utorak, 1. rujna 2015.

Rast plaća u prvih pet mjeseci 2015. godine


Zagreb, 30. srpnja 2015. - U svibnju je, na mjesečnoj razini, zabilježen neznatan rast bruto plaće uz stagnaciju neto plaće, dok su na godišnjoj razini porasle i neto i bruto plaće. Međutim, zbog rasta potrošačkih cijena od 0,4 % na mjesečnoj te njihove stagnacije na godišnjoj razini, u svibnju je zabilježen realan pad neto i bruto plaće (0,4 %, odnosno 0,3 %) u odnosu na travanj, dok su u odnosu na svibanj prošle godine plaće zabilježile realan rast (3,3 % neto plaća i 1,1 % bruto plaća). Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za svibanj ove godine iznosila 5.679 kuna, što je 182 kune više nego u svibnju prošle godine. Istodobno je prosječna bruto plaća iznosila 8.017 kuna, što je 90 kuna više nego u istom mjesecu prošle godine. Time se nastavlja razdoblje povoljnijega kretanja prosječne neto plaće u odnosu na bruto plaću, kao rezultat poreznih promjena koje su stupile na snagu početkom ove godine. U skladu s tim, kontinuitet rasta realne neto plaće na godišnjoj razini proteže se od prosinca prošle godine, dok u nominalnom izrazu neto plaća bilježi uzastopan rast od sredine prošle godine.

U razdoblju od siječnja do svibnja ove godine, prosječna je mjesečna neto plaća iznosila 5.660 kuna, što je nominalno 3,0 %, a realno 3,3 % više nego u istom razdoblju prošle godine. Istodobno je prosječna mjesečna bruto plaća u prvih pet mjeseci ove godine iznosila 7.990 kuna, što je nominalno 0,9 %, a realno 1,2 % više nego u prvih pet mjeseci prošle godine. Očito je da efekti promjena poreza na dohodak stvaraju povoljnije uvjete za mogućnost povećanja potrošnje stanovništva, dok istodobno rast bruto plaće nije toliko izražen da bi znatnije utjecao na kretanje troška rada. Ipak, bruto plaća u Hrvatskoj i dalje je među najvišima u sličnim zemljama pa je tako u svibnju ona iznosila 1.061 euro te je sa slovenskom bruto plaćom od 1.529 eura jedina prelazila razinu od tisuću eura. Istodobno je prosječna bruto plaća u Poljskoj iznosila 981 euro, u Mađarskoj 807 eura, u Crnoj Gori 726 eura, u Bosni i Hercegovini 658 eura te u Srbiji 502 eura.

Djelatnosti u Hrvatskoj u kojima se isplaćuju najviše i najniže prosječne neto plaće već su dulje vrijeme relativno stabilne odražavajući time skromne pomake u gospodarskoj strukturi zemlje. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom isplaćena u zračnom prijevozu (10.106 kn), promidžbi i istraživanju tržišta (9.766 kn), telekomunikacijama (9.335 kn), vađenju sirove nafte i prirodnog plina (8.982 kn) te računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnostima povezanima s njima (8.957 kn). Istodobno su najniže neto plaće isplaćene u proizvodnji odjeće (3.056 kn), zaštitnim i istražnim djelatnostima (3.077 kn), proizvodnji kože i srodnih proizvoda (3.177 kn), uslugama u vezi s  upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika (3.284 kn), preradi drva i proizvoda od drva (3.464 kn) te proizvodnji namještaja (3.739 kn).

U okolnostima promjena u porezu na dohodak te predvidivo vrlo niskoj razini inflacije, nastavit će se povoljnije kretanje i realan rast neto plaće, dok će rast bruto plaće biti skromniji pod pritiskom nepovoljne situacije na tržištu rada te potrebe smanjivanja troška rada radi uspostave konkurentnosti gospodarstva.  


Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije
i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića

„Prosječna mjesečna bruto plaća u Hrvatskoj u svibnju među najvišima je u usporedivim zemljama, veća je nego, primjerice, u Mađarskoj i Poljskoj, 1,5 puta je viša od prosječne bruto plaće u Crnoj Gori te je dvostruko veća od prosječne bruto plaće u Srbiji. U Hrvatskoj očekujemo daljnji blagi rast prosječne bruto plaće, koji će biti pod utjecajem nepovoljne situacije na tržištu rada te pritisaka na smanjivanje troškova rada.“ 

Nema komentara:

Objavi komentar