utorak, 1. rujna 2015.

Poduzetnici prepoznali Industrijski park Nova Gradiška (IPNG)


Raste broj stanara IPNG-a

Kvalitetna infrastruktura, povoljna cijena infrastrukturno opremljenog zemljišta (od 25 kuna po metru kvadratnom), konkurentan paket lokalnih poticaja i olakšica, izvanredna lokacija uz međunarodnu autocestu (142 ha) te partnerski odnos grada Nova Gradiška prema ulagačima čine Industrijski park Nova Gradiška idealnim za ulagače usmjerene tržištima Jugoistočne Europe i EU.

Da je tome tako prepoznalo je i osam ulagača koji su izgradili vlastite proizvodne pogone u Industrijskom parku te pet stanara Poduzetničkog inkubatora koji ukupno zapošljavaju oko 300 djelatnika, a najnovija ulaganja Atlantic Grupe i Klimaopreme predstavljaju dodatnu potvrdu visoke kvalitete i konkurentnosti Industrijskog parka Nova Gradiška.

Atlantic Grupa investirala je 125 milijuna kuna u tvornicu energetskih pločica te u prvoj fazi otvorila 50 novih radnih mjesta, a uz planirani razvoj poslovanja planirano je ukupno zapošljavanje 150 do 200 zaposlenika. Građevinska dozvola ishođena je za rekordnih 19 dana, a trebalo je samo sedam mjeseci od početka radova na izgradnji tvornice do početka testne proizvodnje. Klimaoprema ulaže 37 milijuna kuna u pogone za proizvodnju opreme za ventilaciju i klimatizaciju. Proizvodni prostor obuhvaća površinu oko 6.500 m² i trenutno se nalazi u fazi izgradnje nakon koje će u prvoj fazi biti otvoreno 50-ak radnih mjesta, a nakon planiranog proširenja i do 200 radnih mjesta.

Radi se naime o projektu ''Promicanje razvoja poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama u Brodsko posavskoj županiji - TEHNOPARK Nova Gradiška'' koji  ima za cilj održivi razvoj i unapređenje konkurentnosti regije i to na način da stvori sustav za razvoj poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama te stvaranju novih radnih mjesta visoke dodane vrijednosti. U okviru navedenog projekta, razvijena je i tehnička struktura Tehnoparka. “HGK je podržala projekt kao partner s ciljem ostvarivanja što bolje povezanosti s poduzetnicima cijele Brodsko-posavske županije i izvan nje jer nadilazi njihove granice. Naime, projekt djeluje od 2012. godine kao infrastrukturna podrška podizanju konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika i značajno je doprinijeo stvaranju sustava za razvoj poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama. Osim toga, ima izravan pozitivan utjecaj na unapređenje konkurentnosti gospodarskih subjekata Grada Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije, održivi regionalni razvoj i unapređenje ulagačkog potencijala  te potencijal za zapošljavanje“, rekao je direktor ZK Slavonski Brod Krešimir Rudec.

Ukupna vrijednost projekta je 1.147.267,20 eura, a Tehnopark je usmjeren na područja metalo-prerađivačka industrije (strojarstvo i dijelovi za automobilsku industriju), elektrotehnike i električnih uređaja te drvne industrije s time da je  posebna pažnja posvećena ekološki osviještenim ulaganjima. Ciljane skupine su mali i srednji poduzetnici (postojeće tvrtke i obrti, start-up, novi investitori, studenti, radnici i profesionalci uglavnom u metalnom, drvnom i elektrotehničkom sektoru).

Primjeri uspješnih projekata u Industrijskom parku predstavljeni su i na konferenciji INVEST HR 2015. domaćim i stranim ulagačima, a Tehnopark je osvojio i 2. mjesto u izboru za najbolju poslovnu zonu u 2014. godini. IPNG je predstavljen kao izuzetno kvalitetna lokacija za ulaganje u nove proizvodne kapacitete, a Hrvatska općenito kao sve poželjnija investicijska destinacija. Takvom imidžu značajno doprinosi upravo strukturiran i transparentan pristup investitorima i njihovim projektima, brojne poticajne mjere te pojednostavljeno izdavanje dozvola. Projekt je realiziran od strane Grada Nove Gradiške u suradnji s partnerima: Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. za razvoj i ulaganje; Strojarskim fakultetom Slavonski Brod; Conzorzio per l'AREA di ricerca scientifica e Technologica di Trieste - AREA Science park , Italija; Industrijsko – obrtničkom školom Nova Gradiška; Elektrotehničkom školom Nova Gradiška, Brodsko – posavskom županijom; HGK Županijskom komorom Slavonski Brod i Obrtničkom komorom Brodsko-posavske županije.

Nema komentara:

Objavi komentar