih godina pozitivno utjecala i na kretanja osobne potrošnje, tj. najveće komponente BDP-a (u prošloj godini razina od 57,3% BDP-a), koja od drugoga kvartala 2015. godine kontinuirano raste na godišnjoj razini te tako pozitivno utječe i na ostvareni rast BDP-a. Povećana potrošnja stanovništva utječe i na kretanja robnoga uvoza, čija vrijednost u ovoj godini raste bržom dinamikom od vrijednosti robnoga izvoza te se tako povećava i robni deficit vanjskotrgovinske razmjene.





četvrtak, 3. siječnja 2019.

Podržavamo pojednostavljenje provedbe administrativnih postupaka


HGK komentar -
Zagreb, 3. siječnja 2019.

Podržavamo pojednostavljenje provedbe administrativnih postupaka

Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva 2019. predstavlja razradu mjera predviđenih Programom reformi, a istodobno je riječ o trećem takvom programu kojim se nastavlja kontinuitet provedbe mjera u području rasterećenja gospodarstva.
U tom kontekstu pozdravljamo napore Vlade usmjerene prema olakšavanju poslovnih aktivnosti, osobito jer svi relevantni međunarodni pokazatelji stanja konkurentnosti i kvalitete poslovnog okruženja upozoravaju na stagnaciju i slab pomak Hrvatske u odnosu na slične zemlje. Primjerice, Hrvatska je, prema indeksu konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, već nekoliko godina za redom najniže pozicionirana država središnje i istočne Europe. Pomaci u konkurentnosti su već godinama neznatni, čime se Hrvatsko gospodarstvo može okarakterizirati kao statično u konkurentnosti. Pokazatelji na ljestvici lakoće poslovanja, odnosno Doing Business ljestvici Svjetske banke, također upućuju na potrebe poboljšanja.
Stoga ohrabruje što ovogodišnji Akcijski plan širi u opsegu i sadrži znatno više mjera u odnosu na prethodni (314 u odnosu na prijašnjih 105) s većim iznosom predviđenog rasterećenja (626,74 milijuna kuna u odnosu na 600 milijuna).
Osobito podržavamo napore usmjerene u digitalizaciju i pojednostavljenje provedbe administrativnih postupaka što, uz samo smanjenje iznosa financijskih naknada, poduzetnicima pruža mogućnost za efikasnije i financijski uspješnije poslovanje.
Opseg mjera u dinamičnom poslovnom okuženju teško da može biti dovoljno širok ili sveobuhvatan, ali smatramo da je najvažnije da se donesene mjere što brže i što cjelovitije implementiraju. Novi akcijski plan je usmjeren u 36 područja, što uz područja iz prethodna dva akcijska plana čini solidan temelj za proces provedbe administrativnog rasterećenja gospodarstva, ali pritom ostaje evidentna potreba za nastavkom procesa iznalaženja daljnjih mjera u ovim i drugim područjima kako bi se znatnije unaprijedila poslovna klima.

Stoga očekujemo da će se navedeni Akcijski plan što brže i što potpunije realizirati uključujući, što bi trebalo imati pozitivan utjecaj na lakoću poslovanja poduzetnika, ali i na pokazatelje ukupne konkurentnosti Hrvatske s povoljnim implikacijama na razvoj poslovnih aktivnosti i povećanje izravnih stranih ulaganja.


srijeda, 2. siječnja 2019.

S mjehurićima u Novu godinu


In vino veritas
Piše: Tomislav Radić

"Ja samo pijem Champagne,kad sam sretna i kad sam tužna.”
Lily Bollinger (1899. - 1977.,vodila je Bollinger Champagne od 1941. do 1971.)
S mjehurićima u Novu godinu

