utorak, 1. rujna 2015.

HGK se izborila za smanjenje naknade gospodarenja otpadnim vozilima


Ministarstvo zaštite okoliša 1. lipnja 2015. godine objavilo je „Odluku o izmjeni naknada u sustavu gospodarenja otpadnim vozilima“. Izravna posljedica ove odluke jest smanjenje opterećenja gospodarskih subjekata, budući da će se umjesto prijašnjih 0,85 kuna po kilogramu otpada od sada plaćati 0,60 kuna. Time su velikim dijelom ostvareni zahtjevi Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima pri HGK, a upravo je ono i uputilo na problematiku naplate visoke naknade gospodarenja otpadnim vozilima. 

„Hrvatska gospodarska komora je pokazala inicijativu za smanjenje naknade gospodarenja otpadnim vozilima. Smatramo da je njenim usvajanjem država prepoznala pozitivne učinke rasterećenja gospodarskog sektora te donijela dobru odluku putem izmjene ovog propisa. Time se nastavlja dobra suradnja s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što je i najbolji  dokaz da argumentirane inicijative, uz kontinuirani uporni rad Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima, nailaze na plodno tlo", rekao je pomoćnik direktorice Sektora za trgovinu HGK Hrvoje Paver.  

HGK će i dalje biti jednako usmjerena prema smanjenju naknade, prema uzoru na države članice EU. Također će i putem osnažene komunikacije između svojih članica i nadležnih državnih te ostalih institucija kontinuirano provoditi aktivnosti s kojima će nastavljati i u narednom razdoblju te se očekuju pozitivni rezultati, u vidu rasta hrvatskoga gospodarstva u cijelosti.

Nema komentara:

Objavi komentar