U organizaciji Udruge za kulturu stola G. E. T:( gastronomija, enologija, turizam) novinari su pred Božić "napali" Plešivicu, tridesetak kilometara od Zagreba prema Zapadu. Najprije su "napadnuti" Pavlovčani, malo selo u kojem živi obitelj Šember. Posljednjih godina bave se uglavnom pjenušcima, tako da su sada uz obitelj Tomac najveći proizvođaći mjehurića na ovom području. Pjenušci odležavaju u novom podrumu. Kušalo se pjenušac od Crnog pinota napravljen na bijelo i pjenušac od starih sorata a onda i iz arhive pjenušac također od starih plešivičih sorata iz 2005. godine. Kušalo se i četiri varijante Ranjskog rizlinga i to iz klasične drvene bačve, polusuhi Ice iz inoxa, maceriran iz drvene bačve i šest mjeseci odležavan u amfori, pa dvije godine u drvetu i još godinu dana u boci. Šemberovi pune godišnje 40 tisuća boca pjenušca.
A onda put prema Lokošinom dolu gdje je obitelj Roberta Braje. Oni napune godišnje 15 do 16 tisuća boca sa 3,5 hektara vinograda a poznati su osim vina i po domaćoj hrani. Braje su u susjedstvu Mladine gdje je nekad vinograde i podrum imao grof Erdödy. Obitelj Roberta Braje ima drvenu kuću oko koje je poprilično mjesta za razne aktivnosti na otvorenome, a u kojoj je prostrani i u domaćem stilu uređen restoran. Robertova supruga Sanda priprema hranu od namirnica iz vlastita uzgoja povrća i domaćih životinja i susjednih OPG-ova. Robert je najprije ponudio Crveni veltlinac 2017. a potom Ranjski rizling 2017., Sivi pinot 17.koji je odležavao 6 mjeseci u bačvi od 500 litara, pa Crni pinot 2014 koji je 14 dana maceriran.
Vinarija Damira Drage Režeka ima najviše Portugisca. Prezime Režek spominje se još 1598 što je upisano na boci Chardonneya iz 2008. koja je otvorena za ovu priliku. Damirov pradjed Rok počeo s Portugiscem 1920, djed Drago uveo je Rizvanac i Sauvignon a otac također Drago preuzima vinariju 1992. Režek je poznat i po Crnom pinotu kojeg nažalost ima samo 3000 litara.
S pjenušcem se počelo i kod Franje Kolarića. Napravljen je od 30% Chardonneya, 20% Ranjskog rizlinga i 50% od starih sorata kao što su Šipelj, Žuti plavec, Štajerska belina i Kraljevina. Još dva pjenušca su na odležavanju a kao psebnost otvoren je jedan pjenušac iz 2013. kojeg je proizvedeno 600 boca a napravljen je od 30% Crnog pinota i 70% višnje Maraske.
Pjenušac Sibon se točio i u zagrebačkoj tvrtki Vivat fina vina. Tamo je bila i oprema za degoržiranje(završni dio u proizvodnji pjenušaca klasičnom metodom). Proizvodnju u međimurskog podrumu DGA vode Gordan Horvat (ekonomist) i Alen Švenda (pravnik) sin poznatog pjevača Mirka Švende Žige koji već desetlječima s Bandistima nastupa na hrvatskoj glazbenoj sceni. Pjenušac Sibon napravljen od Pušipela (Šipon)dobio je ime na osnovi legende prema kojoj je francuski vojnik u vrijeme Napoleona u Međimurju kušao vino i rekao c,est bon (To je dobro). Kušalo se pjenušce brut i extra brut od kojih je jedan 2012 dobio srebrnu medalju na najprestižnijem ocjenjivanju u svijetu na Decanteru u Londonu.
I u zagrebačkom Cheese baru pred brojnim predstavnicima medija i poslovnim partnerima predstavljena dva nova proizvoda tvrtke Meneghetti, odležana Meneghetti Malvazija Black Label 2017 i mlado nefiltrirano maslinovo ulje Meneghetti Novello. Predstavljene su i nove berbe vina - pjenušac Meneghetti Classic Brut 2016, Meneghetti White 2017, Meneghetti Red 2013 te sva maslinova ulja iz berbe 2018.
Etiketa Meneghetti Classic Brut doživjela je nekoliko izmjena. Zadržavajući boju karakterističnu za prijašnja godišta, nova etiketa preuzima estetiku vrhunskih pjenušavih vina – smještajući taj pjenušac tamo gdje svojom kvalitetom i pripada. Dio etikete sada je i ime Valle d’Istria te povijesni grb Bala, kojim Meneghetti odaje posvetu mjestu iz kojeg je ponikao.
Pjenušci su se oduvijek pili u posebnim prigodama ali dolaze vremena kada će se piti i u ostale dane kao aperitiv, za osvježenje a već dugo služe se u najboljim hotelima i uz doručak.

"Šampanjac je jedan od elegantnih dodataka u životu”
(Charlesa Dickensa,1812.-1870, književnik)